MSZP: a Fidesz minimális nyugdíjat adna a nőknek

Az MSZP szerint a Fidesz továbbra sem cáfolta az úgynevezett svéd nyugdíjmodell bevezetését.

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője közölte: pártja elnöksége garantálja, hogy - a Fidesz kormányra kerülése esetén - negyven évnyi szolgálati idő után, életkortól függetlenül, minden nő nyugdíjba mehet. Budai Bernadett, az MSZP szóvivője szerint a Fidesz továbbra sem cáfolta az úgynevezett svéd nyugdíjmodell bevezetését, amely többek között hetvenéves nyugdíjkorhatárt jelentene. Mint mondta, ezen modell alapján a Fidesz úgy küldené nyugdíjba a nőket negyven év munkaviszony után, hogy minimális, néhány tízezer forintos nyugdíjat kapnának.

Budai Bernadett emlékeztetett arra, hogy a svéd, vagyis virtuális tőkésítési nyugdíjmodell bevezetéséről Varga Mihály, a Fidesz alelnöke nyilatkozott egy hetilapnak, és a Fidesz semmiféle lépést nem tett annak érdekében, hogy helyreigazítás kérjen, magyarán a lap azt írta, amit az ellenzéki politikus ténylegesen mondott. Utalt arra, hogy ennek a nyugdíjmodellnek a bevezetésére nyújtott be törvényjavaslatot a KDNP 2007-ben az Országgyűlésnek, ezt az előterjesztést a Fidesz is támogatta.

"A javaslat nyugdíjkatasztrófához vezetne"

Korózs Lajos, a Szociális Minisztérium államtitkára szerint a Fidesz legújabb javaslata a nyugdíjrendszer összeomlásához vezetne. Szerinte ez garantáltan oda vezetne, hogy a férfiaknak 70 éves korukig, vagy még tovább is dolgozniuk kellene, mert csak az ő befizetésükből lehetne finanszírozni a korai nyugdíjazás járadékterhét.

Hozzátette: a javaslat sérti a nyugdíjrendszer fenntarthatóságával kapcsolatos elvárást is. A nők nagyobb létszámban élik meg a nyugdíjazás előírt korhatárát, és átlagosan 7-8 évvel tovább veszik igénybe a nyugellátást, mint a férfiak. A járulékfizetéssel töltött idő és a járadékos időszak arányának eltolódása rontja a nyugdíjrendszer biztosítási megalapozottságát, a javaslat megvalósítása többletterhet jelentene a nyugdíjrendszernek és nyugdíjkatasztrófához vezetne.

A Fidesz semmilyen modellben nem gondolkodik

Múlt szombaton Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki kabinetjének vezetője azt közölte: a Fidesz garanciát vállal arra, hogy hatalomra kerülése esetén megvédi a nyugdíjasokat és megőrzi a nyugdíjak reálértékét. Arra a kérdésre, valóban tervezi-e a Fidesz, hogy kormányra kerülése esetén bevezeti a svéd modellt, úgy válaszolt: semmilyen modellben nem gondolkodnak: számukra az a lényeg, hogy betartsák a nyugdíjasokkal szemben tett két legfontosabb vállalásukat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.