MSZP: Hiába maszatolnak, a Hóman-szobor a Fidesz ügye

Az MSZP szerint "senki sem veszi be", hogy nem a Fidesz ügye volna Hóman Bálint szobrának felállítása Székesfehérváron.
Kunhalmi Ágnes, az Országgyűlés kulturális bizottságának szocialista alelnöke pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében reagált arra, hogy Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere közölte: az önkormányzat "az ország és a város érdekeit szem előtt tartva" arra kéri a Hóman Bálint Alapítványt, hogy gondolja át a szobor felállítását.

Kunhalmi Ágnes szerint Cser-Palkovics András hosszú magyarázkodó sajtóközleményben igyekszik úgy tenni, mintha nem a Fidesz ügye lenne Hóman Bálint szobrának felállítása Székesfehérváron.

Felidézi, hogy a szobor megvalósítására 15 millió forintot adott az igazságügyi minisztérium, vagyis Trócsányi László, "aki korábban szélsőjobbos pártok beszédeit megszégyenítő rasszizmusba hajló csúsztatásokkal vétette észre magát".

Ugyanakkor Cser-Palkovics András közleményéből kiderül, ezen felül az önkormányzat is költött a Hóman-szoborra, ezek szerint a székesfehérváriak adójából.

"Örökké nem lehet hazudni. A cinizmus, a kirekesztés politikája akkor is bukásra van ítélve, ha pillanatnyilag erősnek tűnik. A Fidesznek lassan vége: nem lehet örökké elmagyarázni, hogy nekik semmi közük az országhoz, a botrányok csak úgy megtörténnek" - fogalmaz a közleményben Kunhalmi Ágnes.

Horváth András, az MSZP Fejér megyei elnöke pénteki sajtótájékoztatóján szégyenteljesnek nevezte, hogy egy szoborállítás miatt a világ érdeklődésének középpontjába került Székesfehérvár. Úgy vélte, a népbírósági ítélet eltörlése nem mentesíti Hóman Bálintot tettei és döntései alól, illetve hibás az a vélekedés, hogy a város sokat fejlődött munkássága alatt, mert a náci Németország is sokat fejlődött a két világháború között, ennek ellenére egyetlen nácinak sem állítanak szobrot.

Az ellenzéki politikus arra kérte Cser-Palkovics András polgármestert, haladjon tovább azon az úton, amin pénteken elindult és győzze meg a civileket, hogy a szobrot ne állítsák fel.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.