„Képviselő úr, ne bújjon egy nő szoknyája mögé!”

A fideszes Tiba István polgármestersége alatt történt vesztegetésgyanús esetnek a volt jegyzőnő, Veres Margit lett a vádlottja, holott az asszony vélhetően csak eszköz volt a politika kezében. A szocialisták azt üzenik Tiba Istvánnak, hogy ne bújjon Veres Margit szoknyája mögé, hiszen soha nem késő elkezdeni igazat mondani.

- A Fidesz gátlástanul kimentette a közpénzt a csókosai zsebébe, mutyiktól hangos az ország, fideszes hűbéresek kezébe kerültek trafikok, földek, s virágzik a közbeszerzések körüli korrupció. Ilyen légkörben  vádat emeltek Balmazújváros független polgármestere, Veres Margit volt jegyző ellen, de nem vizsgálták ki kellően az akkori fideszes polgármester, Tiba István szerepét - hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője és Huszka Imre, az MSZP Hajdú-Bihar megyei elnöke tartott a debreceni Fidesz székháza előtt. 

Veres Margit a bíróság előtt
Veres Margit a bíróság előtt
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Mint beszámoltunk róla: a Központi Nyomozó Főügyészség vádirata szerint Veres Margit egy 450 millió forintos állami támogatást – amelyet bármilyen más önkormányzati feladatra el lehetett volna költeni – 2012-ben jegyzőként úgy tálalt a városi képviselőknek, mintha abból 180 milliót céltámogatásként kizárólag arra a rendezvénycsarnokra lehetne fordítani, amelyet K. Sándor másodrendű vádlott cége kezdett építeni Balmazújvároson. 

Veres Margit a büntetőperében elismerte, hogy balmazújvárosi jegyzőként egy sötét, esti órán négyszemközt átvett 5 millió forint készpénzt a vállalkozótól, és  a pénzt másnap négyszemközt átadta Tiba István akkori polgármesternek. Tiba István állítása szerint a pénzt magánkölcsönként kérte, és városi sportcélokra fordította.

Veres Margitot a történtek miatt hivatali vesztegetéssel vádolják, de Tibát múlt héten csak tanúként hallgatták meg, ami alaposan kivágta a biztosítékot a szocialistáknál.

Bangóné Borbély Ildikó és Huszka Imre föltette a kérdést: Tiba István miért bújik a mentelmi joga és egy hölgy szoknyája mögé? Miért nem áll ki a nyilvánosság elé a teljes igazsággal? 

Az MSZP-sek nem értik, hogy az ügyészség miért nem vizsgálta Tiba felelősségét, s miért a jegyzővel kívánják a balhét elvitetni.

A szocialisták fölidézték, hogy Tiba tanúvallomása szerint a vállalkozótól kapott kölcsönt a Balmazújvárosi Sport Kft. kifizetéseire fordította. Elmondása szerint bizonyos pénzek nem érkeztek be, amellett a hivatali bürokrácia gyors ügyintézést nem tett lehetővé, ezért magánemberként kért kölcsön a sportot szerető vállalkozótól.

Bangóné Borbély Ildikó és Huszka Imre szerint "mennyire életszerű, hogy Tiba úr egy szép decemberi napon felébred, eszébe jut a kft. adóssága és ugyanazon a napon, amikor a vállalkozó számára a képviselő-testület dönt egy 180 milliós támogatásról, ő magánkölcsönt kér ugyanattól a vállalkozótól?".

Hozzátették: az 5 milliós kölcsönt azonban nem Tiba veszi át személyesen, hanem a sötétség leple alatt a jegyző asszonyt bízza meg a boríték átvételével. Erről a kölcsönről papír nem készült. De ha ez igaz, akkor milyen gazdálkodás folyt a balmazújvárosi önkormányzatnál, ha magánzsebből fizetett kölcsönökből kellett a működést finanszírozni? 

Az MSZP szerint a fideszeseknek is el kellene gondolkodniuk rajta, hogy nem tartják-e erkölcstelennek, s politikailag védhetetlennek,  hogy a párt polgármestere, országgyűlési képviselőjének valószínű közreműködésével kétes eredetű  pénzek vándorolhattak zsebből zsebbe?

A történtek miatt Bangóné Borbély Ildikó kezdeményezi, hogy az Állami Számvevőszék vizsgálja meg a balmazújvárosi önkormányzat elmúlt öt éves gazdálkodását. Rácz Róbert kormánymegbízottól pedig azt kéri, hogy kezdeményezzen törvényességi vizsgálatot az önkormányzatnál. 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.