Mostantól nincs esélyük a menekülteknek

Gyakorlatilag nincs esélyük a migránsoknak, hogy legálisan Magyarország területére lépjenek. Ez derült ki Kovács Zoltán kormányszóvivő hétfőn, éjfél előtt tartott sajtótájékoztatójából. Nemcsak Röszke, hanem Tompa mellett is lesz jelentkezési pont, ahol a felállított konténerekben a senki földjéről menedékjogot lehet kérni. A konténerekben már keddtől működik a menekültügyi ügyintézés.
Fotó: Népszabadság

Kiszivárgott információk szerint a döntést a helyszínen is meg lehet várni, és Magyarország területére be sem kell lépni, sőt, nem is lehet belépni. Ez vonatkozik a bevándorlási hivatal döntésére, és ha annak határozatát megfellebbezik, a bírósági ítéletre is. Kérdésre válaszolva a kormányszóvivő elismerte: az érvényes nemzetközi jogszabályok alapján mindenkit eleve elutasítanak, aki nem tudja bizonyítani, hogy Szerbiában menedékjogot kért. Vagyis valószínűleg nem számít az, hogy az illető például Szíriából érkezett, és megvannak az útiokmányai, továbbá, a lakóhelyén valóban fenyegette életveszély.

Fotó: Népszabadság

Szerbiában azonban nagyon kevesen akarnak menekültként élni. Nem azért, mert az ország nem biztonságos, hanem azért, mert maguk akarják megválasztani, mely országban keresnek menedéket.

A szóvivő erre egy mostanában divatba jött angol kifejezést használt: a nemzetközi jogból nem következik az „asylum-shopping", vagyis, hogy mindenki, mint a boltban, maga választhatná meg, mely országba menekül az életveszély elől.

 

A kormányszóvivő – a sajtóértekezlet angol nyelvű részében – azt javasolta a szíreknek: ott várják meg a harcok végét, ahová azok elől először elmenekültek, vagyis a szomszéd országokban, ahol az életüket már nem fenyegeti veszély. Azt is mondta, Magyarország támogatja, hogy az Európai Unió, benne Magyarország, nyújtson segítséget a háborús válsághelyzetek megoldásában, illetve nyújtson segítséget a menekülteknek mendéket nyújtó szomszédos országoknak.

Sátortábor a szerb oldalon

Helyszíni tudósítónk szerint kedden reggelre hatalmas sátortáborrá változott a határátkelő Röszke és Horgos között, a szerb oldalon. A menekültek egyelőre tanácstalanok, nem tudják, mihez kezdjenek most.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.