galéria megtekintése

„A magyar határ ezentúl be van zárva” – percről percre a menekültválságról

Hétfő este nyolc előtt Magyarország teljesen lezárta a zöldhatárt Szerbia felé, éjféltől pedig senkit nem engednek át papírok nélkül. A migránsok addig versenyt futottak a magyar hatóságokkal a kedden életbe lépő Btk.-szigorítás miatt, miközben Németország után Ausztria és Szlovákia is a határőrizet visszaállításáról döntött. Értesülésünk szerint keddtől a szabadkai magyar konzulátius külön védelmet kap.

Rekordszámú menekült érkezik Szerbiából, miután a migránsok körében is híre ment, hogy Magyarországon éjféltől jelentősen megszigorítják a határvédelmi szabályokat: büntethetővé teszik a határsértést, az illegálisan érkezőket pedig sürgősséggel kitoloncolhatják. A roham már vasárnap megkezdődött, hétfő délutánig csaknem 20 ezer migráns érkezett – és javarészt tovább is utazott Ausztria felé, miközben Szerbia már szinte kiürült.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

A rohamra a hatóságok is készültek: vasárnap riadóztatták a fegyveres erőket, felgyorsították a 4 méteres vasfüggöny építését a határon; Horgosnál például már a sínek mentén sem lehet átjutni. Közben Brüsszelben megkezdődött a menekültek elhelyezéséről szóló európai sakkjátszma második fordulója: a kvóták/hotspotok kiosztásáról szóló vita. A magyar kormány továbbra is elutasítja a kvótarendszert, de a gyűjtőpontokat is száműzné az EU-n kívülre.

 

Alighanem ezzel is összefügg, hogy Németország még vasárnap visszaállította a határellenőrzést, példájukat hétfőn Szlovákia és Ausztria is követte.

MENEKÜLTVÁLSÁG PERCRŐL PERCRE

02:40 Percről percre közvetítésünk véget ér

Köszönjük a figyelmüket és a türelmüket.

02:30 Feszült nyugalom

Röszkénél 250-300 olyan menekült gyűlt össze, aki már nem jutott át Magyarországra. A gyerekeket lefektetik a földre, nézelődnek és feszülten tanakodnak, hogy mi legyen a következő lépés.

01:50 Védelmet kap a szabadkai  magyar konzulátus

Keddtől őrzik a szabadkai magyar konzulátus épületét és a magyar konzuli rezidenciát is Palicson – értesültünk. A két épület védelmét eddig még soha nem tartották szükségesnek.

01:42 Magyarország dupla sorfal mögött

A régi röszkei határátkelőkét gyalogos sávját most kapu és kerítés védi. Mögötte van egy belső kordon, amelyet rendőrök folyamatosan építenek, a kordon mögött rendőrsorfal, aztán jön a kamerás kocsi, amely mögött még egy rendőrsorfal áll a menekültekkel szemben.

Fotó: Kovács Klára / Népszabadság

01:34 Kezdődik?

Röszkénél a menekültek egyre ingerültebbek,. Kétszázan egy pillanatig megindultak a kerítés felé, de aztán megálltak. „Germany! Germany!” – skandálják. A kerítés mögött a magyar rendőrök elkezdtek kordont állítani.

01:12 Nincs itt semmi látnivaló

A röszkei átkelőnél már 200 menekült gyűlt össze. Egy magyar rendőr tolmács segítségével elmagyarázza nekik, hogy az illegális határátlépés keddtől Magyarországon bűncselekmény, és arra kérik a menekülteket, hogy menjenek valamelyik szerb menekülttáborba vagy tranzitállomásra.

01:03 Folyamatosan érkeznek

Röszke 2-nél a határ szerb oldalára két busznyi menekült, körülbelül 100 ember érkezett Belgrádból, vannak köztük kisgyemekes családok és egyedülálló fiatal férfiak is. Van, akik kerekes székben és akad, aki mankóval érkezett. Néhányan azt mesélik, hogy a szerb rendőrök szóltak nekik a szerb fővárosban, siessenek, mert zár a magyar határ. Eközben a magyar oldalon feltűnt több mentőautó, és rendőrségi kordonok is.

00:58 Kelebia nyitva van

Kelebinál a vasúti átjárónál kész a kapu, de nyitva van, a vonatokközlekedés akadálytalan, de az átjárót rendőrök  ellenőrzik, menekültek nem mehetnek át – írja az Index, amely szerint a migránsok között nincs is olyan, aki megpróbálkozna az átkeléssel.

00:49 Anyu, apu és a tökéletesség

A bájos installációra a határnál bukkantunk rá. 

Fotó: Kovács Klára / Népszabadság

00:39 Vissza Magyarkanizsára

Nagy a kétségbeesés azok között, akik Szerbiában ragadtak. Az UNHCR munkatársai és az önkéntesek az újságírókat és a kíváncsiskodókat kérik, hogy aki tud, vigyen el a kocsijával menekülteket Magyarkanizsára, az ott lévő menekülttáborba.

00:30 „A magyar határ ezentúl be van zárva”

„A magyar határ ezentúl be van zárva” – mondja egy rendőr tudósítónknak. Azok a menekültek, akik később érkeztek, egyelőre ötvenen lehetnek. Néhányuk sír, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának, az UNHCR-nek a munkatársai beszélgetnek velük. Annak az 52-53 autóbusznyi menekültnek, aki a dél-szerbiai Presevóból indult útnak, egyelőre nincs nyoma.

Fotó: Kovács Klára / Népszabadság

00:24 Jött egy vonat

Negyed egy körül Röszkére befutott egy 16 kocsiból álló vonat, amely Hegyeshalomig viszi az éjfél előtt átjött menekülteket

00:20 Vége

A nagy tömeget, körülbelül 500 embert áthajtották, Röszke 2-nél vége a menekültek átengedésének Magyarországra. A készenléti rendőrök sorfala mögött feltűnt egy rendőrségi kamerás kocsi.

00:05 Az MTI cikke a törvényi változásokról

Jogi határzár lépett hatályba kedd nulla órától Magyarországon, amely bűncselekménynek minősíti, ha valaki a már elkészült határkerítés illegális átlépésével jut az országba. Az Országgyűlés szeptember eleji döntése alapján a kormány keddtől válsághelyzetet rendelhet el a tömeges bevándorlás miatt.

A tömeges bevándorlás kezelését célzó kormányzati törvénycsomagot szeptember 4-én fogadta el a parlament kivételes eljárásban.  kedden életbe lépett tíz jogszabály-módosítás bevezeti a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet fogalmát, ezt az érintett megyei vagy fővárosi rendőrfőkapitány és a menekültügyi hatóság vezetőjének kezdeményezésére, miniszteri javaslatra a kormány rendelheti el legfeljebb fél évre, ám utána meghosszabbíthatja. Az ilyen válsághelyzet kezeléséhez - kártalanítás ellenében - ideiglenesen igénybe lehet venni az állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő ingó és ingatlanvagyont.

A sok kérelem megfelelő kezeléséért speciálisan lefolytatható eljárást is bevezetnek, ezzel összefüggésben változtattak a polgári perrendtartási törvényen is. A speciális eljárásban a menekültügyi hatóságnak soron kívül, de legkésőbb a kérelem benyújtásától számított nyolc napon belül kell döntenie a kérelem elfogadhatóságáról. Fontos szabály, hogy a határon lefolytatott eljárás szabályai nem alkalmazhatók a különleges bánásmódot igénylőkre.

Az államhatártörvény módosításával úgynevezett tranzitzónák kialakítása is lehetővé vált azokon a határszakaszokon, amelyeket a leginkább érint a tömeges bevándorlás, ugyanakkor a Miniszterelnökséget vezető Lázár János a közelmúltban úgy nyilatkozott, hogy a kormány nem alakít majd ki ilyen létesítményeket, hiszen azok feleslegesek lennének.

Az életbe lépett jogszabály-módosítások szerint változás továbbá, hogy a menekültügyi eljárásban a bíróság a szakhatóság döntését nem változtathatja meg, de a jogszabálysértő közigazgatási határozatot hatályon kívül helyezi, és új eljárást írhat elő.

Az útdíjtörvény módosításával biztosították, hogy a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelésébe bevont - 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó, ezáltal útdíjköteles - járművek feladatuk ellátása során mentesüljenek a díjfizetés alól.

Jelentős tétel a törvénycsomagban a Btk., a büntetőeljárási és a büntetések végrehajtásáról szóló törvény módosítása. Ezek alapján önálló büntetőjogi tényállás lesz a Btk.-ban a határzár tiltott átlépése, megrongálása és a határzárral kapcsolatos építési munka akadályozása. Ezek elkövetése esetén a szabadságvesztés mellett - bizonyos esetekben halasztó hatállyal - a kiutasítás büntetését is mindenképpen ki kell szabni. Tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben ezekben az ügyekben minden mást megelőzően kell majd a büntetőeljárást lefolytatni.

Szigorodik az embercsempészet büntetése is, amiért akár húsz év is kiszabható lesz. Tíztől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel az embercsempészés szervezőit, irányítóit lehet majd büntetni. Az embercsempésztől a bűncselekmény elkövetésének ideje alatt szerzett vagyont el kell kobozni.

Ezeken felül változik a termőföld-, a környezetvédelmi és az építésügyi törvény is, utóbbi kiterjeszti az egyedi szabályozási lehetőséget válsághelyzet esetén a nemzetbiztonsági célú építmények létesítésére. Így például ilyen válsághelyzetben építési tilalom alá eső területen is lehet nemzetbiztonsági célú építményt létesíteni. Szintén ez a jogszabály mondja ki, hogy tömeges bevándorlási válsághelyzetben a kormány rendeletben meghatározhatja a területfelhasználás és -beépítés feltételeit.

A parlament előtt van egy másik, szintén a tömeges bevándorlás kezelését célzó törvényjavaslat, amelyet a Fidesz-KDNP-frakció képviselői terjesztettek be egyebek mellett azzal a céllal, hogy új feladatokat adjanak a honvédségnek a migrációs válsághelyzet idejére. Ezt az előterjesztést várhatóan szeptember utolsó hetében fogadhatja el az Országgyűlés.

00:00 Hivatalos a határzár

Magyarországon szeptember 15-től bűncselekménynek számít az illegális határátlépés. Arról, hogy mi történhet azokkal a menekültekkel, akik ezután Magyarországra érkeznek, ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

23:58 Sokan hazudnak

Röszke 2-nél éjfél előtt egyre nő a feszültség, a menekültek sora kezd végeláthatatlan lenni. Sokan egy család tagjainak hazudják magukat, csak hogy átjuthassanak. A 19:47-es bejegyzésünkkel ellentétben most megtörténik, hogy egyszerre nem 20-25, hanem 150 ember zúdul át Magyarországra a határátkelőn. 

23:31  Vegzatúra

A szerb rendőrök még mindig semmit nem csinálnak azon kívül, hogy néha mélán az újságírókat vegzálják. Ki vagy? Honnan jöttél? Ne filmezz minket – mondják.

Fotó: Kovács Klára / Népszabadság

23:24 Aki most jelen van, jöhet

Röszke 2. szerb oldalán rengeteg menekült várja, hogy átléphesse a határt. A magyar rendőrök arab tolmácson keresztül, hangosbemondóval tudatják velük, hogy aki most a határon van, átmehet Magyarországra. Értesüléseink szerint a dél-szerbiai Presevóból ma délután 52 vagy 53 busz indult útnak menekültekkel, akik hajnali 3 óra körül fognak megérkezni a magyar határhoz. 

23:10 Tolmács kerestetik

A tehervagonhoz befutott három szír család gyerekekkel együtt. Ma indultak Belgrádból. A kerítésnél a rendőrök az újságírókat kérték meg, mondják el nekik angolul, hogy Röszke 2-nél kell belépniük az országba, és vigyék is el őket a határátkelőhöz.

22:54 Szójáték

A Röszke 2 szerb oldalán álló menekültek némelyike rágyújt a Queen slágerére a We Will Rock You-ra. Videónk tanúsága szerint egyikük egy idő után szórakozottan We Will Fuck You-ra vált. 

22:35 A hadsereg állná útját a visszatoloncolásnak?

Azok a migránsok, akik nem jutnak át a magyar határon, és az úgynevezett senki földjén maradnak, visszatérhetnek Szerbiába, és elmehetnek bármelyik befogadóközpontba, ám azokat, akik átmennek a határon, és visszaküldik őket, Szerbia nem fogadja vissza - jelentette ki a szerb szociálisügyi miniszter hétfőn. Alekszandar Vulin azt mondta, akiket Magyarországon regisztrálnak, és azt követően erőszakkal küldenek vissza Szerbiába, már nem tartoznak Szerbia felelőssége alá. „Mi senkit nem fogunk erőszakkal az országban tartani, és nem engedjük meg, hogy bármelyik ország erőszakkal, a megfelelő törvényes előírások és a toloncegyezmény betartása nélkül bárkit is az ország területére visszaküldjön” - fogalmazott Vulin.

Hozzátette, hogy a visszatoloncolni kívánt migránsok Magyarország területén vannak, a szerb kormány pedig azt várja a szomszédos országtól, hogy illő módon viszonyuljon hozzájuk.

Az M1 szerint Vulin úgy nyilatkozott, hogy Szerbia akár a hadsereggel is kész útját állni a menekültek visszatoloncolásának Magyarországról, de ez a szerb rádió, a B92 hírében nem szerepel.

21:24 Ausztria még nem lépett

Bár Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter az uniós tárcavezetői csúcs előtt azt mondta, Ausztria a németországihoz hasonló ellenőrzést fog bevezetni a magyar határon, az esti órákig ez a bejelentett ellenőrzés nem kezdődött el.

Hétfőn Werner Faymann osztrák kancellár azt jelentette be, hogy Ausztria katonákat vezényel a határaihoz, feladatuk a menekültek humanitárius segítése lesz. Az osztrák közszolgálati televízió (ORF) híradójának közlése szerint tevékenységük kedden kezdődik. Gerald Klug védelmi miniszter szerint első lépésként a burgenlandi határrészre fognak összpontosítani, mert ez a mostani menekültáradat fő útvonala. Kitért arra is, hogy a menekültek útvonalától függően más régiókban is bevetnék a katonákat. Klug elmondta: 72 órán belül a 2200 katona áll készen a szolgálatra, ötszáz már kedd kora reggel elkezdheti a munkát. Arra a kérdésre, hogy mind a 2200 katonát bevetik-e, a miniszter úgy nyilatkozott: az erről szóló döntés a belügyminisztérium hatásköre. Elmondta továbbá, hogy a katonák nem fognak járőrözni a zöld határon, és ellenőrizni sem fognak, hiszen a legtöbb menekült a határátkelőkhöz érkezik gyalog – írja az MTI.

21:01 Légtérzár is van

A szerb–magyar határon 1350 méter magasságig és 20 kilométeres sávban légtérzár van érvényben a kialakult migrációs válság miatt. A  Nemzeti Közlekedési Hatóság az MTI-vel közölte, hogy a légügyi hivatal rendelkezése szeptember 10. óta van érvényben további intézkedésig. A hatóság tájékoztatása szerint az intézkedés célja a szükséges légtér biztosítása a kialakult migrációs válság kapcsán a mindenkori valós helyzet megfelelő értékeléséhez, a rendészeti és honvédelmi szervek műveleteihez, beavatkozásaihoz, erőátcsoportosításaihoz, a hatósági akciók tervezéséhez, szervezéséhez, irányításához és ellenőrzéséhez szükséges légi felderítés zavartalan és biztonságos végrehajtásához.

Az adott légteret csak a rendészeti, honvédelmi, mentő és kutató-mentő, valamint katasztrófavédelmi feladatokat végrehajtó légi járművek használhatják, a menetrend szerinti nemzetközi utasforgalomra az intézkedésnek nincs hatása – közölte a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatala, emlékeztetve arra, hogy ez megfelel a korábbi gyakorlatnak, amikor például a 2006-os és a 2012-es árvízvédelmi feladatok biztosítása érdekében rendeltek el hasonló korlátozásokat.

20:55 Balhé éjfélkor?

A migránsok egyelőre nyugodtan lépnek be Röszkénél. Az érkezők sorba állnak, nem kell sokat várniuk, felszállhatnak a magyar buszokra, amelyek a Röszke 2-es hangárba viszik őket. Horgoson, a faluban is meg a határon is sok a segélymunkás, de a hét korábbi napjaival ellentétben most nincs szükség meleg ruhára, és egyelőre, míg nyitva a határ a menekülők előtt, hálózsákra sem. A szerb oldalon a szerb, horvát, szlovén média van jelen nagy létszámban.

Éjfélre és éjfél utánra várnak összetűzést az újságírók, mert nagyon sokan vannak úton Presevótól Horgosig, akik előtt lezárul a határ. Viszonylag sok az olyan nem szír, talán nem is háborús övezetből érkezett migráns, aki mindenáron el akarja kerülni, hogy ujjlenyomatot adjon, mert mindenáron Svédországba szeretne eljutni. Ők hezitálnak, hogy átmenjenek-e Magyarországra a határon, amíg megtehetik, vagy megpróbálkozzanak a kerítésen átjutva embercsempészt szerezni maguknak.

20:35 A szerb rendőrök nézelődnek

Szerb rendőrök érkeztek Röszke 2-re. Három kocsival jöttek, körülbelül tízen lehetnek. Csípőre tett kézzel állnak és nézelődnek. Nem csinálnak semmit.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

20:27 Fapados határzár

Bent áll az a vagon, amely a Horgosról induló vasúti sín mentén elzárja a menekültek útját Magyarország felé. A terület teljesen le van zárva, mindenki kezd elszállingózni.

A vagont egy-egy horgonyzott acél oszlopokból készített keretben ugyanolyan pengésdrót kapcsolja össze a kerítéssel, amilyen a kerítésen és a gyorstelepítésű drótakadályon is van. Amíg ezt a zárat nem állították fel, naponta több ezer migráns érkezett Magyarországra a zöldhatárnak ezen a részén.

Fotó: Kovács Klára / Népszabadság

19:47 A kis magyar zsilip

Horgos mellett, Röszke 2. szerb oldalán ránézésre 400-500 ember vár az átkelésre, Mögöttük az úton hosszú sorokban hömpölyög a tömeg. Autóforgalom nincs, viszont van egy elkerített gyalogossáv, amelyen a menekültek 20-25 fős csoportjait védőfelszerelést viselő magyar rendőrök engedik át. Egyértelműen elsőbbséget élveznek a kisgyerekes családok, a kisgyerekesek. Szerb rendőrt itt egyet sem látni.

19:36 Horgoson tart a roham

Változatlanul özönlenek a migránsok Horgosra. Mióta 17 órakor a zöld határt lezárták, azóta a szerb rendőrök a Röszke 2-es határátkelő felé irányítják a migránsokat, akik busszal, taxival érkeznek. A vasúti pálya néptelen, csak a szeméthalmokat látni, most mindenki az országúton gyalogol. A segélymunkások szerint két óra alatt legalább 400 személy érkezett, és úgy tudják, ezrek vannak még úton. A segítők kiírták, hogy Magyarország felé a határ 23 óra 59 perckor lezárul.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Ha átmegy az ember a magyar útlevél-ellenőrzésen és vámon, akkor a magyar és a szerb határállomás között, a drótkerítés magyar oldalán lehet bemenni az épülő menedékjogkérő konténerhez. Éjfél után vélhetően oda utasítják majd a migránsokat, akik vagy Röszke 2.-re, vagy a zöldhatárhoz érnek ki. Ez utóbbit a már sokszor átvágott drótakadályon kívül rendőrök és katonák őrzik. A műszaki zár megrongálása bűncselekmény lesz, amelynek elkövetőit elfogják a rendőrök és katonák – ha tudják.

19:25 Szívtépő

A szerb oldalon, a horgosi vasúti sín mellett szerb rendőrök irányítják a menekülteket, és sürgetik őket, hogy minél előbb vegyék útjukat a magyar határ felé az éjfélkor leereszkedő vasfüggöny miatt.

Mindenki tudja, hogy minél előbb át kell jutnia Magyarországra. Egy hatgyermekes családapa láthatóan hullafáradtan, egy köteg euróval a kezében kérlelte tudósítónkat, hogy a kocsijával vigye át őt, a feleségét és a gyerekeket is határon. Sírva fakadt, amikor nemet mondtunk neki.

19:11  Készültség mind a két oldalon

A röszkei határátkelőnél a szerb és a magyar oldalon is hatalmas a rendőri készültség. A szerb oldalon csak járőrkocsik állnak, a magyaron viszont tucatjával parkolnak a rendőrségi kisbuszok is.

18:52 Jön az iszlám!

A röszkei kishatáron gyalog sem lehet közlekedni, mert a rendőrök mindenkit visszafordítanak. Egyikük azt mondta: „Most sehogy sem tud átmenni, nézze meg, milyen káosz van a túloldalon, jön az iszlám! Úgyhogy itt ügyeskedje vissza magát” – mutatott a bejövő és kilépő sáv közötti kétméteres résre.

18:40 Röszkéről Hegyeshalomra

Röszke 2-től a menekülteket BKV-buszokra ültetik fel és elviszik őket a szegedi pályaudvarig. Onnan különvonattal mennek tovább Hegyeshalomra.

Fotó: Kovács Klára / NolTV

18:30 Még a konténersor is szúrni fog

Irodahelyiségek, pihenő, háló, valamint fogva tartó szobák is kerülnek a röszkei átkelőhöz telepített konténersorba. Két egybefüggő konténersor épült, mindkettőnek az első része a határnyiladék, az úgynevezett senkiföldje szélén. Ott jelentkezhetnek a menedékjogot kérők. Amikor megnéztük a készülő építményt, úgy láttuk, bizonyos várószobákba, irodákba beléphetnek a menedéket kérők, ám akinek elutasítják a kérelmét, az csak visszafelé távozhat. Ezek a szobák nem minősülnek majd magyar területnek, vagyis, anélkül lehet elutasítani a kérelmeket, hogy a kérelmező magyar területre lépne. Így nem is kell Szerbiától kérni, hogy visszatoloncolhassuk őket. A gyors eljárás során vélhetően azok kaphatnak majd menekültstátuszt, akik mégsem dobálták el az úton a szír útlevelüket.

A konténersor tetején két sor pengésdrótot láttunk. Előtte egy facsoport van szerb területen, ott lehet várakozni. Szerb rendőrt, illetve semmilyen más hatóságot nem észleltünk a környéken. Nem nézte onnan senki a tranzitpont építését. Ugyanakkor furgonokban rendőrkutyák várakoztak. (Helyszíni tudósítónktól).

18:20 A horvátok nem aggódnak

Nem várható – írja az MTI –, hogy a menekülthullám Horvátország felé veszi az irányt, miután Magyarország kedden szigorúbb intézkedéseket vezet be határán – mondta Zlatko Sokolar, a horvát határrendészeti igazgatóság vezetője Zágrábban. A rendőrség illetékese szerint voltak ugyan próbálkozások a migránsok útvonalának megváltoztatására, de ezt sikerült megakadályozni. Horvátország húszezer rendőrt mozgósított a menekültprobléma kezelésére, ebből hatezer az államhatárokat felügyeli.

18:15 Románia is bekeményít

Románia kész részt venni az Európai Unió külső határainak megerősítésében, amennyiben felkérést kap erre – jelentette be Klaus Johannis román államfő, jelezve, hogy országa a bejelentett 1700-nál több menekült elszállásolására is képes lenne, de tart attól, hogy képtelen lenne integrálni őket.

18:10 Jön az utánpótlás?

Hétfőre kiürültek a szerbiai befogadóközpontok és parkok, ám a következő órákban újra megtelhetnek, ugyanis migránsok újabb hulláma érkezett a szerb–macedón határra az egynapos szünet után. Az M1 aktuális csatorna helyszínen tartózkodó tudósítójának információi szerint hétfőn háromezren léptek be az országba Presevónál, és a hatóságok további mintegy kétezer emberre számítanak. Ez a növekedés egyebek mellett annak tudható be, hogy Macedóniába ezrek léptek be Görögországból vasárnapról hétfőre virradóra. A macedón–görög határon fekvő településre az al-Dzsazíra hírtelevízió balkáni irodájának helyszíni tudósítója szerint folyamatosan érkeznek a migránsok, csak hétfőn 5-6 ezer emberre számítanak – írja az MTI.

18:08 A határzár után az Emmi szíve is megesett a gyerekeken

A közeljövőben több helyszínen akár 5400 férőhely is rendelkezésre állhat a külföldről kísérő nélkül érkező kiskorúak elhelyezésére, ahol – ahogyan most is – szakemberek is részt vesznek a gyerekek ellátásában – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). „A magyar kormány minden, kísérő, illetve szülő nélkül érkező gyermekre nem bevándorlóként, hanem mindenekelőtt gyermekként tekint”, és gondoskodik biztonságos elhelyezésükről – közölték.

18:05 Húszezer migráns leszállítva?

Közel 9 ezer ember érkezett a mai napon kora délutánig az osztrák határra. A becslés a burgenlandi rendőrségtől származik, amely arra számít, hogy Magyarország ma éjfélig elszállítja területéről az összes menekültet, az éjféltől érvényes szigorításig kiüríti a terepet. A nickelsdorfi helyzetről itt számoltunk be bővebben.

17:58 Vesztegzár

Tizenegy csuklós, többségében BKV-busz várja a migránsokat a régi röszkei határátkelőnél – számolt be az MTI tudósítója. Az autópályáról letiltott forgalom számára megnyitott határátkelőhelyet is lezárták – közölték a helyszínen tartózkodó rendőrök. A helyszínen dolgozó rendőrök arról tájékoztatták a várakozó buszsofőröket, hogy járművükkel be kell állniuk a határátkelőre, és ott fogják felvenni a migránsokat. (MTI)

17:57 A határvadászat Európa új sportja

Hollandia is csatlakozott a schengeni zónát ideiglenesen megtörő európai államok klubjához. Eddig Németország, Ausztria, Szlovákia, korábban pedig Olaszország és Dánia döntött a határellenőrzések ideiglenes visszaállításáról. Most pedig a holland kormány jelentette be, hogy a rendőrség szúrópróbaszerű ellenőrzéseket fog végezni a határon az Európai Unióba irányuló megnövekedett menekültáradat miatt, azonnali hatállyal.

17:55 Mihasznák!

„Rá kellene ébredni arra, hogy nem pont az a munkaerő akar bevándorolni, akit mi szeretnénk” – mondta a köztévének Varga Mihály. Szerinte az eltérő kultúra megjelenése „nem feltétlenül kívánatos” hatással lehet egy közösség életére. A magyar gazdaságnak van még munkaerő-tartaléka, ebből kell egyelőre a gazdaság igényeit megoldani. A szakképzési rendszer átalakítása arról is szól, hogy a gazdaság igényeihez igazodjon a szakképzési rendszer – hangsúlyozta Varga Mihály. Hozzáfűzte: sokszor a migránsok regisztrációjakor derül ki, hogy egy részük analfabéta, továbbá a sajátján kívül semmilyen nyelvet nem beszél, így nem munkaerőt, hanem szociális többletkiadásokat kap hosszú időre a befogadó ország. (MTI)

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

17:50 Varga kiszámolta

A magyar–szerb határ megerősítésére közel 30 milliárdot költött a kormány, de ebben nincs benne az egészségügyi, oktatási és rendvédelmi kiadások emelkedése, ezek tovább növelik majd az összeget – mondta a köztévének Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter hozzátette, az idei magyar költségvetést alacsony, 2,4 százalékos hiánnyal tervezték, és bár a rendkívüli kormányzati intézkedéseket szolgáló tartalék jelentősen csökkent, az Országvédelmi Alap továbbra is rendelkezésre áll. „Érdemes azonban előbbre is tekinteni. A kiadások növekedése folyamatos, nem látni a bevándorlóhullám végét. Ha ez tartósan így marad, akkor felvetheti a módosítás szükségességét.”

A miniszter kitért arra is, hogy Magyarország számára az Európai Menekültügyi Alap, az Európai Visszatérési Alap, az Európai Integrációs Alap és a Külső Határok Alap biztosít támogatást. 2014–2020 között ezekből a forrásokból 65 millió euró van előirányozva, a migrációs kiadások miatt előállt helyzetet pedig Magyarország már jelezte Brüsszelnek. Varga szerint a sürgősségi támogatásként a bizottságtól kapott 6,7 millió euró kevés azokhoz az erőfeszítésekhez képest, amelyeket más országokkal szemben Magyarország tesz. (MTI)

17:45 1700 migráns tart Hegyeshalomra

Tizenhat vasúti kocsiból álló szerelvény haladt át nemrég a győri állomáson. Összesen 1700 menekültet szállít Röszkéről Hegyeshalomra. Úgy tudjuk, hogy ott nem az eddigi helyre, a régi vámudvarra gyalogoltatják őket, hanem más szállást találtak nekik Nickelsdorfban, ahonnan majd buszokkal mennek tovább – jelentette győri tudósítónk.

17:40 Marokkóiak feltörtek egy állami honlapot

Hackertámadás érte a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ honlapját. Az állami szervezet weboldalán a következő üzenet olvasható (angol nyelven): „Figyelem! Üzenet a magyar kormánynak: állj és elég legyen a szír és iraki menekültek elleni rossz bánásmódból, ők is emberek”. Az üzenetet egy bizonyos Spy Moroccan-Mail csoport jegyzi. A honlap még mindig elérhetetlen, a támadás nyomai a tárolt változaton láthatóak.

17:30 Azonnal leterelnek a sínekről

Lassan egy órája egyetlen menekült sem lépte át a síneken a szerb–magyar határt, pedig korábban ezrek gyalogoltak a talpfákon naponta. Ha egy önkéntes vagy újságíró a sínekre téved, a rendőrök azonnal leterelik, hiszen várják azt a vagont, amely a határ menti úton keresztbe állva teljesen elzárja majd a menekültek útját. Lezárták a Röszke 2-es határátkelőt, az autók nem mehetnek át, a menekülteket viszont oda terelik és ott buszokra szállítják őket. (Helyszíni tudósítóinktól)

Fotó: Kovács Klára / NolTV

17:20 Aktivistákat vittek el

A rendőrök elvittek két aktivistát Röszkénél – a gyodánál –, mert leültek a sínekre, jelentették tudósítóink a helyszínről.

Fotó: Kovács Klára / NolTV

17:15 Szellemtábor

Szinte néptelen a röszkei határ közelében kialakított két tábor, vagyis az 1-es és 2-es számú idegenrendészeti előállító, népszerű nevén az 1-es és a 2-es hangár. Ugyanakkor egyre kevesebb a migráns a Röszke határában létesített gyűjtőpontnál is. A Röszkén levő migránsok többsége a vasútállomáson tartózkodik, ők arra várnak, hogy vonattal Győrbe indulhassanak. (MTI)

A menekültválság utolsó (?) nyomai Röszkénél
A menekültválság utolsó (?) nyomai Röszkénél
Kovács Klára / NolTV

17:10 Ennyi volt, lezárták a határt Röszkénél

A NolTV stábja Horgasnál forgatott hétfő délután:

17:00 Lovasrendőrök Röszkénél

A szárazföldi csapatok mellett légi erősítést (helikoptereket) és lovasságot is küldtek Röszkéhez: lovasrendőrök ügetnek a kerítés mentén.

16:55 A magyar V-2

Horgosnál nemsokára egy acélkeretre eszkábált pengedróttal ékesített tehervagonnal fogják eltorlaszolni a szerb–magyar határ kerítéssel nem védett részét.

Acélkeretre szerelt pengésdróttal ellátott tehervagon a röszkei vasútállomás egyik vágányán. Az átalakított vagonnal zárják majd el az ideiglenes biztonsági határzár rését a Horgos-Szeged vasútvonalnál
Acélkeretre szerelt pengésdróttal ellátott tehervagon a röszkei vasútállomás egyik vágányán. Az átalakított vagonnal zárják majd el az ideiglenes biztonsági határzár rését a Horgos-Szeged vasútvonalnál
Kelemen Zoltán Gergely / MTI

16:50 A kvótaellenes lobbi 

Pintér Sándor szlovák kollégájával, Robert Kalinakkal beszélget Brüsszelben, a migránsválság miatt összetrombitált válságtanácskozás kezdetén. Mindketten ellenzik a kötelező kvótákat, a nap egyik nagy kérdése, hogy ha nem hajlandóak engedni, milyen szankciókra számíthatunk.

Fotó: Yves Herman / Reuters

16:35 Bejelentkezés a senkiföldjéről

Épül a röszkei határállomás nyugati oldalán az a 150 méter hosszú konténersor, amelyen majd menedéket kérhetnek a migránsok. Annyit sikerült megtudnunk róla: úgy lesz elhelyezve, hogy a menedékkérők ne léphessenek magyar területre. A senkiföldjéről kell bejelentkezniük, ott töltik ki az irataikat, amelyeket néhány óra alatt elbírálnak. Lehet bírósághoz fordulni, de ahhoz sem lesz lehetséges magyar területre lépni, és a bíróság is néhány órán belül döntést hoz az ügyben. Ha valaki illegálisan lépi át a határt, azt elfogják, bíróság elé állítják, és azonnal ítélkeznek fölötte. Várhatóan felfüggesztett börtönbüntetést kap, ezzel egyidejűleg kiutasítják az országból. Amennyiben másodszor is illegálisan visszajön, akkor már végrehajtható szabadságvesztésre ítélik.

16:25 A rendőrök már nem engednek át Horgosnál

A szerb–magyar határon, a horgosi vasúti sín mellett már mindenkit feltartóztatnak a rendőrök, arra kérve a menekülteket, hogy használják a legális átkelőket. Helyszíni tudósítónk szerint most éppen egy gyerekekkel érkező család és egy hátizsákos fiatalember érkezett a síneken a gyodához, de a rendőrök útjukat állták. 

Fotó: Kökényesi Gábor / NolTV

 16:20 Szerbia szinte „kiürült

Becslések szerint legfeljebb kétezer migráns tartózkodik jelenleg Szerbia területén, az ország szinte kiürült – fogalmazott Csikós László szerbiai szociálisügyi államtitkár Belgrádban. A belgrádi buszpályaudvar melletti parkban is lényegesen kevesebben voltak hétfő délben a korábbi napokban megszokottnál, az MTI tudósítója a helyszínen alig valamivel több, mint száz migránst számolt össze, és a sátrak száma is megcsappant. Az illetékesek szerint ennek két oka van, egyrészt a görög hatóságok több ezer migránst tartóztattak fel, másrészt azok, akik már Szerbiában voltak, elindultak a szerb–magyar határ felé, illetve már át is jutottak azon.

16:05 Megkezdődött a brüsszeli csúcs

Az Avaaz civil aktivista csoport tagjainak performansza Brüsszelben, az EU-csúcsra időzítve (a maszkok balról jobbra: Orbán Viktor magyar miniszterelnök, Angela Merkel német kancellár,  Francois Hollande francia államfő; Mariano Rajo spanyol és David
Az Avaaz civil aktivista csoport tagjainak performansza Brüsszelben, az EU-csúcsra időzítve (a maszkok balról jobbra: Orbán Viktor magyar miniszterelnök, Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia államfő; Mariano Rajo spanyol és David Cameron brit kormányfő)
Yves Herman / Reuters

A migrációs helyzet kezeléséről kezdtek rendkívüli tanácskozást hétfő délután Brüsszelben az uniós tagállamok belügyminiszterei. Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter a megbeszélésre érkezve közölte, hogy országa Németország példáját fogja követni, ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést, ami pár órán belül meg is kezdődhet, és erről hivatalosan értesítik Brüsszelt. Robert Kalinák szlovák belügyminiszter pedig arról beszélt, hogy a szlovák–magyar határon nem állították vissza a határellenőrzést, mindössze fokozták a rendőri jelenlétet; nem állítanak meg minden autót, csak azokat, melyek gyanúsak.

16:00 First things first

A legfontosabb a határ rendjének fenntartása. Ehhez minden szükséges erőt igénybe kell venni, de a fokozatosság elve érvényesül szeptember 15-e után: „senki nem fog fegyvert használni a rendőrök, katonák közül, ha velük szemben nem használnak fegyvert” – mondta Rogán Antal, aki a tervezett gyűjtőpontokat (hot spotokat) az EU-n kívüli országokba telepítené

15:55 Ferenc pápa: Ez csak a jéghegy csúcsa

A migráció csak a jéghegy csúcsa, az emberek tömeges meneküléséhez vezető háborúkat és éhezést Ferenc pápa szerint az igazságtalan társadalmi és gazdasági világrend idézi elő, amely mögött pedig „az Istenként imádott pénz” áll – jelentette ki Ferenc pápa hétfőn két egyházi rádiónak adott interjújában. Az egyházfő szerint az öregedő Európát a bevándorlók tarthatják életben. Ferenc pápa köszönetét fejezte ki a bevándorlókat befogadó európai országoknak. Kijelentette, a bevándorlók tarthatják életben a népesség öregedése miatt „nagymamává” vált Európát. Hangsúlyozta, hogy megérti azokat, akik a terrorizmus fenyegetésétől tartanak, de Európának be kell fogadnia a bevándorlókat. Hozzátette, hogy egyetlen vallástól sem idegen a fundamentalizmus. Ugyanakkor azt is elismerte, hogy a világ biztonsága megváltozott, és Szicíliától négyszáz kilométerre vannak az Iszlám Állam fegyveresei. (MTI)

15:45 Erre ment ki a játék?

Magyarországon jelenleg nem biztonságosak a feltételek a menekültek számára – erre hivatkozva döntött úgy egy osztrák bíróság, hogy nem lehet visszaküldeni hazánkba egy menekült afgán nőt és gyermekeit (ők 2014-ben Magyarországon adtak be menedékjogi kérelmet, de továbbutaztak Ausztriába). A bíróság szerint fennáll a veszély, hogy Magyarországon nem tartják be az európai emberjogi egyezményt, és a menekültnek embertelen és megalázó bánásmódban lehet részük. A bíróság szóvivője hangsúlyozta: egyedi esetről van szó, de ez az ítélet más bíróságok számára is irányadó lehet. Korábban hasonló ítéleteket hoztak német bíróságok is – írta a Die Presse nyomán az Index.

Osztrák rendőrök próbálnak úrrá lenni a káoszon Nickelsdorfnál
Osztrák rendőrök próbálnak úrrá lenni a káoszon Nickelsdorfnál
Leonhard Foeger / Reuters

15:30 Gulyás megtekintette Röszkét

A német kormány megváltozott magatartása igazolja azokat az intézkedéseket, amelyeket Magyarország tett a határvédelem szigorítása érdekében – mondta Gulyás Gergely a röszkei határátkelőnél. Látható, hogy az Európai Uniónak és az EU egyes vezetőinek felelőtlen volt azon üzenete, miszerint mindazok befogadást nyerhetnek, akik egy jobb élet reményében érkeznek Európába – közölte az Országgyűlés fideszes alelnöke azt követően, hogy látogatást tett a Röszke határában kialakított idegenrendészeti előállítókban. (MTI)

Fotó: Mohai Balázs / MTI

14:50 Szlovénia az új Magyarország?

A magyar–osztrák határon bevezetett szigorúbb ellenőrzések miatt az elmúlt napokban több migráns Szlovénián keresztül próbált meg Ausztriába jutni – jelentette a szlovén média hétfőn. A Vecer című maribori napilap arról írt, hogy a rendőrség szombat reggel a sentilji szlovén–osztrák határátkelő közelében, egy román rendszámú mikrobuszban 21 iráni és afganisztáni állampolgárt talált. A gépjárművet egy 43 éves román férfi vezette, aki Magyarország felől lépte át a szlovén határt. Ugyanakkor az osztrák hatóságok közölték, hogy szombaton szintén a sentilji határátkelő körzetében, osztrák oldalon 43 iraki és szír menekültet tartóztattak fel, akik Szlovéniából illegálisan lépték át a határt – írta a lap. Ausztria és Szlovénia között megállapodás van arról, hogy az illegális határsértőket mindkét fél visszaküldi. (MTI)

Márton László: Féltsük-e Európát?

A „felvilágosodás értékeit féltők” és „az emberi jogok fundamentalista értelmezői” közötti konfliktus, melyre Ungváry Rudolf szeptember 9-én megjelent írásában utal, szerintem is valós, de – az elmúlt ötven év tapasztalataira támaszkodva és a józan észre hallgatva – feloldható.

Márton László publicisztikáját itt olvashatják.

14:47 Akár 20 ezren érkezhetnek Horgosra?

Éjfélig akár húszezer migráns is érkezhet a szerb–magyar határ mellett fekvő Horgosra – értesült a szabadkai Pannon RTV. Beszámolójuk szerint már délelőtt is legalább tucatnyi, menekültekkel teli autóbusz érkezett a településre, és folyamatosan érkeznek a járművek Belgrádból, Szabadkáról és Magyarkanizsáról. A legtöbben értesültek arról, hogy Magyarország keddtől szigorít a határvédelmen, ezért igyekeznek minél hamarabb átjutni. (MTI)

14:45 Megint lezárták az M1-est

Ismét lezárták az osztrák hatóságok az M1-es autópályát Hegyeshalomnál – tájékoztatott honlapján a Magyar Közút Zrt. A 13 óra 50 perckor életbe lépett határzár a Magyarországról ki- és belépő forgalmat egyaránt érinti. A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya közölte: Hegyeshalom irányába a 165-ös kilométernél Rajka irányába az M15-ös autóútra tereli a forgalmat a rendőrség. (MTI).

Menekültek újabb csoportja ért át a határon Nickelsdorfnál
Menekültek újabb csoportja ért át a határon Nickelsdorfnál
Leonhard Foeger / Reuters

14:40 Németország nem zárt be

Németország nem váltott irányt a menekültválságban követett politikájában, továbbra is betartja emberiességi és jogi kötelezettségeit, ami azt is jelenti, hogy változatlanul fogadja a területére érkező menedékkérőket – mondta Steffen Seibert német kormányszóvivő Berlinben. (MTI)

14:30 Pintér nem tűnik túl feldobottnak

Kezdődik az Európai Bel- és Igazságügyi Tanács rendkívüli ülése Brüsszelben. Itt döntenek a menekültkvótákról, illetve a gyűjtőpontok kialakításáról. 

Pintér Sándor belügyminiszter megérkezik az Európai Bel- és Igazságügyi Tanács rendkívüli brüsszeli ülésére
Pintér Sándor belügyminiszter megérkezik az Európai Bel- és Igazságügyi Tanács rendkívüli brüsszeli ülésére
Laurent Dubrule / MTI/EPA

14:25 Még mindig nem semmisíthetik meg az embercsempészek hajóit

Az EU-tagországok kormányainak képviselőiből álló Tanács szerint az embercsempészet elleni földközi-tengeri uniós műveletben teljesültek az első szakasz hírszerzéssel és információgyűjtéssel kapcsolatos katonai célkitűzései, így adottak a feltételek ahhoz, hogy áttérjenek a művelet második szakaszára.

14:10 Magyar embercsempészeket fogtak

Hat magyar embercsempészt fogtak el az M5-ös autópályán és Kecskeméten, akik 24 szír állampolgárt utaztattak.

13:55 Nem a határon épül a határzár, nehogy zavarják vele a menekülteket

A röszkei vasútállomáson fogvatartottak készítik azt a határzárat, amellyel várhatóan majd éjfélkor lezárják a vasúti pályán lévő, eddig nyitott belépési pontot. Így nem kell a munkálatokat a helyszínen végezni, és azok nem zavarják a menekültek belépését. A műszaki határzár közelében egyre több a katona, Humvee katonai terepjárók jelentek meg. (T. I.)

13:50 Ilyen a pörgés Röszkén

Rengeteg migránst szállítottak el vonattal a röszkei vasútállomásról - jelentette a helyszínről tudósítónk, Tanács István. Amint az egyik szerelvény megtelt, azonnal a helyére állt a a másik. A gyűjtőponton, noha nagyon sokan érkeznek Horgos felől a vasúti pályán, flottul mennek a dolgok. Amint megérkeznek a menekültek, kapnak vizet és ennivalót, amilyet választanak. Ezután megkérdezik, honnan jöttek, és eszerint ültetik föl őket a buszra a rendőrök. A buszok sorra kanyarodnak ki, és már az újabb szerelvényt töltik föl a vasútállomáson. A menekültek között ma is nagyon sok a gyerek.

13:45 Orbánt a sajátjai is kérték, de eltitkolta

Orbán Viktort a múlt héten levélben kérték fel az európai pártcsaládok vezetői, hogy Magyarország támogassa az Európai Bizottság javaslatát az Európába érkező menekültekkel kapcsolatos felelősség megosztásáról és egy állandó menekültügyi rendszer felállításáról, de a kormányfő ezt a levelet "eltitkolta" - mondta hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján a Demokratikus Koalíció EP-képviselője, Molnár Csaba. Azt mondta, hogy a levelet - amelynek másolatát bemutatta - az Európai Néppárt mellett a Szocialisták és Demokraták frakciójának és a Liberálisok és Demokraták Európáért képviselőcsoportjának vezetői írták alá.Horváth arra is kitért: amennyiben Orbán Viktor azt hiszi, hogy a demokratikus ellenzéki pártok támogatni fogják a kormány menekültekről és a hadsereg határon való bevetéséről szóló javaslatát, akkor „meg van őrülve” - reagált Rogán Antal hétfői, az ellenzék támogatását kérő szavaira.

13:40 Ausztria is visszaállítja a határellenőrzést

Migránsok buszra várnak a magyar-osztrák határnál, Heiligenkreuz (Rábakeresztúr) határában
Migránsok buszra várnak a magyar-osztrák határnál, Heiligenkreuz (Rábakeresztúr) határában
Varga György / MTI

Ausztria a németországihoz hasonló ellenőrzést fog bevezetni a magyar határon - mondta hétfőn az osztrák belügyminiszter. Johanna Mikl-Leitner - Bécsben is ismertetett brüsszeli nyilatkozata szerint - bejelentette, hogy Ausztria Németországhoz hasonlóan ideiglenes határellenőrzést vezet be a magyar-osztrák határon, és erről tájékoztatták már az Európai Bizottságot is. Az még nem tisztázott, hogy melyik határátkelőnél zajlik majd a súlyponti ellenőrzés, amelyet mindazonáltal Ausztria minél előbb meg akar kezdeni - mondta a miniszter. Az intézkedés is jele annak, hogy létezik közös európai válasz. A miniszter törekszik arra, hogy magyar kollégájával még hétfőn megbeszélést folytasson a kérdésről, és a jövőbeni közös munkáról, hiszen mint mondta: "erős hidakat kell építenünk". Mikl-Leitner szerint jelenleg 18 ezer menekült van Ausztriában, és mióta Németország bejelentette, hogy a szíriai menekültek esetében eltér a dublini egyezmény alkalmazásától, ezrek keltek útnak.

Osztrák rendőr egy palack vizet dob az autóbuszra várakozó illegális bevándorlók egyikének a magyar-osztrák határátkelőhely kamionparkolójában kialakított gyűjtőponton, Nickelsdorfnál
Osztrák rendőr egy palack vizet dob az autóbuszra várakozó illegális bevándorlók egyikének a magyar-osztrák határátkelőhely kamionparkolójában kialakított gyűjtőponton, Nickelsdorfnál
Krizsán Csaba / MTI

13:25 Orbán izmozik

"Az egyenruha alatt szív is van, nemcsak izom. Mind a kettőre szükségük lesz" -mármint a határvadászoknak, Orbán Viktor szerint. Csak az nem világos, hogy ha szív is van a zubbony alatt, nemcsak izom, akkor vajon miből van a szív? Tehát a mondat helyesen: az egyenruha alatt csak izom van.

13:20 Viszlát, Schengen!

Így nézett ki a közös schengeni övezet, mielőtt Olaszország, Németország, Ausztria és Szlovákia visszaállították volna az ellenőrzést a belső határokon.

Így nézett ki eddig a schengeni övezet
Így nézett ki eddig a schengeni övezet
MTVA

13:15 Ilyenkor bezzeg jól jön az EU

Több uniós tagállam, köztük Dánia, Bulgária és Szlovákia is ajánlott fel segítséget Magyarországnak az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül - közölte hétfőn az Európai Bizottság. Magyarország pénteken kért segítséget a mechanizmusban részt vevő országoktól a menedékkérők áradatának kezeléséhez. Akkor a magyar hatóságok azt közölték, hogy matracokra, ágyneműre, lepedőkre, takarókra és fűtőberendezésekre van szükség. A mostani tájékoztatás szerint takarókat, ágyneműt és sátrakat ajánlottak fel, amelyeket Magyarország elfogadott. (MTI)

Az igazi EU bejárata Nickelsdorfnál
Az igazi EU bejárata Nickelsdorfnál
Leonhard Foeger / Reuters

13:05 Na kinek van igaza?

A hétvége eseményei világosan bebizonyították, hogy Orbán Viktornak igaza van a migrációs helyzetet illetően - jelentette ki Rogán Antal hétfőn. A Fidesz frakcióvezetője budapesti sajtótájékoztatóján jelezte, hogy a miniszterelnök által megszabott legfontosabb feladat, hogy elsőként az ország és Európa határait kell megvédeni. (MTI)

13:00 Fogytán az ennivaló

Joghurt, paprika és kenhető sajt - elsősorban ezeket az alapanyagokat várják a Segítsünk együtt a menekülteknek! csoportban, miután vasárnap minden készletüket felélték. Szentgotthárdra és Röszkére vinnének ennivalót - ha lenne mit. A csoport önkéntesei az elmúlt hetekben rengeteg élelmiszert, takarót és gyógyszert szállítottak a menekülttáborokba.

12:55 Több mint 5000-en érkeztek eddig

Hétfőn délig 5353 illegális bevándorló érkezett a szerb-magyar határszakaszon Magyarországra - közölte az ORFK. Ez majdnem annyi embert jelent, mint ahányan vasárnapi egész nap alatt érkeztek, pedig már az is rekord volt.  

Felfegyverzett katonák érkeztek hétfőn Röszkére
Felfegyverzett katonák érkeztek hétfőn Röszkére
Dado Ruvic / Reuters

12:45 Teljes a káosz Röszkén

A röszkei menekülttáborban sok ezer migráns zsúfolódott össze, az önkéntesek szerint egyre aggasztóbb a helyzet. A MigSzol csoport ezért nyomatékosan kér mindenkit, hogy a röszkei gyűjtőpontra ne vigyenek szervezetlenül semmilyen adományt. "Nagyon sok önjelölt segítő van ott, teljes a káosz, átláthatatlan a helyzet, térdig gázolnak a menekültek a fölöslegesen és szervezetlenül kiosztott ruhaadományokban" - írta a MigSzol. Aki segítene, arra kérik, vegye fel a kapcsolatot a MigSzol Szeged csoporttal, mielőtt útnak indul Röszkére. A röszkei helyzetet egyébként itt követhetik élőben:

12:20 Szlovákia is felfüggesztette a schengeni egyezményt

Szúrópróbaszerűen ellenőriznek a magyar és az osztrák átkelőknél.

Szlovák rendőrök szúrópróbaszerű ellenőrzést tartanak a Rajka-Dunacsún (Cunovo) határátkelő szlovák oldalán
Szlovák rendőrök szúrópróbaszerű ellenőrzést tartanak a Rajka-Dunacsún (Cunovo) határátkelő szlovák oldalán
Krizsán Csaba / MTI

12:05 Orbán: Éles a helyzet

– Meg kell védenünk Magyarországot, Európát. A magyar kultúrát. Meg kell oltalmaznunk életformánkat. Jogunk van megmondani, ki jöhet ide, és ki nem. És kötelezhetjük az ide érkezetteket, hogy tartsák tiszteletben a törvényeinket – mondta a frissen felesketett határvadászoknak Orbán Viktor a Hősök terén. Fekete Gy. Attila tudósítását itt olvashatják.

A sulit még nem járták ki, de határvadásznak jók lesznek
A sulit még nem járták ki, de határvadásznak jók lesznek
Koszticsák Szilárd / MTI

12:00 Fokozott ellenőrzések az egész országban

Az országos rendőrfőkapitány fokozott ellenőrzést rendelt el az ország egész területére – közölte a rendőrség hétfő délben.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.