Románia nem autista, de fél a menekültektől

„Románia a bejelentett 1700-nál több menekült elszállásolására is képes lenne, de tart attól, hogy képtelen lenne integrálni őket” – derült ki a román államfő hétfői sajtótájékoztatóján. Klaus Johannis ezzel magyarázta azt is, hogy a román állam visszautasítja magánszemélyek felajánlását a migránsok befogadására és ellátására.

„A migránsok nem úgy jönnek Romániába, mintha szállodába mennének” – fejtegette a román elnök hozzátéve, hogy „ezeket az embereket integrálni kell, meg kell őket tanítani románul”, és ezen a téren az országnak „még sok tanulnivalója” van.

Johannis újfent megerősítette, hogy Bukarest nem fogadja el a kötelező menekültkvótákat, de ez szerinte nem jelenti azt, hogy „Románia xenofób, autista vagy különutas lenne”. Hangsúlyozta, hogy a szolidaritás kifejezésének léteznek más formái, a kvóták elfogadásán kívül is. Példaként említette, hogy Románia felajánlotta 40 ezer menekült áthelyezését.

Az Európai Bizottság múlt csütörtökön ismertetett javaslata szerint Romániának a júliusban vállalt 1785 menedékkérő mellett további 4646 Európába érkezett bevándorlóról kellene gondoskodnia. A bukaresti elnöki hivatal már két hete közölte, hogy Románia legfeljebb 1785 menedékkérőt hajlandó befogadni, ennyire rúg ugyanis a hat fogadóközpont kapacitása. Formális döntést az ügyben csütörtökön hoz a nemzetbiztonsági kérdésekben illetékes védelmi tanács.

Az elmúlt napokban több román magánszemély is jelezte, hogy kész befogadni menekülteket. George Becali üzletember egymaga ezer migránst szállásolna és látna el. A sajtóban ugyanakkor többen bírálták az államfőt – egyes vélemények szerint ugyanis Románia ajánlata arcpirítóan szerény.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.