Magyarország hatalmas söprésbe kezdett az utolsó pillanatban

Feszült éjszaka várható az osztrák Nickelsdorfban. Délután fél ötkor haladt át Győrön az a 16 kocsiból álló vonatszerelvény, amelyben 1700 agyongyötört, hullafáradt menekültet zsúfoltak össze Röszkén.
A vonat csak lassított, nem állt meg Győrben, úticélja Hegyeshalom. Innen gyalog vagy buszokkal viszik őket az osztrák gyűjtőpontokra, ahol már sokszáz ember várakozik.

Főtt ételt, italt, orvosi ellátást kapnak, de szálláshelyet egyre nehezebben találnak nekik, pedig tudomásunk szerint a helyi önkormányzat fizet is a befogadó családoknak. Nem az ellenszenv miatt mondanak nemet, hanem mert már megteltek a szálláshelyek. A taxik sorban állnak, általában Bécsbe szállítják a menekülteket, de lassan ez a város is megtelik. Két napja egy nagyobb csoportot Salzburg tartományba szállítottak innen az osztrák buszok.

Fotó: Krizsán Csaba / MTI

Papírokat egyébként senkitől sem kérnek. Az egyértelműen látható, hogy a magyar kormány még a keddi. jogi szigorítás előtt „ki akarja söpörni az idegeneket" az országból. Abban bíznak, hogy a brutális szigorítás visszatartja a menekülteket.

Két napja új utakon próbálnak megszabadulni a szírektől, afgánoktól, pakisztánoktól. Szentgotthárdon, az ipari parkban, 80 méterre az egyébként sem őrzött zöldhatártól építettek 53 darab 8-10 személyes sátrat, s ezt is gyűjtőpontnak nevezték ki. A menekülteket buszokkal hozták ide, akik be sem mentek a sátrakba, hanem azonnal átléptek Ausztriába. A szomszédos Heiligenkreuzban barátsággal, étellel, itallal fogadták őket., ám a menekültek egyre többen lesznek, és már nem nagyon tudnak mit kezdeni velük.

A vámosszabadi tábor viszont jószerivel kiürült, csak azok az afrikaiak maradtak, akik tudják, hogy Ausztriában nem kaphatnak menekültstátuszt. Nagy a kosz, ám a segítők azt ígérik, holnap ott is rendet tesznek.

Az osztrákok egyébként váltakozva zárták le az országhatárt, e miatt sokszor órákig vesztegeltek az M1-es sztrádán rekedt autók. Rövidesen a szlovákok is rendőröket vezényeltek az átkelőkhöz, s szúrópróbaszerűen ellenőrzik a furgonokat.

A közlekedés kiszámíthatatlan és kaotikus.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.