Mosonmagyaróvár is elhagyná Sopront

A győri Széchenyi István Egyetemhez csatlakozna a soproni székhelyű Nyugat-magyarországi Egyetem (NYME) Mosonmagyaróvári Mezőgazdasági- és Élelmiszer-tudományi Kara. A szombathelyi Savarai Egyetemi Központ is le akar válni a soproni felsőoktatási intézményről, ahol viszont úgy tudják, hogy a fenntartó nem engedi szétszedni őket.

A mosonmagyaróvári kari tanács legutóbb ellenszavazat nélkül határozott arról, hogy jelenlegi anyaintézményükről, a soproni Nyugat-magyarországi Egyetemről le akarnak válni, helyette a győri Széchenyi István Egyetemhez szeretnének csatlakozni. Úgy tudjuk, felvetődött az is, hogy önállóan működnének tovább, ám a vezető oktatók belátták: ahhoz túl kicsi, s egyedül nem életképes ez a kar. 

Sokféle indok, kifogás elhangzott a kari tanács rendkívüli ülésén. Értesüléseink szerint többen is fölemlegették a soproni egyetem fizetésképtelenségét, bizonytalan pénzügyi helyzetét, a rendelkezésre álló források igazságtalan elosztását.  

Hasonló indokokkal több kar is méltatlankodik, s keresi a kiutat. Legmarkánsabban a szombathelyi Savaria Egyetemi Központ oktatóinak, alkalmazottainak a nagy többsége kezdett el lobbizni az önállóságért. A város országgyűlési képviselője Hende Csaba honvédelmi miniszter egy televíziós beszélgető műsorban kijelentette: „Vissza kell állítani az önálló szombathelyi felsőoktatási intézményt".

Hende Csaba szerint nem megengedhető, hogy a szombathelyi duális képzésre fordítandó pénzekből valamely egyetem netán pazarló gazdálkodásának költségeit fedezzék.

A mosonmagyaróvári kar törekvései mellett ennyire egyértelműen és nyilvánosan még nem állt ki politikus, noha Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára Mosonmagyaróvárról került be az Országgyűlésbe. A történtekről eddig a Széchenyi egyetem vezetői sem szólaltak meg, ám úgy tudjuk: bizonyos feltételek mellett szívesen fogadnák a velük mindig jó kapcsolatot ápoló mosonmagyaróvári kart, amennyiben ezt a fenntartó lehetősé teszi.

A soproni egyetemen egyelőre tart a nyilatkozatstop. Név nélkül megszólaló ottani oktatók szerint a Nyugat-magyarországi Egyetemnek határozatba foglalt ígérete van a fenntartótól – mások szerint közvetlenül a kormánytól – arra, hogy nem engedik szétszedni a különösen Hoffmann Rózsa államtitkársága idején a tárca által kiemelt figyelmet élvező felsőoktatási intézményt.    

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.