galéria megtekintése

Szakadás fenyegeti a Nyugat-magyarországi Egyetemet

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 20. számában
jelent meg.


Hajba Ferenc
Népszabadság

A soproni egyetem gyarmata lettünk, intézményünkből lassan már csak a névtábla marad – ezzel az összegzéssel kereste meg lapunkat a szombathelyi Savaria Egyetemi Központ néhány oktatója. A nevüket nem adhatták a nyilatkozathoz, ugyanis anyaintézményük hírzárlatot rendelt el.

Az összoktatói és dolgozói értekezleten a többség a Nyugat-magyarországi Egyetemtől való elszakadást szorgalmazta. Utaltak arra, hogy az intézmény vezetősége a szenátusi ülésen a szombathelyiek egységes ellenállása miatt nem tudta elfogadtatni az új szervezeti és működési szabályzatot. A háttérben azonban időközben történt valami, hiszen a megismételt szenátusi ülésen két szombathelyi átszavazott, így a vasi megyeszékhelyet az oktatók nagy többsége szerint igen hátrányosan érintő szabályzat előtt felhúzták a sorompót. Az alapvető kérdésekre még nincs válasz. Például arra, egyben marad-e a folyamatosan anyagi gondokkal küszködő Nyugat-magyarországi Egyetem, vagy karai leválnak-e róla.

A Savaria Egyetem tavalyi évnyitója
A Savaria Egyetem tavalyi évnyitója
Fotó: Savaria Egyetem

Most úgy látszik, a szombathelyi önállóságért harcba szállt Hende Csaba honvédelmi miniszter, helyi országgyűlési képviselő. Egy televíziós beszélgetésben kijelentette: „Vissza kell állítani az önálló szombathelyi felsőoktatási intézményt”.

 

A régóta húzódó vita most azért kapott szelet a fellángoláshoz, mert a kancellárok belépésével alakítandó új felsőoktatási stratégia még inkább perifériára sodorná a Savaria Egyetemi Központot. Az új stratégia a frissen kinevezett kancellárok közreműködésével jelentősen csorbítja, esetenként lehetetlenné teszi bizonyos karok működését, elszívja a forrásokat az általa preferált centrumokhoz – közölte lapunkkal a szombathelyi intézmény néhány oktatója.

A szombathelyi közgyűlésen is napirenden szerepelt az egyetem ügye. A vitát jórészt a felelősségkeresés uralta, ám az nyilvánvalóvá vált: a képviselők is a szombathelyi intézmény valamilyen szintű önállósodását szeretnék, s ezt nyilatkozatukkal is megerősítették. A dokumentumban kiemelik, hogy a felsőoktatásban a szombathelyi képzésekre szánt pénzek helyben hasznosuljanak.

A korábban főleg a pedagógiai és közművelődési képzéseiről ismert Berzsenyi Dániel Főiskola 2008-ban egyesült a soproni székhelyű Nyugat-magyarországi Egyetemmel, annak önálló karaként. A sopronin kívül a pécsi, a veszprémi és a győri egyetem is szívesen fogadta volna a vasi felsőoktatási intézményt az integráció keretében.

Végül Veszprém és Sopron közül választottak, s a főiskola szenátusa nagy arányban a Nyugat-magyarországi Egyetemre szavazott.

„Nem szabad hagyni, hogy a szombathelyi duális képzésre fordítandó hatalmas pénzek valamely egyetemi vízfej adminisztratív, netán pazarló gazdálkodásának költségeit fedezzék majd”
Fotó: Savaria Egyetem

Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora és Dinnyés Álmos kancellár közös nyilatkozatot adott ki. Hangsúlyozzák, hogy „az egyetem vezetése olyan belső átalakításokat hajt végre, amelynek célja hosszú távon garantálni, hogy minden campus (Sopron, Szombathely, Győr, Mosonmagyaróvár) hallgatói értékes diplomát szerezzenek”. Az nyilvánvaló, hogy a helyi cégek támogatni igen, de fenntartani aligha tudják az esetleg ismét önálló intézményként működő Savaria Egyetemi Központot.

Hende azzal is érvel, nem szabad hagyni, hogy a szombathelyi duális képzésre fordítandó „hatalmas pénzek” valamely egyetemi vízfej adminisztratív, netán pazarló gazdálkodásának költségeit fedezzék majd. Hende már csatasorba állt, a soproni fideszesek egyelőre nem nyilvánultak meg.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.