Mocsai szemet vetett a befejezetlen Sportkórházra

Irodákat és előadótermeket alakítana ki Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora a több évtizede félbehagyott Sportkórházból.

A Testnevelési Egyetem marad eddigi helyén, az Alkotás úti campus az azzal szoros egységet alkotó Sportkórházzal együtt újulhat meg. A kormány december 2-i ülésén dönthet a Mocsai Lajos rektor vezette intézmény által készített fejlesztési koncepcióról - írja a Magyar Idők

Korábban megjelentek olyan információk, hogy a XII. kerület az állam tulajdonába visszakerült csillebérci tábor területén látta volna szívesen az egyetemet. A Sportkórház és a TF területe az új szuperkórház helyszíneként is szóba került. Az Alkotás úti szerkezetkész, de be nem fejezett sportkórházi épület már most részben irodák és oktatási előadótermek tervezésének lehetőségét hordozza magában – mondta el a Magyar Időknek Mocsai Lajos.

A Testnevelési Egyetem (TF) rektora hozzátette: a tulajdonos magyar állam az egyetemtől is alternatívát kért az épület hasznosítása kapcsán. Megtudtuk, hogy a TF új campusával összefüggésben az elmúlt háromnegyed évben nyolc lehetőséget vizsgált meg a felsőoktatási intézmény. Kiválasztották azt a helyet, amely az elkövetkező három évben alkalmas a fejlesztések megvalósítására

Mint arról korábban a Népszabadság beszámolt: tavaly nyáron egyszer már a kormány előtt volt a sportegészségügy és a sportkórház sorsának rendezéséről szóló javaslat, de akkor nem született végleges döntés. A több mint tíz éve félbehagyott új épület készültségi állapotát 40–50 százalékosra becsülték a szakértők, akik lapunknak elmondták: a befejezéshez a korábbi terveket át kell alakítani. Az építkezés folytatásának előkészítése – az újratervezés, az engedélyezés, a közbeszerzés – még idén megtörténhet. Erre körülbelül egymilliárdot kellene még az idei költségvetés terhére biztosítania a kormánynak. Jövőre további nyolcmilliárdból megtörténhetne az új épület visszabontása és az új tervek szerinti befejezése. Műszerekre, berendezésekre pedig 2016-ban lenne szükség további 4 milliárdra, de valószínűleg ennyi pénzből a következő, a riói olimpia előtt használatba vehetnék az új intézményt.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.