Miskolci cigánytelepek: a Jobbikkal is egyeztetett a baloldal

A Jobbik erődemonstrációja után mégis inkább asztalhoz ült, a Fidesz viszont nem egyeztet a romatelepekről.

A miskolci telepfelszámolási programról, a városban kialakult helyzetről egyeztettek pártok, civilek a helyi MSZP-frakció kezdeményezésére csütörtökön a borsodi megyeszékhelyen, a megbeszélésen a várost vezető Fidesz-KDNP nem képviseltette magát - közölte Földesi Norbert, a szocialista képviselőcsoport vezetője az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint kezdeményezésükre a Jobbik, az Együtt és a Miskolci Cigány Nemzetiségi Önkormányzat delegáltjai ültek egy asztalhoz, és mindannyian arra törekszenek, hogy "reális és józan megoldást találjanak" a Miskolcon kialakult helyzetre. Hozzátette: a Fidesz "hangos" propagandája ellenére nem indított telepfelszámolási programot Miskolcon, ebben egyetértettek a csütörtöki tanácskozás résztvevői.

A miskolci MSZP-frakció sikerként könyveli el, hogy egyáltalán érdemi párbeszéd indulhatott az ügyben, egy asztalhoz ültek a Jobbik, a cigányság és a baloldal képviselői, "ugyanakkor sajnálja, illetve jellemzőnek tartja, hogy a megoldást kereső tanácskozáson a város sorsáért leginkább felelős, Miskolcot jelenleg is vezető Fidesz-KDNP szövetség nem képviseltette magát" - írta közleményében Földesi Norbert, hozzátéve: a helyzeten a Fidesz-KDNP változtathat, a jövő heti megbeszélésre ugyanúgy meghívót kapnak, ahogyan kaptak a mostanira is.
Miskolcon szerdán több százan tüntettek a helyi cigány önkormányzat szervezésében, mert szerintük a városi közgyűlés májusi ülésén elfogadott, az úgynevezett nyomortelepek felszámolásáról szóló határozat diszkriminatív, hátrányosan érinti a telepeken élőket.
A miskolci közgyűlésben többségben lévő Fidesz-KDNP-frakció ugyanakkor azt tudatta: a miskolci városvezetés elkötelezett a nyomortelepek felszámolási programjának folytatása mellett, és szándéka szerint azt be is fejezi.

Az Európai Roma Jogok Központja (ERRC) az Európai Bizottsághoz fordult a közgyűlés határozata miatt, azt kérve, figyelmeztessék a magyar hatóságokat, hogy tartsák be kötelezettségeiket és a rendelettel összefüggésben tegyenek lépéseket az alapvető jogok megsértése ellen.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.