Miről egyezhetett meg az állam az UD Zrt.-vel?

Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció (DK) politikusa a miniszterelnökhöz és a belügyminiszterhez fordul annak érdekében, hogy hozzák nyilvánosságra az UD Zrt.-ügy dokumentumait, illetve a cég és az állam közötti kártérítési perben létrejött megállapodást is.

Vadai Ágnes csütörtöki sajtótájékoztatóján bejelentette, levélben kezdeményezi Pintér Sándor belügyminiszternél, hogy a minisztériumnál, illetve a tárca felügyelete alá tartozó szerveknél meglévő, az UD Zrt.-re vonatkozó valamennyi dokumentum és hangfelvétel minősítését oldja fel, és a levél kézhezvételétől számított nyolc napon belül hozza nyilvánosságra.

A DK politikusa közölte azt is, Orbán Viktor miniszterelnöknél pedig azt kezdeményezi, hogy az UD Zrt. által a magyar állam ellen indított kártérítési perben létrejött megállapodást és az ehhez kapcsolódó valamennyi kormányzati dokumentumot a levele kézhezvételét követő napon hozzák nyilvánosságra.
Szerinte a tisztánlátás érdekében erre a két lépésre mindenképpen szükség van, és reméli, hogy kérésének a miniszterelnök és a belügyminiszter is eleget fog tenni.

Vadai Ágnes emlékeztetett arra, hogy az UD Zrt.-ügy első szakasza a múlt heti elsőfokú bírósági döntéssel lezárult, ugyanakkor kérdések is felvetődhetnek az ügyben. Sokat hallottunk Szilvásy Györgyről, Tóth Károlyról, Dávid Ibolyáról, Herényi Károlyról és talán kevesebbet az ügy többi szereplőjéről – fogalmazott az ellenzéki politikus, aki szerint azért fontos az UD Zrt.-ügy dokumentumainak nyilvánossága, hogy látni lehessen, kik állnak ebben az ügyben a "másik oldalon". A politikus a kártérítési ügyben létrejött megállapodás nyilvánosságát azért tartotta fontosnak, hogy kiderüljön, az adóforintokból melyik cég, milyen összeget és milyen ütemezésben kaphat majd.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság április 25-én nem jogerősen, javarészt bűncselekmény hiányában mentette fel az UD Zrt.-vel összefüggő megfigyelési ügyben megvádolt Dávid Ibolya volt MDF-elnököt, Szilvásy Györgyöt, a Gyurcsány-kormány titkosszolgálatokat felügyelő miniszterét, a volt MSZP-képviselő Tóth Károlyt és az ex-MDF-es Herényi Károlyt. Ugyanezen a napon közölte a Fővárosi Törvényszék, hogy megegyeztek a felek az UD Zrt. által a Nemzetbiztonsági Hivatal és a magyar állam ellen indított személyiségi jogi perben, amelyben csaknem 1,8 milliárd forintos vagyoni kártérítést követelt a felperes. Futó Barnabás, az UD Zrt. ügyvédje az MTI megkeresésére akkor azt mondta, egyelőre nem adhat konkrét információkat a felek közötti megállapodás tartalmáról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.