Párizsi támadás: új időszámítás kezdődött Európában

Pártok és egyházak fejezték ki együttérzésüket, megdöbbenésüket a párizsi terrortámadás kapcsán. Többen jelzik ugyanakkor: Európa jövőjét tekintve új időszámítás kezdődött november 13-án.
A Fidesz a magyar emberekkel együtt osztozik az áldozatok hozzátartozóinak és az egész francia nemzetnek a fájdalmában – tudatta közleményében a nagyobbik kormánypárt. Álláspontjuk: a terror és a tömeges gyilkosságok nem maradhatnak következmények nélkül.

A KDNP őszinte együttérzését fejezi ki a párizsi merényletben elhunytak hozzátartozóinak a KDNP is. A véres események egyértelműen mutatják – fogalmaznak –, hogy közös európai fellépés szükséges a terroristák megfékezésére. A KDNP csatlakozik a Tranzit közösség felhívásához, és szombat este 6 órakor gyertyagyújtással emlékezik meg az áldozatokról a budapesti Szent István-bazilikánál.

A párizsi merénylethez hasonló gaztettek megelőzéséhez a világ polgárainak összefogására van szükség, a döntéshozóknak pedig politikai és vallási nézeteiktől függetlenül sürgősen cselekedniük kell, hogy megállíthassák a fanatikusokat, az őrült gyilkosokat – közölte az MSZP. Az ellenzéki párt részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, a több száz sebesültnek pedig mielőbbi felépülést kívánt. Közölték továbbá: a terrorizmus elleni küzdelem az Európai Unió közös feladata is, mindenki közös érdeke, és egyik tagállam sincs egyedül ebben a küzdelemben.

A Jobbik szerint bekövetkezett az, amitől hónapok óta tartottak, és együttérzésükről biztosították a francia népet. Vona Gábor, a párt elnöke azt írta, bár még keveset tudni a merényletek konkrét hátteréről, a döbbenet és a gyász érzése után Európának több dolgot újra kell gondolnia.

 

Az LMP szerint a párizsi terrorcselekmény már nem csak Franciaország problémája, és sok mindent át kell gondolni. Schiffer András, a párt társelnöke szerint az első szó a döbbeneté, az együttérzésé. Hozzátette: már korábban is hangsúlyozták, hogy a belbiztonság és terrorizmus kapcsán mélyebb uniós együttműködésre van szükség. Közölte: az elkövetők kilétével kapcsolatban egyelőre elhamarkodott lenne következtetéseket levonni, de az elmondható, hogy valami alapvetően megváltozott Európában az elmúlt tíz-tizenöt évben.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke szerint egyszerre megrendítő és felháborító a párizsi terrortámadás és a legkevesebb, hogy a gyászban osztoznak az áldozatok hozzátartozóival, barátaival, a francia néppel. A volt miniszterelnök azt írta, szinte lehetetlen nem gyűlölettel válaszolni a gyűlöletre, de mégis meg kell próbálni, hogy emberek maradjunk. Úgy véli, 2015. november 13-ája Európa szeptember 11-éje lesz, szinte minden meg fog változni. Azt kérte ugyanakkor, hogy a részvétnyilvánítók délután öt órától a budapesti francia nagykövetség előtt gyújtsanak gyertyát az áldozatok előtti tisztelgés jeleként, és hajtsanak fejet az ártatlanul meggyilkoltak emléke előtt.

Az Együtt elítéli a párizsi terrortámadás-sorozatot és részvétéről biztosítja az áldozatok hozzátartozóit – közölte az ellenzéki párt. Álláspontjuk: a terrorakcióval nem csak a franciákat, nem csak Párizst, hanem egész Európát érte támadás. „Bízunk abban, hogy a gyors nyomozás meg tudja állapítani a tettesek kilétét, motivációját, és erre majd a nemzetközi közösség megfelelő választ lesz képes adni" – tudatják. Szerintük Magyarország kötelessége, hogy ebben támogassa Franciaország erőfeszítéseit, a „demagóg és kapkodó" válaszokat azonban elutasítják.

A Párbeszéd Magyarország szerint nincsenek szavak a párizsi támadásra, és részvétüket fejezték ki az áldozatok hozzátartozóinak. De bármennyire is borzasztó, ami Párizsban történt – fogalmaznak –, „nem adhatjuk át magunkat a gyűlöletnek és a félelemnek". Sem az Iszlám Állam, sem más terrorszervezet nem tántoríthat el attól, hogy higgyünk a békében, az egymásnak nyújtott segítségben – olvasható a párt közleményében.

A Magyar Liberális Párt szerint a párizsi merénylők mindenkit megtámadtak, aki hisz a szabadságban, a demokráciában és a humanizmus értékeiben. A párt elítéli a terroristák gyáva és aljas tettét, amely nem maradhat következmények nélkül. Hozzátették: a merénylet is rámutat arra, hogy a terrorizmus elleni küzdelem a szabad világ önvédelmének legfontosabb feladata, és a Párizsban történteknek meg kell sokszorozniuk az elszántságot, a határozottságot a terrorizmus és hátországa elleni következetes fellépésre. A párt részvétéről és mély együttérzéséről biztosította az áldozatok hozzátartozóit, Franciaország népét.

Együttérzését fejezte ki a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa a párizsi merényletek sérültjeinek és az áldozatok hozzátartozóinak. A szervezet megdöbbenéssel fogadta a párizsi terrortámadásokat. Közölték: együttérzünk azokkal, akik gyászolnak, a sérülteknek pedig gyógyulást kívánnak, és imádkoznakk azért, hogy a kialakult helyzetre Európában a felelős vezetők mielőbb megnyugtató megoldást találjanak".

A Magyar Iszlám Közösség szerint Párizsban a gyáva terroristák ártatlan embereket mészároltak le, amelyre egyetlen vallás sem adhat igazolást. A közösség szerint az iszlám azt parancsolja: béke, tolerancia, segítségnyújtás a szegényeknek, árváknak. Álláspontjuk: a világnak fel kell lépnie minden szélsőséges erő, rasszista, megkülönböztető gondolkodás, tevékenység, az „iszlám köntösébe bújt", de a nem muszlimok szélsőséges nézetei ellen is, mert gúnyt űznek a vallás tanításaiból. Ezeknek az erőknek nincs helyük sem Európában, sem máshol – szögezték le. Közölték ugyanakkor, hogy az iszlamofóbia ellen is küzdeni kell, mert a világ muszlimjainak túlnyomó többsége békét akar és elítéli az erőszakot.

A párizsi támadásokról folyamatosan frissülő cikkünket itt érheti el!

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.