A helyi fideszeseket nem érdekli Orbán ámokfutása a menekültekről

A fideszes vezetésű Hajdú-Bihar megyei közgyűlés napirendjére került ma az illegális határátátlépés a megyei rendőrségi beszámolóban, de a kérdéshez senki sem szólt hozzá. A Fidesz országosan hiába élezi az ügyet, helyi szinten nem téma a téma.

Az országot újabban az illegális határátlépők ellen hergelő Orbán Viktor kormányfő számára kijózanító lehet, ami a fideszes vezetésű Hajdú-Bihar megyei önkormányzat mai közgyűlésén történt: a képviselők úgy vitatták meg a megyei rendőr-főkapitányság múlt évi beszámolóját a közbiztonság helyzetéről, a határőrizet rendjéről és az illegális migrációról, hogy egyetlen kérdést sem tettek föl a menekültekkel kapcsolatban, sőt még véleményt sem fogalmaztak meg erről a kérdésről.

Az ülésen kiderült: ez az ügy helyi szinten még egy határmenti megyében sem akkora probléma, amilyennek azt a kormánypropaganda beállítja. Sőt úgy tűnik, a helyi politika nem kíván partner lenni abban, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és a Fidesz országos kommunikációja a külföldi menekültek, bevándorlók és illegális határátlépők ellen próbálja hangolni az ország közvéleményét, 

A mai Hajdú-Bihar megyei közgyűlésen Gyurosovics József rendőr dandártábornok, a megyei főkapitányság vezetője ismertette a legfrissebb adatokat. A kimutatások szerint tiltott határátlépés miatt 2013-ban mindössze 237 főt, míg 2014-ben is csak 348 embert fogtak el, a legtöbben afgánok, szírek, irániak és koszovóiak voltak.

2013-ban embercsempészet miatt három esetben, 2014-ben pedig nyolc esetben indult eljárás. Az illegális migrációhoz kapcsolódó összes jogellenes cselekmény száma 2013-ban 637 volt, ez a szám 2014-ben 917-re nőtt. A külföldiek rendészetével kapcsolatos szabálysértések száma 2013-ban 243 volt, míg 2014-ben már 432, ám a beszámolóból kiderül: a szabálysértések növekedése igazából annak tudható be, hogy a beutazási és tartózkodási tilalom bűncselekménye jogszabályváltozás miatt most már nem vétségnek, hanem szabálysértésnek számít.

A rendőrségi beszámolóból megállapítható: a megyében csökkent a regisztrált bűncselekmények és a a 100 ezer lakosra jutó bűncselekmények száma, s kevesebb bűncselekményt követtek el közterületeken. Nőtt a megyei nyomozáseredményességi mutató, javult a települések közbiztonsága, s a lakosság szubjektív közbiztonságérzete.

Feltűnő volt, hogy habár mind fideszes, mind jobbikos képviselők hozzászóltak a napirendhez, az illegális migráció kérdését senki sem tartotta olyan súlyúnak, hogy kérdést vagy véleményt fogalmazzon meg ezzel kapcsolatban. Dacára annak, hogy Orbán Viktor éppen ma nyilatkozott arról a közrádióban, hogy három év alatt a hússzorosára nőtt a magyar határt illegálisan átlépők száma, ami nem „bocsánatos bűn”.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.