Orbán: tagállami hatáskör legyen a halálbüntetés bevezetése

Orbán Viktor miniszterelnök azt javasolja, hogy a halálbüntetés bevezetésének kérdése legyen tagállami hatáskör az Európai Unióban.

"Ki akarunk alakítani egy európai közvéleményt, amely hajlik arra, hogy a halálbüntetés bevezetése vagy be nem vezetése kerüljön vissza nemzetállami jogkörbe. (...) Semmi okunk arra, hogy erről a kérdésről ugyanúgy gondolkodjon egyik vagy másik ország" - mondta a kormányfő pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Ha az megtörtént - folytatta -, akkor "utána tudunk dönteni arról, hogy bevezessük-e vagy sem".

Arra a kérdésre, hogy ő halálbüntetés-párti-e, Orbán Viktor azt válaszolta: "én az élet pártján vagyok". Mint fogalmazott, onnan nézi a kérdést, mire van szükség a törvénytisztelő emberek megvédéséhez. "Ha mi meg tudjuk őket védeni halálbüntetés bevezetése nélkül, akkor védjük meg őket úgy, ha azonban másképp nem megy, akkor be kell vezetni" - mondta.

A halálbüntetés napirenden tartásának szükségességéről szóló álláspontjával kapcsolatban kifejtette: "az emberek azt hiszik, nagyon sokan vannak, akik azt hisszük, hogy ha van halálbüntetés, illetve egyes bűncselekmények halálbüntetéssel való fenyegetettsége létezik, akkor nagyobb biztonságban vagyunk". Hozzátette, nagy vita van arról, hogy ez így van-e vagy sem, de fontos kérdés, hogy az emberek mit gondolnak erről.

A miniszterelnök egyúttal örömét fejezte ki, hogy része lehetett e vita megindulásában, hogy "kiegyensúlyozottabbá válik a közgondolkodás ebben a kérdésben", mert - mondta - a nyilvánosságban rendszeresen csak a gyilkosok, a bűncselekményt túlélt elkövetők jogairól, életéről szoktak gondolkodni.

Orbán Viktor ezért azt kéri a vitában részt vevőktől, legalább egy pillanat erejéig gondolkodjanak el úgy is a kérdésről, hogy mi van, ha az ő gyereküket vagy feleségüket, édesapjukat, édesanyjukat ölték volna meg.

Az illegális határátlépés törvénysértés, nem „bocsánatos bűn”

Orbán Viktor a bevándorlókról is beszélt, szerinte az Európai Unió életszerűtlen szabályai nélkül Magyarország képes lenne megvédeni magát a megélhetési bevándorlóktól. Úgy fogalmazott: az illegális bevándorlást törvénysértésnek kell tekinteni, az ugyanis nem egy „bocsánatos bűn”, nem egy "kedélyes délutáni szórakozás".

"Ha nem szabályozzuk a bevándorlókat, hanem egy ilyen kollégiumi házibulit hirdetünk, hogy mindenki jöhet, aki ráér és akar, és addig marad, ameddig a kakas kukorékolni nem kezd", akkor a kormány által célul tűzött polgári berendezkedésnek semmi esélye nem lesz - fogalmazott Orbán Viktor. Felhívta a figyelmet arra, hogy három év alatt a hússzorosára nőtt a magyar határt illegálisan átlépők száma, ami Európában is kiemelkedő adat. Ha pedig majd az osztrákok és a németek megakadályozzák az illegális határátlépéseket a saját határaiknál - folytatta -, akkor "mint egy nagy zsákban, minden illegálisan Magyarországra érkezett menekült itt marad nálunk", ami veszélybe sodorja a megélhetést, a munkahelyeket.

Szerinte azonban "ha az EU nem kényszerít ránk életszerűtlen szabályokat (...), ha ezeket a szabályokat le tudjuk rúgni magunkról - és mi erre készülünk -, akkor mi képesek vagyunk Magyarországot megvédeni a megélhetési bevándorlóktól".
Az illegális határátlépőket őrizetbe kell venni, majd le kell folytatni az eljárást, akiről pedig ennek során kiderül, hogy valóban politikai üldözött, annak meg kell adni az Európában tartózkodás lehetőségét - magyarázta a kormányfő, jelezve ugyanakkor, hogy a többség valójában megélhetési bevándorló.

A magyarországi tervekre vonatkozó brüsszeli reakciókat - mondta - elismerésnek tekinti, nem pedig kritikának. Magyarország az egyetlen ország, amely nyíltan, világosan beszél erről a problémáról, aki pedig így tesz, azzal vitatkoznak - fűzte hozzá.
Orbán Viktor közölte azt is, őrült, méltánytalan ötletnek tartja azt az európai elképzelést, amely szerint "valaki beengedi a menekülteket a saját országába", majd utána "szétosztja" a többi tagállam között.

Szerinte most nem szolidaritásra van szükség, hanem a törvények érvényesítésére. Mindenki védje meg a saját határait - javasolta, megjegyezve, a közös európai fellépésnek arra kellene irányulnia, hogy helyezzék a kontinensen kívülre a problémát. Ezért helyesnek tartja azt az álláspontot, hogy az embercsempészek hajóit meg kell semmisíteni, el kell kobozni, meg kell akadályozni, hogy a menekültek, akik csak illegálisan tudnak belépni Európába, meginduljanak. Azt is szorgalmazta, hogy több energiát kell fordítani azoknak az államoknak a megerősítésére, ahonnan elindulnak a menekültek, hogy ezek az országok meg tudják védeni a saját határaikat.

Orbán ésszerűnek tartja az újabb forintosítást

A kormányfő a rádióinterjúban arról is beszélt, ésszerűnek tartja a devizaalapú autó- és személyi hitelek forintosítására vonatkozó jegybanki javaslatot. A központi bank elképzelését úgy kommentálta: "ésszerű javaslat, dolgozunk is rajta". "Hogy meg tudjuk-e valósítani, arról most még nem tudok felelősen nyilatkozni, de dolgozunk rajta" - mondta.

A már zajló banki elszámolás ügyében Orbán Viktor kiemelte: ezermilliárd forint kerül vissza a családokhoz a bankoktól, amire - "az egyéni elszámolási gondoktól függetlenül" - a magyar történelemben még nem volt példa. Szavai szerint azokat a falakat, ameddig el lehet menni, a bíróság jelölte ki: "a falig tudtunk elmenni, odáig el is mentünk".

Jelezte egyúttal, hogy a KDNP-nek a magáncsőd bevezetéséről szóló indítványát vitára alkalmasnak tartja a kormány.
A bankadó csökkentésével kapcsolatban a kormányfő közölte: bár van ilyen javaslat - például a nemzeti banktól -, a törvény nem tartalmazza a bankadócsökkentés előfeltételeként a hitelezés növekedését. Megjegyezte, azt javasolja, hogy egy év múlva vizsgálják meg, törvényi kényszer nélkül is emelkedik-e a hitelezés szintje. Ha igen, nem kell kényszer, ha nem, akkor egy év múlva visszatérnek a kérdésre - mondta.

A csütörtökön tartott brit választás várható kimenetelét - azaz a konzervatívok győzelmét - Orbán Viktor úgy kommentálta: örül, hogy David Cameron eddigi miniszterelnök óriási fölénnyel nyert. Megjegyezte, volt egy-két akció EU-s ügyekben, amikben közösen léptek fel. Szerinte a bátorság győzött, Cameron a bátor emberek közé tartozik, a politikája szókimondó, bátor. Hozzátette, Magyarország karakterét politikai vitakultúra, alkotmányosság, közgondolkodás szempontjából hasonlónak látja a brithez. "Ezért számunkra ez eligazítást jelentő választási eredmény" - mondta.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.