Mesterházy: Gyáva vagy Viktor!

Nyilvános vitára hívta Orbán Viktort Mesterházy Attila, a miniszterelnök nevében azonban pártja azzal az indokkal utasította el a felhívást, hogy nem tudják, ki az ellenzék vezetője, kivel is kellene Orbánnak vitáznia. Mesterházy válaszában saját korábbi tetteire emlékeztette Orbán Viktort.

Az MSZP elnöke azt írja: azzal utasította el nyilvános vitára való kihívásomat, hogy „a demokrácia lényegéhez tartozik, hogy legyenek az ország jövőjéről folyó viták. A viták tehát fontosak, de valódi jelöltek és kormányzóképes erők között." Engedje meg, hogy az Ön egykori nyilatkozatát idézzem: „Soha többé ne legyen olyan kormányfője Magyarországnak, aki nyugodtan kijelentheti: rajta kívül nincs más alternatíva. Aki ezt állítja, az nem kormányozni, hanem uralkodni akar." (Magyar nemzet 1988. április 9.)

Mesterházy arra is emlékezteti a miniszterelnököt, hogy 1998-ban fizetett hirdetésekben követelte Horn Gyulától a vita megtartását. Akkor ő a kihívását elfogadta.

Egy demokráciában nem a kormány választja meg az ellenzékét, hanem a nép. Még a felcsúti csapat sem mondhatja meg, hogy kivel akarja játszani a meccseket – írja Mesterházy! "Ön nem az ellenzéknek, hanem az országnak tartozik a miniszterelnök-jelölti vitával", amire a kihívást továbbra is fenntartja – közli.

A Facebookon azonban ennél sarkosabban fogalmaz. Bejegyzésében csak annyi áll: Gyáva vagy Viktor!

Mindenki vitázzon?

Az LMP társelnökének, Schiffer Andrásnak azon javaslatától, miszerint a parlamenti pártok listavezetőinek (Orbán Viktornak, Mesterházy Attilának, Vona Gábornak és Schiffernek) közösen kellene vitatkozniuk az ország jövőjéről, a Népszabadság forrásai szerint a kormányváltók szövetsége és vezetője nem zárkózott el. Úgy tudjuk, hogy Mesterházy Attila azt jelezte az LMP vezetőjének: egyetért a nyilvános vita kapcsán felhozott érvekkel, de szerinte egy ilyen vitának csak akkor van értelme, ha a kormányzópárt listavezetője, vagyis Orbán Viktor is jelen van.

Forrásaink szerint Mesterházy álláspontja az, hogy a vitának csak az adhat értelmet, ha a jelenlegi miniszterelnököt szembesíteni lehet az ország valós helyzetével. Úgy tudjuk, az MSZP elnöke tehát nem zárkózik el a közös vitától, de csak abban az esetben, ha Orbán Viktor is részese lesz az eseménynek.

Hogy a Fidesz elnöke – aki Mesterházyt már kikosarazta – kész lenne-e mind a három parlamenti kihívójával (bár Schiffer hivatalosan nem miniszterelnök-jelölt) vitázni, érdemben még nem tudni.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.