galéria megtekintése

Mesterházy nyilvános vitára hívta Orbánt

Ha csak egy kis időre is, Fodor Gábor vált az ellenzéki összefogás vezetőjévé: az ő szárnyai alatt kampányoltak a lefújt kormányváltó tüntetés szónokai. A nagy ünnepi demonstrációt március 30-án, egy héttel a választás előtt tartják meg.

A március 15-i össz-ellenzéki tüntetést ugyan a szélvihar miatt lefújták, ez mégsem akadályozta meg a kormányváltók vezetőit abban, hogy elmondják beszédüket. A demokratikus ellenzék vezetői - Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölt, Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc volt kormányfők – ugyanis végül a Liberálisok Március 15. téri gyűléséhez csatlakoztak.

Pótmegoldás
Máthé Zoltán / MTI

Kampányolni muszáj

 

Mesterházy Attila megafonon beszélt a Petőfi-szobornál összegyűlt ellenzéki ünneplőknek, többek között Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon, Fodor Gábor és Szabó Tímea társaságában. Elmondta, hogy a vihar miatt biztonsági okokból nem lehetett megtartani az ellenzéki demonstrációt, amely március 30-án vasárnap fognak megismételni. „Egy igazi, nagy, ellenzéki, kormányváltó demonstrációt fogunk tartani. Ahol ugyanúgy el fogjuk mondani, hogy Orbán Viktor ellopta a nemzetet a magyar emberektől, ellopta a demokráciát és ellopta a magyar emberek pénzét is és tönkretette a magyar gazdaságot. Éppen ezért ennek a kormánynak mennie kell" – fogalmazott Mesterházy Attila.

A kihívás

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt rámutatott, hogy a Fidesszel szemben a kormányváltó szövetségnek van programja. „Éppen ezért azt tartanám helyesnek és jónak, ha Orbán Viktor merné vállalni a véleményét és nem csak zárt fórumokon, ahol az emberek nem tudják megkérdezni, hogy mit tenne Magyarországon másképpen (...) A lakájmédiájuk nem kérdezi Orbán Viktort arról, hogy mi történt ebben az országban, hogy mit rontottak el és ebben miért felelős a miniszterelnök. A valódi média meg nem tudja kérdezni, mert nem hagyják. Ezért nincs más lehetőség, mint hogy mi szembesítsük Orbán Viktort azzal, hogy mit tett ebben az országban és mit kellene másképpen csinálni!" – fogalmazott Mesterházy Attila, majd bejelentette: kihívja Orbán Viktort egy személyes vitára április 5-én, hogy ütköztetni tudják a véleményüket az ország helyzetéről.

Mesterházy hozzátette, hogy ugyanígy fog tenni az ellenzéki szövetség minden egyéni képviselőjelöltje a 106 körzet kormánypárti indulójával. „Ha Orbán Viktor nem gyáva, akkor kiáll erre vitára, hogy mindenki láthassa, ki mit gondol az ország és a nemzet jövőjéről!" – hangsúlyozta Mesterházy Attila, hozzátéve: egy olyan modern Magyarország miniszterelnöke akar lenni, amelyben nincs félelem és megosztottság, ahol a jobboldali szavazók is a nemzet részei lehetnek.

Beszélget eleget

A Népszabadság két nappal ezelőtt megkereste Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét, hogy megtudjuk: Orbán Viktor tervezi-e, hogy nyilvános tévévitán szerepel majd az ellenzéki kihívókkal. Havasi akkor azt válaszolta: „természetesen fontos és hasznos dolog a vita, de jelenleg nem időszerű."

Orbán Viktor sajtófőnöke annyit tett hozzá, hogy a miniszterelnök a választási kampány során szerte az országban találkozik, beszélget a választópolgárokkal. „Mindenhol arra kéri az embereket: higgadtan gondolják át Magyarország elmúlt négy évét, vessék össze az ország állapotát azzal, ahol négy évvel ezelőtt voltunk. Gondoljanak a rezsicsökkentésre, a munkanélküliségben bekövetkezett javulásra, az egészségügy fejlesztésére, a gazdaság motorjainak beindítására. Ismerjék fel, hogy az elmúlt négy év összefogásának eredményeképpen Magyarországnak van jövője, és érdemes tovább menni ezen az úton" – fogalmazott megkeresésünkre korábban Havasi Bertalan. Hogy a mostani kihívás mennyiben változtat a miniszterelnök és kabinetjének álláspontján, még nem tudni.

Ha gyenge az ellenzék

Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke a Petőfi-szobornál többek között arról beszélt, hogy 1848-ben az elődök egyik első követelése a sajtó szabadsága volt. A politikus emlékeztetett, hogy Magyarország akkor nem volt szabad, nem volt jogegyenlőség és a magyar nép szolgasorban élt. „A márciusi ifjak első követelése mégis a sajtó szabadsága volt. Mert tudták, hogy minden nemes a gondolat szabadságából és a szabad beszédből következik! Ha a sajtó szabad, akkor a hatalom kénytelen lesz engedni másban is!" - fogalmazott a Liberálisok vezetője. Fodor Gábor a megemlékezésen hangsúlyozta, hogy '48 hősei pontosan tudták: csak akkor lesz jogegyenlőség, felelős kormányzás, igazságos közteherviselés, ha szabadon lehet beszélni és tájékozódni. A Liberálisok elnöke szerint amikor a hatalom birtokosai uralkodni kezdenek, akkor elsőként a sajtó szabadságát és a nyilvánosságot igyekeznek korlátozni. „Ez történik most is" - mutatott rá Fodor Gábor, hozzátéve: ehhez nincs szükség cenzúrára vagy börtönnel fenyegetésre, mert elég hozzá a médiahatóság, a rádiófrekvenciák megkaparintása, a hirdetők megfélemlítése, az állami hirdetések megvonása vagy a közmédia megszállása, esetleg egy országos kereskedelmi televízió megvásárlása és a közérdekű információk eltitkolása

Pénz kell

Fodor Gábor szerint a jelenlegi magyar kormány, illetve „kormányzati önkény" nem az Uniót, hanem egyfajta keleti nyitást akar. „Ők egy elvbarátaitól elszakított, gazdasági partnereitől megfosztott, katonai szövetségeseitől eltávolított országot szeretnének, amelyik majd így, legyengülten beszél Oroszországgal. Követeljük, hogy tartsák tiszteletben és erősítsék meg az Uniót Európával!" - hangsúlyozta beszédében Fodor Gábor. A politikus szerint a magyarok nem akarják elveszíteni Európát, hiszen a csatlakozásról is népszavazáson döntöttek, a szovjet típusú zsarnokságot pedig egyszer már elüldözték. „Nem akarunk újabb önkényt!" - erősítette meg ismét Fodor.

A tojásdobáló rosszabbul teljesít

A rendezvény alatt valaki két tojást dobott ki a résztvevőkre, de nem értek célba, az egyik Fodor lábánál landolt.

Ellenzéki pótmegemlékezés
Máthé Zoltán / MTI

Nagy árat fizettünk

Gyurcsány Ferenc a Petőfi-szobornál azt mondta a demonstrálóknak, jól döntöttek, hogy a szélvihar miatt lemondták a tüntetést. "2006 augusztusában nagy árat fizettünk, tanultunk belőle". A DK elnöke egy kérdésre azt válaszolta: lehet, hogy a békemenet napján pótolják be a lefújt rendezvényt.

A kormányváltást nem fújják le

Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője arról beszélt, mindenképpen meg fogják tartani rendezvényét és "mindenképpen lesz kormányváltás április 6-án, időjárástól függetlenül". Az Együtt-PM szövetség vezetője úgy fogalmazott, lassan kezdenek hozzászokni az időjárási nehézségekhez, mert tavaly ugyanezen a napon a rendkívüli havazás miatt ezrek rekedtek a hóban.

A volt miniszterelnök elmondta, hogy a szombati rendezvényt azután mondták le, hogy szervezőik konzultáltak a rendőrséggel és a meteorológusokkal. Szavai szerint egy ekkora rendezvényt nem lehetett volna felelősséggel megtartani, mert senkinek a testi épségét nem szabad kockáztatni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.