Lefújták a Szabad sajtó úti kormányváltó tüntetést

A viharos szél és a meteorológia másodfokú figyelmeztetése miatt lefújták a rendezvényt. A választásig valamelyik hétvégén pótolják.

"A várható, viharos erejű szél miatt, a mai 15 órára meghirdetett tüntetés a Szabad sajtó útján elmarad" – olvasható az MSZP Facebook-oldalán.

"Megint hí a haza! És hív mindenkit az kormányváltó összefogás 5 pártja!" Ezzel a felszólítással invitálták szimpatizánsaikat ma 15 órára a baloldali összefogás pártjai a Szabad sajtó útjára. A várható viharos szél miatt azonban figyelmeztetést adott ki a Meteorológiai Szolgálat. Ezek után jelent meg a hír az MSZP Facebook-oldalán, hogy a tüntetés elmarad.

A szervezők lapunkat arról tájékoztatták: "a Budapestre közelítő vihar, és a már most is erős széllökések miatt a kormányváltó szövetség szervezői úgy döntöttek, nem kockáztatják senki testi épségét: a Szabad Sajtó útjára ma, 15.00 órára tervezett rendezvényüket lemondták".

Megállapodtak ugyanakkor arról is, hogy a választás napjáig hátralévő hetek valamelyikén, ugyancsak hétvégi időpontban megtartják, pótolják a ma lemondott rendezvényt. Ennek időpontjáról, helyszínéről és egyéb részleteiről a kormányváltó szövetség tagjai hétfőig döntenek, a döntésről pedig azonnal tájékoztatják a nyilvánosságot.

A szövetség három pártjának vezetője azért kimozdul ma is: úgy tudjuk, hogy Mesterházy Attila, Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc
délután háromkor a Petőfi szobornál lesz és beszédeket ugyan nem mondanak, de találkoznak az ellenzéki szimpatizánsokkal.

Fő a biztonság

Az esemény lemondásával kapcsolatos döntést a szervezők a rendőrséggel folytatott konzultáció után hozták meg. A tüntetésen részt venni szándékozó polgárok biztonsága a legfőbb prioritás. A szervezők köszönik mindenkinek, aki munkájával részt vett az esemény szervezésében, előkészítésében, vagy útnak indult, hogy ma a kormányváltókkal ünnepelhessen – ami késik, nem múlik! – közölte az Együtt-PM Sajtóosztálya.

 

A bejelentés után a Facebookon meghirdetett esemény üzenőfalát felháborodott kommentelők árasztották el. Többen gyávának nevezték a szervezőket, egyikük azt írta: "így akartok kormányváltást?". Egy másik hozzászóló párhuzamot vont az ukrajnai eseményekkel, mondván ha ott is is így gondolkodott volna az ellenzék, nyilván nem változott volna semmi.

Húsz percig cicáztak

Ahhoz képest, hogy a szervezők a résztvevők biztonságára hivatkozva fújták le az eseményt, és előzetesen is jelezték, hogy azonnal szólnak, amint a vihar eldurvulna, az üzenőfalukon csak húsz perccel később adtak tájékoztatást, mint ahogy a közleményüket az MSZP oldalán kiadták. A tüntetés lemondásáról egy szomorú kiscicás kreatívot készítettek, ez lehet a késlekedés egyik oka, habár az alap információt percekkel korábban tették közzé. Mindez azért is különös, mert többen sérelmezték, hogy mire szóltak nekik, már elindultak a fővárosba vidékről. A Facebook-eseményen egyébként több mint 5700-an jelezték részvételüket. Az MSZP Facebook oldalán 12 óra 44 perckor jelentették be, hogy lefújták a rendezvényt, a sajtóközleményt 12 óra 52 perckor adták ki, Juhász Péter (Milla) két perccel később posztolta, hogy elmarad a tüntetés. A demonstráció Facebook-eseményének üzenőfalán viszont a Demokratikus Koalíció csak 13 óra 2 perckor üzent először, majd 4 perccel később posztolták a cicás képet. 

A liberálisok megtartják

A Fodor Gábor vezette Liberálisok a szélvihar ellenére megtartják ünnepi megemlékezésüket. Délután 2 órakor a Március 15. téren, a Petőfi-szobornál gyülekeznek. A Jobbik is jelezte, hogy ők sem fújják le a délután 3 órakor kezdődő gyűlésüket. "A Jobbik tervei szerint megtartja a március 15-i ünnepi rendezvényeit, de folyamatosan nyomon követi az aktuális időjárási helyzetet" – tájékoztatta Pál Gábor, a párt sajtófőnöke szombaton az MTI-t. Mint mondta, a párt fővárosi szervezetének rendezvénye már meg is kezdődött a Kodály köröndnél. Egyelőre nem számolnak változással, de szükség esetén alkalmazkodnak a körülményekhez, és arról tájékoztatják a közvéleményt is.

A Jobbik sem hátrál meg

A Jobbik a tervek szerint megtartja a március 15-i ünnepi rendezvényeit, de folyamatosan nyomon követi az aktuális időjárási helyzetet – tájékoztatta Pál Gábor, a párt sajtófőnöke szombaton az MTI-t. Mint mondta, a párt fővárosi szervezetének rendezvénye már meg is kezdődött a Kodály köröndnél. Egyelőre nem számolnak változással, de szükség esetén alkalmazkodnak a körülményekhez és arról tájékoztatják a közvéleményt is.

Narancs riasztás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat éjfélig szóló veszélyjelzése szerint másodfokú, vagyis narancssárga figyelmezetés van érvényben több megye mellett a fővárosban is. Ezeken a területeken a legerősebb széllökések az óránkénti 90 kilométeres erősséget is meghaladják.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.