galéria megtekintése

Gyümölcsízű osztrák-magyar borbarátság

0 komment

Veres Dóra
NOL

A bor és a gasztronómia az utóbbi időben iránytűként szolgál az utazások tervezésekor: egyre többen vannak azok, akik a kulináris élmény miatt keresnek fel egy-egy helyet, Magyarországon és Ausztriában egyaránt.

„Mindkét ország több évszázada termeszt szőlőt és készít borokat, ráadásul jelenleg Ausztriában már körülbelül 3 százalék azon borértők aránya, akik nemcsak a táj, de kifejezetten a borok és gasztronómia miatt látogatnak el egy-egy régióba. Arányuk fokozatosan nő Ausztriában és Magyarországon is, ezért is jelentenek fontos célcsoportot a borászatok és a turizmus számára" mondta el az első Magyar-Osztrák Bortalálkozón az esemény ötletgazdája, Emanuel Lehner, az Österreich Werbung közép-európai vezetője.

A rendezvényen a hazai Junibor csapatot, vagyis a Fiatal Borászok Egyesületét Laposa Bence, ifj. Szepsy István (Szent Tamás Pincészet), ifj. Figula Mihály, Takler András és Árvay Angelika, Ausztriát pedig a Wohlmuth, Leth, az Angerhof-Tschida és a Tesch Borászat képviselte.

A délután folyamán a szakemberek arról beszéltek, mennyire fontos, hogy a bortermelés együtt épüljön a borkultúrával és a vendéglátással. Ausztria a borturizmus tekintetében iskolapélda lehet: a szőlőlugasokban vagy a pincészetek udvarán minden évben újbor kóstolóval várják a helyieket és a turistákat. Ilyenkor házi specialitásokkal is kedveskednek a vendégeknek: szalonna és sajtok kerülnek az asztalra. Nyaranta rengeteg pincefesztivált is szerveznek, Alsó-Ausztriában pedig 830 kilométernyi túraútvonalat járhatunk be szőlőhegyeken, falvakon és pincesorokon át.

 

Itthon is egyre több borászat kínál különböző programokat a borok mellé, Tokajban például dűlőtúrákkal és birtoklátogatásokkal igyekeznek még felejthetetlenebbé tenni a borkóstolást. A badacsonyi borvidék szerencsés helyzetben van a Balaton közelségének köszönhetően, sokakat vonz ide a tó, és ha már ott járnak, a fürdés mellett előszeretettel kóstolnak is.

Nehezebb helyzetben vannak a szekszárdi borvidék borászatai. Noha több tucat kiváló borászat van erre, és fokozatosan dolgoznak a borvidék kiépítésén, Takler András szerint még legalább öt-tíz évbe telhet, amíg befejezik a munkát és megfelelő szinten kiépülnek a szállás- és vendéglátóhelyek.

Itthon is egyre több borászat kínál különböző programokat a borok mellé
Paolo Bona / Reuters

A bortalálkozót követő kóstolón közös szőlőfajtákból készült borokkal kínálták a vendégeket. Összesen tíz tételt lehetett megkóstolni, a végén pedig mindenki voksolhatott a kedvencére. E sorok írójának személyes kedvence a Wohlmuth Borászat 2012-es Chardonnay Golája. Édeskés, virágillata mellett érezni némi citrusosságot is. Ezek a jegyek az ízében is visszaköszönnek: eleinte friss, majd édeskés, végül hosszú ásványos-sós utóízt érezni.

Mély nyomokat hagyott a Takler Pincészet 2011-es Kékfrankos Reserve-je is. A bor 14 hónapos újfahordós érlelés után került palackba 2013 augusztusában. Egyszerre fűszeres és gyümölcsös az illata, belekortyolva pedig olyan, mintha érett meggybe harapnánk. Hosszú lecsengésű, még percekkel a korty után is érezni a gyümölcsös ízt a szájban.

Az Árvay Pincészet 2009-es 6 puttonyos aszúja is felejthetetlen: illatában megjelenik a vanília és a narancshéj, íze inkább az aszalt sárgabarackot idézi. „Négy napig áztattuk erjedő borban majd tradicionális középorsós présen kipréseltük. Három évig érleltük erjedés után hordóban" mondja Árvay Angelika, aki azt is elárulta, csupán egyetlen hordó készült.

Az est közönségdíját ifj. Szepsy István vihette haza egy mádi furminttal, a Szent Tamás Percze 2011 tétellel. Illata enyhén vegetális, növényekre, zöld gyümölcsökre emlékeztet. Belekortyolva édes íz árad szét a szájban, majd ezt citrusosság követi, végül ásványos-sós utóízt érezni.

Az osztrák borok közül a Leth Pincészet Grüner Veltlinerét (zöld veltelinijét) választották legtöbben kedvencüknek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.