Merkelnél is kevesebb időt ad Orbánnak az orosz elnök

„Örök hála és dicsőség a szovjet hősöknek, akik az 1956 októberi ellenforradalomban életüket áldozták a magyar nép szabadságáért” – áll az egyik obeliszken, amely előtt Vlagyimir Putyin lerója a kegyeletét a mindössze öt-hat órás keddi budapesti látogatása során.
1956-ot ellenforradalomként aposztrofáló emlékmű közelében rója le kegyeletét Vlagyimir Putyin orosz elnök keddi budapesti látogatásán – szúrta ki az Index. Putyin délután kettőkor száll le a Ferihegyi Nemzetközi Repülőtéren, ami után az orosz elnök először a Hősök terén koszorúz, majd a Fiumei úti sírkertbe megy fejet hajtani a szovjet katonai parcellában eltemetett 7000 katona emléke előtt.

A parcellától nem messze van egy obeliszk, amely 1956-ot ellenforradalomnak nevezi. „Örök hála és dicsőség a szovjet hősöknek, akik az 1956 októberi ellenforradalomban életüket áldozták a magyar nép szabadságáért" – hangzik a felirat.

A második világháborúban Budapesten elesett szovjet katonáknak emléket állító komplexumot az orosz Pokolenyije (Nemzedék) alapítvány restaurálta. Lapunk értesülése szerint ezen a koszorúzáson a magyar kormány képviselői nem kívánnak részt venni. Ez érthető, ez és a hasonló feliratok ugyanis feszültségforrást jelentenek Budapest és Moszkva viszonyában. A 444 emlékeztet, hogy a magyar–orosz kormányközi hadisírgondozó vegyes bizottság 2013 májusában tartott budapesti ülésén a magyar honvédelmi minisztérium jelezte, hogy a felirat sérti az alaptörvényt. A magyar javaslat „Az 1956. évi események során elesett szovjet katonák emlékére" lett volna, de az erről szóló felvetésre orosz részről nem is reagáltak, annak ellenére sem, hogy a HM 2013 májusa után még egyszer megpróbálkozott a dologgal.

Putyin egyébként a szovjet parcellában történő koszorúzás után, kedd délután háromkor találkozik Orbán Viktor magyar kormányfővel, 16.45-kor aláírnak egy közös egyezményt, 17-kor pedig nemzetközi sajtótájékoztatóra állnak ki. Az orosz elnököt 18.30-kor fogadja Áder János magyar köztársasági elnök. Putyin hivatalos programja ezután véget ér, ami azt jelenti, hogy kevesebb időt tölt Magyarországon, mint február 2-án Angela Merkel német kancellár.

Az MTI Jurij Usakovra, Putyin külpolitikai tanácsadójára hivatkozva írja, hogy magyarországi látogatásán az orosz elnök tárgyalni fog a kétoldalú gázszerződésről, amelyet vagy meghosszabbítanak, vagy új szerződéssel váltanak fel. A paksi atomerőmű bővítése is szóba kerül majd. A vizitre Moszkvában egy öt dokumentumból álló egyezménycsomagot készítettek elő. A tervek szerint aláírandó dokumentumok között szerepel az a megállapodás is, amelynek értelmében magyar főkonzulátus nyílik az Oroszországi Föderációhoz tartozó Tatárföld székhelyén, Kazanyban.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.