Méregdrága számlagyár és pénzmosoda fiktív főállásban

Mintegy 240 milliós adócsalásért és 162 milliós pénzmosásért javasol vádemelést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága 14 gyanúsított, köztük egy ismert – de a NAV által meg nem nevezett – kiskunfélegyházi vállalkozó ellen.

Bűnszervezetben elkövetett adócsalással és pénzmosással gyanúsítanak a pénzügyi nyomozók 14 embert, akik vállalkozás keretében, egy részük főállásban 23 különböző gazdasági társaság nevében mintegy száz másik vállalkozás részére közel 2500 fiktív számlát állítottak ki alkatrészbeszerzésről, műszaki cikkek és ruhafélék vásárlásáról, építési munkákról.

A NAV tájékoztatása szerint a számlagyárral együttműködő cégek rendszeresen jelezték számlaigényüket, majd a számlák ellenértékét azonnal át is utalták a számlagyár valamelyik számlájára. Úgy tudjuk, a számlagyár a fiktív számlák áfatartalmának feléért, de egyes esetekben a teljes áfatartalom ellenében, azaz (korábban még) 25 százalékos jutalék fejében állította ki a fiktív számlákat. Ez, a pénzügyi nyomozók tapasztalatai szerint, meglehetősen magas árnak számít "ebben a műfajban".

Később a számlagyár alkalmazottai készpénzben felvették a számlák átutalt ellenértékét, s a jutalékkal csökkentett összeget átadták közvetlenül a megrendelőnek. Hogy mindez zökkenőmentesen bonyolódhasson, a számlagyár vezetőjét és számos munkatársát is munkavállalóként bejelentették a számlagyárat alkotó cégek valamelyikébe. Így a fiktív számlák kiállítása után visszatartott jutalékot a számlagyár tagjai munkabérként vehették fel. Az más kérdés, hogy bár a felvett összegeket adóbevallásaikban feltüntették, a fizetendő adónak csak a töredékét utalták át a NAV számlájára.

Az ügyben a pénzügyi nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki a Csongrád, Bács-Kiskun, Pest, Tolna, Veszprém és Zala megyében bejegyzett számlavásárló cégek vezetőit is. Nagy valószínűséggel e társaságok rövid időn belül akár átfogó adóellenőrzésre is számíthatnak, miután a NAV elmúlt években követett gyakorlata szerint az adócsaláson ért cégek adatait megküldik a bűnügyi nyomozók az adóigazgatásnak.

Amennyiben az ügyészség vádat emel, és a bíróság bűnösnek mondja ki a számlagyár vezetőjét és „alkalmazottait”, tettükért akár 16 év szabadságvesztéssel is büntethetik őket.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.