Megszüntették a nyomozást Gyurcsány Ferenc ellen

Bizonyítottság hiányában megszüntette a Központi Nyomozó Főügyészség a Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, országgyűlési képviselő ellen hivatali visszaélés bűntette miatt folytatott nyomozást az úgynevezett Sukoró-ügyben.

Bizonyítottság hiányában megszüntette a Központi Nyomozó Főügyészség a Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, országgyűlési képviselő ellen hivatali visszaélés bűntette miatt folytatott nyomozást az úgynevezett Sukoró-ügyben.

A vádemelés azonban nem maradt el, de csak öt emberrel szemben történt meg végül. A főügyészség vádat emelt Tátrai Miklós, az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt vezérigazgatója, a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács volt tagja, Császy Zsolt, az MNV Zrt. volt értékesítési igazgatója, Markó Andrea, a Pénzügyminisztérium volt szakállamtitkára, a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács volt tagja, valamint F. Zsolt értékbecslő és V. Bálint ügyvéd ellen.

Nem érzi kellemetlen blamázsnak a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője, hogy a meggyanúsítás után megszüntették az eljárást Gyurcsány Ferenc ellen. Keresztes Imre főügyész a törvény előtti egyenlőségre és a törvényességre hivatkozott. "Azt gondolom, ez rendjén van" – tette hozzá lapunknak

Pokollá tettem volna az ügyészség és a kormány életét minden egyes tárgyalási napon - fogalmazott lapunknak Gyurcsány Ferenc volt kormányfő az ellene indított, majd megszüntetett eljárás kapcsán. Az ex-miniszterelnök szerint a vádhatóság koncepciós pert indított ellene, a legfőbb ügyésznek pedig bocsánatot kellene kérnie tőle és távoznia a vádhatóság éléről.

Nem az én asztalom - így kommentálta közben Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos a Gyurcsány Ferenc elleni eljárás megszüntetését. A fideszes képviselő szerint az ügyben Schiffer András volt a feljelentő, így őt kell kérdeni. Schiffer szerint viszont Budai csak rálapátolja a kudarcát, holott ő nem végezte rendesen a munkáját. 

Két tettes, két bűnsegéd

Az ügy 2008 júliusában kezdődött, amikor a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő mintegy nyolcvan hektár sukorói, a Velencei-tóhoz közeli területet cserélt el Joav Blum üzletember albertirsai és pilisi gyümölcsöseire. A csere indoka a szerződés szerint az volt, hogy Blum földjeire szükség volt az M4-es autópálya építéséhez, így az üzletember kérhetett cserét; a telkek értékkülönbözetét, mintegy 296 millió forintot Blum pénzzel egyenlítette ki. Ezenkívül több százmillió forint illetéket is megfizetett. Az ügyészség álláspontja szerint ugyanakkor Blum ingatlanai túl-, míg a sukorói telkek alulértékeltek voltak, s az igen hosszú idő alatt elkészült értékbecslésekkel a hatóság mintegy 1,3 milliárd vagyoni hátrányt mutatott ki. 

A szerződést az MNV Zrt. vezérigazgatójaként Tátrai Miklós írta alá, s a döntéshozatalban több tanácstag mellett részt vett az akkori Pénzügyminisztérium szakállamtitkára, Markó Andrea. Ellenük különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat az ügyészség. Az MNV volt értékesítési igazgatója, Császy Zsolt, valamint F. Zsolt értékbecslő ellen ugyanez a vád, de bűnsegédi minőségben. Joav Blum ügyvédjét, a szombathelyi V. Bálintot kétrendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolják. 

A nyomozás során kilenc embert gyanúsítottak meg – Gyurcsány Ferenccel együtt. Érdekesség, hogy nem emeltek vádat V. András ellen, aki az MNV illetékes vezetőjeként a döntés-előkészítő anyagokat ellenjegyezte, aláírása szerepel a Vagyontanács elé került anyagon is. Az ügyészség közleménye szerint esetében a nyomozás adatai alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése, és az eljárás folytatásától sem várható eredmény. 

Nem lett gyanúsított az a két idős asszony sem, akik a telekcserét megelőző hónapokban tulajdonosai voltak a pilisi és albertirsai földeknek, tőlük Joav Blum ajándékozási szerződéssel szerezte az ingatlanokat. V. Bálint ügyvédet pont azzal gyanúsították, hogy ajándékozási szerződésnek tüntetett fel adásvételi tranzakciókat, így bizonyos személyek nem élhettek elővásárlási jogukkal. 

A Főügyészség közleménye szerint a terheltek visszaélésszerűen alkalmazták a jogszabályokat annak érdekében, hogy a csere létrejöhessen. A közleményükben azonban semmi újat nem tartalmaz ahhoz képest, mint amit 2010 szeptemberében, Tátrai és Császy előzetes letartóztatásakor velük a gyanúsításban közöltek.

Oszkó is megúszta

Lezárták a kaszinókoncesszióval kapcsolatos nyomozást is, melyben Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos korábban Oszkó Péter volt pénzügyminiszter érintettségére is utalt. Ebben az ügyben végül a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) tavaly februárban tett feljelentést. A főügyészség a mostani vádemeléssel egyidejűleg ezt a nyomozást megszüntette, szintén bizonyítottság hiányában. 

Korábban folyamatosan halogatták a nyomozás lezárását. "Élünk a törvény adta lehetőséggel, ezért további harminc nappal meghosszabbítottuk a vádelőkészítés szakaszát ebben a nagy volumenű ügyben" – nyilatkozta még júniusban lapunknak Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője a Sukoró-üggyel kapcsolatban. Mint ismert, korábban a kormányközeli lapok arról írtak, hogy akár már májusban megszülethet a vádemelés az összevont eljárásban, ez most megtörtént, de Gyurcsány nincs a meggyanúsítottak között.

A határidő-hosszabbítás egyik oka akkor az volt, hogy a két éve hűtlen kezelés gyanújával indult – és a végére kilenc gyanúsítottat, köztük Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököt is eljárás alá vont – eljárás során csaknem negyvenezer oldal irat keletkezett, melynek rendszerezése „az ügy jellegénél fogva több időt vesz igénybe az átlagosnál”. A nyomozás és az iratismertetés április elején hivatalosan is véget ért, a vádelőkészítést először május első napjaiban hosszabbították meg újabb harminc nappal, ezt követi a mostani, újabb egy hónapos határidő-kitolás.

Gyurcsány Ferenc beharangozott elszámoltatásának vége
Kurucz Árpád 2009.11.12. Digitális Zuschlag János pere, tárgyalás, a Kecskeméti bíróságon Gyurcsány Ferenc tanúként való meghallgatása
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.