Az alkotmányból kimaradt az önkormányzatiság

Nagy a csend a készülő átfogó önkormányzati reformról, a kormány egyelőre titkolja a terveit. Várhatóan csak az ősszel kerülnek a parlament elé azok a sarkalatos törvények, amelyek akár az önkormányzatiság felszámolásához is vezethetnek - írja a Népszava.

Mivel az új alaptörvény nem tartalmazza a választópolgárok közösségét megillető, önkormányzáshoz való jogot - ami a mai alkotmányban még szerepel - akár az is előfordulhat, hogy a jövőben felszámolják az önkormányzatiságot - írja a Népszava. A lap szerint 2012-től könnyedén feloszlathatóvá válnak a települési önkormányzatok, ráadásul akár lakosságszámhoz is köthetik majd a helyhatóságok létjogosultságát. Egyelőre nagy a bizonytalanság, mivel a kormány titkolja a terveit.

Azok a sarkalatos törvények, amelyek még a kormánypártokon és a kabineten belül is feszültségeket válthatnak ki, leghamarabb az uniós elnökség utáni időszakban kerülhetenek a parlament elé. Az új alaptörvény háromtucat ilyen jogszabály megalkotását vetíti előre.

Az új alkotmányban ötéves önkormányzati ciklust állít be a Fidesz, ám ennek részletei nem ismertek, nem tudni, mennyiben változik - az elvileg parlamenti képviselői tisztséggel majd összeférhetetlen - polgármester-választás szabályozása sem.

A lap által "vadnak" minősített elképzelések szivárogtak ki a belügyi tárca "műhelyéből": elképzelhető akár a megyei önkormányzatok megszüntetése is, hiszen minimális funkciójuk kimerül az oktatási és egészségügyi intézmények fenntartásában. Utóbbiakat szeretné közvetlen kormányzati finanszírozás és irányítás alá helyezni a kormány a közoktatás és az egészségügy átalakítása során.

Ráadásul az új alkotmány értelmében végső soron minden önkormányzat teljesíteni kényszerülhet az Orbán-kormány akaratát jövő januártól. Az alaptörvényben szereplő, a Fidesz által beterjesztett utolsó perces módosítók egyike ugyanis lehetőséget biztosít a kormányhivataloknak önkormányzati rendeletek alkotására.

A közigazgatási rendszer korszerűsítése nem csorbítja a megyei és a települési önkormányzatok eddigi önállóságát, nem államosítást jelent, hanem magasabb szintű partneri viszony kiépítését eredményezi - idézi a Népszava Navracsics Tibort, aki kijelentette: a közigazgatás korszerűsítése, a készülő új önkormányzati törvény csak egyet jelenthet: "az államigazgatás és az önkormányzati szféra partneri viszonyát, azaz a két egymástól alapvetően eltérő igazgatási tevékenységnek egymást kell segítenie a jövőben is, akármilyen jogszabályváltozás történik".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.