Megszállási emlékmű: megint repültek a tojások

A Szabadság téren tartott szokásos demonstráció után megint tojással dobálták meg a megszállási emlékművet. A rendőrök közbeléptek.
Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság
Hasonló történt július 20-án is, azt követően, hogy titokban, az éj leple alatt felállították a sasos-arkangyalos szobrot. Az akció általában tetszést aratott az emlékmű ellenzői körében, de a tüntetések szervezői közül ketten – Magyar Fruzsina és Zoltai Andrea – elhatárolódtak a tojásdobálástól.

Most, a szerda kora esti demonstráción Pásztor Tibor V. kerületi MSZP-s önkormányzati MSZP-s képviselő elismételte, amit előzőleg lapunknak nyilatkozott: a szobrot szerinte törvénysértő módon állították fel a Szabadság téren.

A kormány, amikor úgy döntött, hogy március 19-e helyett május 31-re módosítja az emlékmű átadásának határidejét, hatályon kívül helyezte a szoborról szóló előző kormányhatározatot. Ennek megfelelően az V. kerületi önkormányzatnak újból tulajdonosi hozzájárulást kellett volna adnia, ami azonban – hangsúlyozta Pásztor Tibor – nem történt meg. A szocialista politikus ezért a kerületi jegyzőhöz fordul: szabálysértési eljárás lefolytatást és a jogsértő állapot megszüntetését (a szobor elvitelét) kezdeményezi.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

A beszédek elhangzása után két férfi különvált a többiektől, és tojással kezdte dobálni a szobrot. A rendőrök gyorsan közbeavatkoztak, a tüntetőknek talán csak egy-két találatot sikerült bevinniük. Magyar Fruzsina szóváltásba keveredett az egyik tojásdobálóval. A másik férfi a rendőrökkel vitatkozott: Pásztor Tibor bejelentésére utalva közölte, hogy ez a szobor jogilag nem is létezik.

A Szabadság téri demonstrálók végül rendőri kísérettel a Vértanúk terére vonultak, hogy a Magyarországon épülő „diktatúra ellen" tiltakozzanak Nagy Imre szobránál.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.