Megkerülték Lázárt a milliárdos Neptun-vásárlásnál

A Miniszterelnökséget vezető miniszter megkerülésével folytatta le a kormány háttérszervezete azt a közbeszerzést, amely végül 924 milliójába kerül az adófizetőknek. Egy lapunk birtokába került levél szerint a tárca többször is érdeklődött a titokban lebonyolított eljárás iránt, de az oktatási kormányzat még csak vissza sem jelzett neki.
„A Miniszterelnökség nem rendelkezik hivatalos tudomással arra vonatkozóan, hogy a szóban forgó közbeszerzési eljárás végül megindításra került-e” – válaszolt Lázár János október 30-án annak a közérdekű bejelentőnek, aki az elmúlt évtizedek legnagyobb oktatási beszerzését kifogásolta a kormánynál. Amikor a Miniszterelnökség vezetője ezeket a sorokat leírta, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és háttérszervezete, az Educatio rég túl volt a közbeszerzési eljárás lefolytatásán, sőt, október 17-én – egy szombati napon – már a szerződést is aláírták a nyertessel, az SDA Informatikai Zrt.-vel. Mi több, a cég le is szállította a megrendelt termék egy részét, amiért a szerződés alapján 237 millió forintot számlázhatott.

A Miniszterelnökség többször is érdeklődött a beszerzés iránt, melynek tétje közel egymilliárd forint. Az SDA arra szerződött a kormánnyal, hogy decemberig átszabja az egyetemeken, főiskolákon közel egy évtizede működő szoftvert, a Neptunt, és bevezesse a hazai középiskolákban is. Úgy tűnik, az Educatio egyszerűen figyelmen kívül hagyta a Lázár János vezette tárca észrevételeit. A Miniszterelnökség többször vizsgálta az eljárást, talált is hibákat, ezért felszólította az Emmi intézményét, hogy javítsa a dokumentumokat, és azokat „további ellenőrzésre küldje vissza”. Ennek az Educatio nem tett eleget.

Pedig a Miniszterelnökségnek lenne beleszólása az ügybe. A kormányon belüli feladatokat meghatározó kormányrendelet szerint Lázár látja el a közbeszerzések központi ellenőrzésével és engedélyezésével kapcsolatos feladatokat. Ezen belül ő hangolja össze a kabinet informatikával és e-közigazgatással kapcsolatos politikáját is. Ugyanakkor a miniszter jelezte a közérdekű bejelentőnek – az egyik informatikai cég vezetőjének –, hogy a Miniszterelnökség minden esetben a közbeszerzési jogszabályok betartását vizsgálja, és ha mindent rendben talál, akkor kiad egy minőség-ellenőrzési tanúsítványt. Azaz Lázár minisztériumának kellett volna igazolnia, hogy minden szabályosan zajlott.

Márpedig az informatikai ­piac többi szereplője épphogy a Neptun beszerzésének módját kifogásolta. Mint arról a Népszabadság címlapsztorijában is beszámolt, az eljárás a nyáron a nyilvánosság kizárásával zajlott: a közbeszerzést a kormány nem hirdette meg, nem volt verseny, egy céggel, a Neptun fejlesztőjével tárgyaltak. Az Educatio azzal indokolta a verseny megkerülését, hogy az oktatási program fejlesztője már 2004-ben ingyen átengedte a szoftver licencjogait az államnak, engedélyezve, hogy a közoktatásban is felhasználhassák. Ám a Neptunt a felsőoktatásra szabták, ahhoz, hogy az általános és középiskolákban is lehessen használni a jegyek, hiányzások nyilvántartására, az adminisztrációban, át kell alakítani, az SPA pedig ezt a munkát bruttó 924 millió forintért vállalta.
Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.