galéria megtekintése

237 millió négy nap munkáért – mutyival lép át a digitális korszakba a magyar oktatás

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 30. számában
jelent meg.


M. László Ferenc
Népszabadság

Egy hónap alatt zavarta le az oktatási kormányzat azt a nagyszabású közbeszerzési eljárást, amely évtizedekre meghatározhatja a magyarországi oktatás fejlődését. Az állam decemberig bruttó 924 millió forintot fog költeni egy létező szoftver, a Neptun bevezetésére az iskolákban. A két hete aláírt szerződésben több furcsa részletet is találtunk.

A nyilvánosság kizárásával zajlott az eljárás: a közbeszerzést a kormány nem hirdette meg, nem volt verseny, egyetlen céggel, a Neptun fejlesztőjével, az SDA Zrt.-vel tárgyaltak. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) háttérintézménye, az Educatio júliusban indította az eljárást, amelyre egy hónapon belül meg is kapta az SDA több száz oldalas ajánlatát. A piacon lévő többi cég a kiszivárgott információk révén szerzett tudomást a közbeszerzési eljárásról. Lapunk úgy tudja, a nyáron már a szerződés tervezete is elkészült, a megállapodás létrejöttét részben az összegről folyó vita nehezítette. A Neptun gazdája ugyanis nettó 840 milliót kért a munkáért, végül 728 millió forintban állapodtak meg.

Ez lesz az eddigi legnagyobb informatikai beruházás a magyarországi közoktatásban.

A cél helytállóságát senki nem vitatja: egy olyan szoftvert akar az állam, amellyel a digitális korszakba léphet a köznevelés. A naplók a múzeumba kerülhetnek, mivel a Neptun programban vezetik majd a diákok jegyeit, rajta keresztül fizethetik be a szülők a menzapénzt és kapnak értesítést többek között a gyerekeik hiányzásáról, a szülői értekezletek, a fogadóórák időpontjáról. Az oktatási kormányzat is jól jár: naprakész információi lehetnek arról, melyik iskolának mire van szüksége.

 

Az Educatio azzal indokolta a verseny megkerülését, hogy a Neptun fejlesztője már 2004-ben ingyen átengedte a szoftver licencjogait az államnak, engedélyezve, hogy a közoktatásban is felhasználhassák. Csakhogy azt is kikötötte, hogy az állam nem jogosult a szoftvert „módosítani, bővíteni vagy átalakítani”. Márpedig a Neptunt az egyetemek igényeihez igazították: az iskolákban másképp vezetik a jegyeket, más az órabeosztás, vagyis a programot módosítani kell. Bár a szoftver piacvezető a felsőoktatásban, több tucat intézmény használja, az iskolákban óriási terhelés alá kerül: egyszerre kell majd a tanulók, a tanárok és a szülők adatait kezelnie. Ez 2-3 millió embert jelent. Ezért a fejlesztésért kér a Neptun gazdája bruttó 924 millió forintot.

Csakhogy éppen ezért támadja a piac többi szereplője az eljárást. Nem értik, miért kell egy már meglévő programot átalakítani, ha az Educatio eredetileg egy új, Kréta (Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer) nevű szoftver kifejlesztésére különítette el a pénzt.

Levélben tiltakoztak az Emmit vezető miniszternél és a Miniszterelnökségen, de a kormány szerint minden jogszerűen történt, a közbeszerzési törvény a licencjogok esetében lehetővé teszi a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárást. A Neptun vetélytársai azt sem értik, miért egy felsőoktatási programra költenek, ha a piacon van több közoktatási szoftver is. Az Aromo nevű program tulajdonosa fel is ajánlotta ingyen a termékét, de az államtitkár, Czunyiné Bertalan Judit szeptember 23-i levelében elhárította az ajánlatot.

Az SDA tulajdonosa, Fauszt Zoltán érdekeltségei más állami tendereken is jól szerepelnek, erős kormányzati kapcsolatokkal rendelkezik – igaz, a Neptun még a baloldali kormányok idején vált meghatározóvá. Fauszt most is jól taktikázott: nemrég felvásárolta a népszerű közoktatási szoftvert, a szeptember végéig ingyenesen használható @Naplót. Tehát ha el is állt volna az Educatio a megállapodástól, akkor is vele kellett volna tárgyaljon az alternatívaként felmerülő @Napló jogairól.

A digitális naplót még át kell írni
A digitális naplót még át kell írni
Hegedüs Gábor / Népszabadság

Fauszt más szempontból is jól járt: olyan terméket és szakértelmet vásárolt, amely felgyorsítja a Neptun átalakítását. Kérdés, hogy a @Naplóban már meglévő szoftverelemek nélkül képes lenne-e teljesíteni a szerződés egyik előírását, amely négy  munkanapot ad több funkció fejlesztésére.

Egy biztos: e rövid idő alatt végzett munkáért 237 millió forintot kaphat az SDA.

Magabiztos pályázó

Frissítés: az Educatio lapunknak küldött válaszai részben választ adnak arra, hogy a szerződésben miért várták el 4 munkanap alatt 237 millió forintnyi fejlesztés lezárását.

Az Educatio elismerte, hogy október 17-én szombaton kötött szerződést az SDA Informatikai Zrt.-vel, a fejlesztés összege pedig valóban 728 millió forint + áfa. „Megjegyezzük, hogy a határidők betartását könnyíti, hogy a vállalkozás a fejlesztés megvalósítását saját felelősségére és költségén már 2015. augusztus 24-én megkezdte, erről a közbeszerzési tárgyalások során nyilatkozatot tett” – közölte a szervezet a Népszabadsággal.

Ez azt jelenti, hogy a Neptun gazdája anélkül fogott hozzá a szoftver fejlesztéséhez, hogy biztosan tudta volna, valóban ő nyeri a közbeszerzési eljárást. Az Educatio szerint négy nappal a szerződés aláírása után az SDA a termék egy részét már át is adta az államnak.

A szerződés alapján úgy tűnik, a Neptun gazdája a szoftver bevezetése után külön számlázhat majd a karbantartásért is. Ugyanakkor a megállapodás véget vethet a három éve tartó kormányzati ügyetlenkedésnek. A központosítás jegyében az Emmi 2013-ban úgy döntött, az iskolák nem válogathatnak a különféle szoftverek közül, az 543 millióért megvásárolt Magiszter nevű programot kell használniuk. Csakhogy ez a szoftver folyton lefagyott, ráadásul nyolc hónappal a bevezetése után lejárt a licencjoga. A Magiszter megvásárlását akkor az Emmi azzal indokolta, hogy véget akar vetni a pazarlásnak, amit korábban az informatikai normatíva évi kétmilliárdos összege jelentett.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.