Mégis lehet "zsidó" az I. kerületi emléktáblán

Gyorsan elismerte az I. kerületi önkormányzat, hogy hibázott, mégsem akarják átírni Carl Lutz emléktábláját.

Kisebb botrányt kavart az I. kerületi képviselő-testület csütörtöki ülésére készülő, a II. világháborúban több tízezer zsidót megmentő svájci diplomata, Carl Lutz emlékére állítandó emléktáblával kapcsolatos előterjesztés. A Carl Lutz Alpítvány a Táncsics Mihály u. 1. számú ház falán helyezne el emléktáblát a következő szöveggel:

A BRIT KÖVETSÉG EGYKORI ÉPÜLETE.
ITT ÉLT 1942-45 KÖZÖTT
CARL LUTZ (1895-1975) SVÁJCI ALKONZUL,
AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁG KÉPVISELŐJE,
SOK EZER ZSIDÓ MEGMENTŐJE 

Mathauser András, az LMP egyik bizottsági tagja figyelt fel arra, hogy a Dr. Aczél Péter főépítész által előterjesztett, és Nagy Gábor Tamás fideszes polgármester által aláírt előterjesztésben az emléktábla alapítvány által írt szövegéből kihúzták a „zsidó” szót. Helyette az „üldözött” kifjezést használnák. Ez már csak azért is meghökkentő, mert a tábla tervét és a szöveget eredeti formájában már elfogadta és támogatta a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, a Brit Nagykövetség és a Svájci Nagykövetség is.

Az I. kerületi önkormányzat gyorsan belátták, hogy hibáztak. Már csak azért is, mert az önkormányzat saját rendelete sem engedi meg, hogy átírjanak emléktáblaszövegeket. A képviselők csak arról dönthetnek, hogy hozzájárulnak-e a tábla állításához vagy sem. Az önkormányzat ezért elnézést kért minden érintettől és csütörtökön egy olyan előterjesztés kerül a kerületi képviselők elé, amely az eredeti, az alapítvány által megfogalmazott, az örökségvédelmi hivatal és a két nagykövetség által jóváhagyott szövegű emléktábla engedélyezését javasolja a városatyáknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.