Mégis felépülhet a zuglói Mundo?

A zuglói városközpont, a Mundo mielőbbi megépítésében bízik a XIV. kerület polgármestere, miután lemondott posztjáról, s visszavonta vonatkozó módosítási javaslatát az illetékes ad hoc bizottság elnöke. A polgármester szerint a beruházás végre a kerület érdekeinek megfelelően megkezdődhet.

Lassan másfél éve húzódik a több milliárd forintos fejlesztéssel megvalósítandó zuglói városközpont, a Mundo kivitelezése; az eredetileg a XIV. kerületiek közösségi érdekeit legmesszebbmenőkig figyelembe vevő terveket ugyanis időközben úgy módosította volna a lengyel befektető, hogy az a városrész számára elfogadhatatlan volt. Leegyszerűsítve: a vállalkozói érdek kidomborításával a közösségi funkciók összezsugorodtak volna. A centrumnak lényegében az eredeti tervek szerint kellene megépülnie, ám nem tudni, a kivitelezés mikor és milyen körülmények között indulhat el.

Bosnyák téri látványterv
Bosnyák téri látványterv

A Mondo ügyét az elmúlt bő egy évben több képvielő-testületi ülésen is tárgyalták, Weinek Leonárd volt SZDSZ-es, jelenleg független polgármester pedig többször is a tervek módosítására szólította fel a befektőt, amelyik erre ígértetet tett, melynek a mai napig nem tett eleget. A városközpont ügyében helyi vizsgálóbizottság is alakult.

Killik Jenő (SZDSZ), az ad hoc testület vezetője múlt pénteken levélben tudatta a polgármesterrel és a jegyzővel, hogy visszavonta a - sokak, így a polgármester által is vitatott - tervmódosításra irányuló előterjesztését, egyúttal lemondott az ad hoc bizottság éléről. Killik a beruházó és az önkormányzat között érvényben lévő szerződésre vonatkozó módosítási javaslatát eddig azzal indokolta, hogy az elengedhetetlenül szükséges az építkezés megkezdéséhez. A polgármester álláspontja szerint azonban e módosítások előnytelenek Zuglóra nézve és a városközpont fejlesztésének megkezdését sem mozdították volna elő, ezért elfogadhatatlanok.

"Egy fontos, szimbolikusnak is nevezhető ügyben a zuglóiak győztek, hiszen bebizonyosodott, nem lehet a kerület érdekeivel ellentétes döntést hozni, nem lehet eltérni a korábbi megállapodásoktól és városközpont helyett akármilyen plázát a kerület nyakába sózni" - mondta Weinek Leonárd. Hozzátette, ismét felhívja a beruházó figyelmét, hogy haladéktalanul fogjon hozzá a városközpont megépítéséhez, hiszen ebben az égvilágon senki és semmi nem akadályozza az önkormányzat részéről.

A polgármester szerint érthetetlen, három év elteltével, hogyan lehetséges az, hogy a beruházó még mindig nem rendelkezik építési engedéllyel. A kerület részéről elfogadhatatlan minden további halogatás - szögezte le Weinek. A beruházónak a megállapodás szerint 2011-ig át kell adnia a városközpontot. A polgármester hangsúlyozta: az egész kerület elkötelezett a család- és környezetbarát, élhető városközpont megépülése mellett, természetesen az eredeti szándékok és szerződések alapján.

A polgármester másfél hete jelentette be, hogy újratárgyaltatja a szerződés-módosításról szóló előterjesztést, ám a testület határozatképtelenség miatt egyszer már nem tudott szavazni az előterjesztésről. A múlt péntekre ismételten kitűzött testületi ülés azonban szintén határozatképtelen volt, az MSZP- és SZDSZ-frakció tagjainak távolléte miatt.

Weinek Leonárd szerint ezzel elmulasztották annak lehetőségét, hogy törvényes határidőn belül döntés születhessen az ügyben. A történteket sajnálatosnak találja, ám reméli, hogy az eredeti megállapodás szerint és a kerületi lakosok érdekeivel egyező módon mihamarabb megvalósulhat a Bosnyák téri városközpont.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.