Mégis büntetik a plakátrongálást

Hat nap elzárással vagy harmincezer forintos pénzbírsággal büntetnék Heindl Péter civil aktivistát, aki megrongálta a kormány egyik pécsi menekültellenes plakátját. Korábban a bíróság egy másik ügyben kimondta: véleménynyilvánítás része lehet a plakátrongálás.

Hétvégén vette át a hatnapos elzárásról vagy harmincezer forintos pénzbírságról szóló határozatot Heindl Péter – számol be a BAMA.

Nemrég egy kisebb civil csoport megrongált egy menekültellenes plakátot, amit a 6-os út pécsi szakaszán, a rendőrség telephelyének kerítésére helyeztek el. A rendőrök többeket kihallgattak, de kiderült, hogy a plakátrongálás a véleménynyilvánítás körébe tartozik, így nem büntethető. Később azonban mégis eljárás indult a szervező, Heindl Péter ellen, gyülekezési joggal való visszaélés miatt.

A civil aktivista a határozat kapcsán elmondta, hogy fellebbezni fog a rendőrségen, de ha kell, a bíróság elé is viszi az ügyet. Szerinte semmi törvénytelent nem követett el, és koncepciós eljárásnak tartja, amit vele elkövetnek.

Ha jogerősen elítélik, Heindl leüli a büntetést, mert a bírságot nem akarja kifizetni „egy ilyen államnak”.

Júliusban a bíróság felmentette a szabálysértés vádja alól azt a két aktivistát, akik Budapesten rongáltak meg menekültellenes plakátokat.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.