Megint kordont döntöttek a Szabadság téren

A rendőrök ezúttal nem állítottak sorfalat a Szabadság téren épülő megszállási emlékmű elé. Talán úgy gondolták, hogy a barátságtalan, hideg és esős időjárás elveszi a tiltakozók kedvét a váratlan akcióktól.

Hiba volt. A szokásos élőlánchoz felsorakozó demonstrálók éltek a lehetőséggel, és rángatni kezdték a munkaterületet körülvevő kordont. A közelben lévő néhány rendőr figyelmeztette őket, hogy hagyják abba, de a felszólítás hatástalannak bizonyult. Nem kellett hozzá sok, és jó néhány méteres részen bedöntötték a kordont. Közben a hangszórókból a Kontroll Csoport dala szólt: „Besúgók és provokátorok..."

Pár perc múlva megjelent húsz-harminc rendőr, és hátrébb szorította a tiltakozókat. A demonstráció szervezői közül is többeket igazoltattak. Némelyik érintett indulatos szavakkal fejezte ki nemtetszését a rendőri intézkedéssel kapcsolatban. A demonstrálók időnként kórusban követelték: „Demokráciát!, Demokráciát!"

Az igazoltatás után a munkások rendőri segédlettel visszaállították a ledöntött kordont. Úgy látszott, lecsillapodtak a kedélyek. Ekkor azonban az egyik tiltakozó felmászott a kordonra. A zene ritmusára nemzeti színű zászlót lengetett, amire ez volt írva: „Orbán, takarodj!"

A rendőrök nem avatkoztak közbe. A tüntető, miután véget ért az élőlánc, lemászott a kordonról, és az alkalmi színpadhoz sietett, hogy meghallgassa a szónokokat.

Elsőként Magyar Fruzsina olvasta fel azt a beszédet, amit férje, Mécs Imre mondott el a nap folyamán a Magyar Tudományos Akadémián rendezett konferencián. Aztán Lovas Zoltán újságíró következett, aki arról biztosította az egybegyűlteket, hogy ennek a szobornak nyoma se marad majd a Szabadság téren: az emlékművet nem a szoborparkba fogják szállítani, hanem beolvasztják, az oszlopokat porrá zúzzák. Éppen újra rázendített az eső, amikor a Himnusz eléneklésével befejeződött a rendezvény.

Mindez május 13-án, kedden kora este történt a Szabadság téren, ahol már több mint egy hónapja tart a tiltakozás a kormány történelemhamisítónak és kegyeletsértőnek tartott megszállási emlékműve ellen.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.