Mégis lesz következménye a NAV-botránynak?

Érdekes módon éppen a kitiltási balhé idején lett gyanúsítottja a Horváth András által kiborított ügynek.
Van gyanúsítottja a Horváth András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) volt munkatársa feljelentése nyomán hivatali visszaélés gyanújával indított büntetőeljárásnak - erősítette meg az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata pénteken az MTI-nek a HírTV értesülését. A HírTV információi szerint a nyomozás határideje egy hónap múlva lejár, de meghosszabbítható.

Az MTI az ORFK-tól mind a Horváth András feljelentése nyomán, mind a NAV által Horváth András ellen tett feljelentése nyomán indult büntetőeljárással kapcsolatban érdeklődött. Az ORFK azonban mindössze annyit közölt, hogy a rendőrség a korábbiakat meghaladóan az adott ügyekben nem ad tájékoztatást.

Horváth András tavaly november elején tartott sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy a nagyobb hazai cégek és multik évente több mint ezermilliárd forint értékben csalnak adót, amihez kormányzati körök támogatásával az adóhatóság is asszisztál. A volt NAV dolgozó feljelentése nyomán a Nemzeti Nyomozó Iroda december 9-én hivatali visszaélés bűntettének gyanúja miatt még ismeretlen tettes ellen rendelte el a nyomozást.

A NAV visszautasította a vádat, és rágalmazás miatt feljelentést tett volt munkatársa ellen. Ez alapján a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda december 11-én nyomozást rendelt el visszaélés személyes adattal és hivatali visszaélés bűntett elkövetésének gyanúja miatt. Az eljárás keretében december 19-én házkutatást tartottak Horváth Andrásnál.

A Napi Gazdaság internetes oldalán október közepén jelent meg a hír, hogy több amerikai érdekeltségbe tartozó intézménnyel és céggel szemben is adóhatósági vizsgálat folyik Magyarországon. Az M1 Híradójának megkeresésére aznap a budapesti amerikai nagykövetség azt közölte: "bizonyos magyar magánszemélyekről" úgy találták, nem jogosultak a belépésre az Egyesült Államokba, ugyanis "hiteles információ áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy (...) korrupciós cselekményekben vesznek részt vagy azokból hasznot húznak".

André Goodfriend, az Egyesült Államok budapesti ideiglenes ügyvivője október 20-án azt mondta: hat érintettje van az Egyesült Államok által korrupciógyanú miatt elrendelt beutazási tilalomnak.

Vida Ildikó, a NAV elnöke november 5-én a Magyar Nemzetnek adott interjújában elismerte, hogy több kollégájával együtt azok között van, akiknek korlátozták a beutazását az Egyesült Államokba. Vida Ildikó, miután hétfőn jogi képviselőjével felkereste az amerikai külképviseletet, a HírTV-nek úgy nyilatkozott: nem kapott választ a budapesti amerikai nagykövetségen arra, miért tiltották ki az Egyesült Államokból. Ugyanakkor hozzátette: az iratbetekintésen kiderült, hogy az ügy aktájában benne van Horváth Andrásnak, a NAV korábbi munkatársának ügye is.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.