Voltak-e kegyeltjei a NAV-nak?

Hivatali visszaélés és más bűncselekmények gyanújával feljelentéskiegészítést rendelt el a Fővárosi Főügyészség a Nemzeti Adó- és Vámhivatal volt munkatársának, Horváth Andrásnak a feljelentése nyomán.

A november 13-án elrendelt eljárás lefolytatására a főügyészség a BRFK korrupció és gazdasági bűnözés elleni főosztályát jelölte ki. A feljelentéskiegészítés határideje 15 nap, ami egyszer – ugyancsak tizenöt napra – meghosszabbítható. Az ügyészség ezt követően dönt majd arról, elrendeli-e a nyomozást, s ha igen, mely hatóságot jelöli ki annak lefolytatására, vagy elutasítja a feljelentést.

Horváth András a közelmúltban robbantotta ki a botrányt azzal, hogy azt állította: a NAV-nál kivételezett helyzetben tartanak egy jól körülhatárolható adózói kört, amelynek tagjai döntően a kiemelt adózók közül kerülnek ki. Az azóta lemondott NAV-os tisztviselő azt állította: ezek a vállalkozások – a nagyobb kiskereskedelmi láncokról és azok beszállítói köréről van szó – gazdasági teljesítményükhöz képest kevesebb adót fizetnek. Tehetik ezt azért, mert nálunk soha nem történik érdemi áfa- és járulékellenőrzés, vagy ha mégis, azok érdemi megállapítás (adóhiány feltárása) nélkül zárulnak. Horváth számításai szerint ez évi 1000 milliárd forint áfabevétel-elmaradást is jelenthet, de az összes csalásból származó kár elérheti az 1700 milliárd forintot. Állította, hogy minden kijelentését dokumentumokkal alá tudja támasztani.

A NAV minden alapot nélkülözőnek minősítette Horváth állításait, közleményében ugyanakkor jelezte, hogy a kiemelt adózói körben tett adóhatósági megállapítások összege – az elmúlt három év átlagában – évente 70 milliárd forintot tesz ki, de az adótitokra tekintettel részletekbe nem bocsátkozhatnak. Rosszallásukat fejezték ki amiatt, hogy Horváth olyan vádakat fogalmazott meg volt munkahelyével szemben, amelyekről pontosan tudta, az adótitok miatt a hivatal nem tudja majd egyiket sem csípőből megcáfolni. Igaz, maga Horváth pont emiatt nem tudja konkrétumokkal alátámasztani állításait. A Fővárosi Főügyészség által elrendelt feljelentéskiegészítés ugyanakkor azt sejteti, hogy Horváth feljelentésében azért „volt valami”, ami legalábbis felveti a hivatali visszaélés vagy más bűncselekmény gyanúját, különben három napon belül elutasították volna azt.

Kiemelték a kiemelt ügyeket

Horváth András
Horváth András

A Kiemelt Ügyek Adóigazgatóságának 2013-as megszüntetése gyengítette meg annyira az adóhivatalt, hogy az szinte képtelen legyen hatékonyan fellépni az áfacsalási hálózatok ellen – állítja az Atlatszo.hu újabb, egykor az adóhatóságnál dolgozó informátora. Az informátor egy levelet is átadott a portálnak, amelyet ő maga írt az ügyben illetékes államtitkárnak.

Ebben nemcsak arra panaszkodik, hogy számos ügyben nem hallgatják meg a munkatársakat, és vezetési problémák vannak (ez belső munkaügyi konfliktusra is utal), de előadja, hogy az igazgatóság megszüntetése súlyos „szakmai, nemzetgazdasági, illetve nemzetbiztonsági” problémát is érint. Szerinte ugyanis a megszüntetett adóigazgatóság feladata épp a lánccsalások felderítése volt, az elit csapat tudott hatékonyan fellépni a maffiaszerű szervezet ellen.

A mostani, névtelenséget kérő informátor is ugyanazt állítja, mint Horváth András: a nem hatékony ellenőrzések szervezeti problémákra vezethetők vissza, és ezek milliárdos károkat okoznak az országnak. Az adóhivatali dolgozók ráadásul minderről már jóval korábban értesítették is az illetékeseket, ám az ügyben lépés azóta sem történt. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.