Megépülhet a budai Egér út hiányzó szakasza

Uniós támogatásból tervezi megépíteni a dél-budai Egér út hiányzó szakaszát, azaz az Andor utca kiszélesítését a főváros, a szükséges önrészt a városháza idei büdzséjében különítik el. Módosítják a szmogriadó-rendeletet is, pontosítják, de nem bővítik a kivételek körét.

Hosszú évek vitája után befejezik a dél-budai tehermentesítő út (közismertebb nevén az Egér út) hiányzó szakaszát; a főpolgármesteri kabinet ma arról döntött, hogy az útépítés 3,5 milliárd forintos költségének önrészét még az idei költségvetésében biztosítsa a főváros.

A Lágymányosi híd építésekor kezdődött az Egér út kiépítése, amelynek az M1-M7 autópályák és az Andor utca közötti szakasza már korábban elkészült. Most a hiányzó részt fejeznék be, vagyis kétszer két sávosra bővítenék a jelenleg feleekkora Andor utcát, az ottani, használaton kívüli iparvágányok helyén. (Az új út okozta forgalom és zaj miatt jelenleg is több per van folyamatban a főváros ellen, az Andor utca szélesítése eddig a környéken lakók tiltakozása miatt csúszott.) A XI. kerület is támogatja az elképzelést, a Fővárosi Közgyűlés februárban dönthet a költségekről.

Eddig húsz beruházáshoz, három körben, csaknem 330 milliárd forint támogatást kaptak a fővárosi, uniós támogatással megvalósítani tervezett projektek - derült ki a kabinet által meghallgatott tájékoztatóból. E fejlesztéseknél a legnagyobb nehézséget a közbeszerzési eljárások elhúzódása jelenti, amely miatt akár hónapokat is csúszhatnak a projektek. A főváros eddig egyebek között a 4-es metróhoz, a csepeli szennyvíztisztítóhoz, a Szabadság és a Margit híd felújításához kapott támogatást. Pályázott uniós forrásra a városháza az 1-es és 3-as villamosok meghosszabbításához és a Népliget felújításához is, de ezeket a pályázatokat eddig még nem bírálták el.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Tárgyalt a kabinet a fővárosi szmogriadó-rendelet módosításáról is, erről a múlt héten tárgyalt a főpolgármester és az igazságügyi miniszter. A riasztás esetén a behajtási korlátozás alól kivételnek számítók körét a jövőben pontosítani fogják, de ezt a kört nem bővítik. Vizsgálják annak lehetőségét is, hogy szmogriadó idején éjfél és hajnali 5 óra közötti időre korlázották a kereskedelmi áruszállításokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.