Még nem tökéletesek az új tankönyvek

Hétfőn mutatták be azokat az új, állami fejlesztésű kísérleti könyveket, melyeket 1500 oktatási intézményben használnak majd szeptembertől. Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) honlapján megjelent mintapéldányokból arra lehet következtetni, hogy az új tankönyvek jól szerkesztettek, és könnyen értelmezhetőek bennük a feladatok. Van azonban néhány érdekesség - közölte az Index a minták megtekintése után.
Az ötödikes, hatodikos Természetismeret könyvek fejezetei elején egy indító kérdéssel próbálják gondolkozásra serkenteni a tanulókat. Az viszont elég zavaró a portál szerint, hogy a tankönyvekben többször is feltűnik a „tejfeles szájú Rogán Antalra” emlékeztető kissrác, aki egy külön keretben mond okosságokat.

Az ötödikes magyar irodalom tankönyvről készült minta A csillagszemű juhász mesét tartalmazza, ami után egy rövid olvasmány található arról, hogy a mesék nem igazak. Az olvasmány után kérdések találhatók, melyekben a következőkön kell elgondolkodni az ötödikes tanulóknak: „Szerinted is hazudik az, aki mesét olvas? Mit üzen a meseolvasó a mese felolvasásával?” A népmese előtt egy kis téglalap szövegdobozban találhatók kérdések, melyek a hatalomról, szabadságról és társadalmi hierarchiáról szólnak.  A téglalap mellé azt írták: „Rólad szól, csak figyelj oda!”

A portál szerint sok könyv jól értelmezhető, érdekes feladatokat tartalmaz. Külön kiemelik, hogy néhány tankönyv képeket és magyarázó kérdéseket tartalmaz. A matematika tankönyvben jónak tartja a cikk írója, hogy példával vezetnek rá a szerzők az új témakörökre.

A Tél Tamás által bírált Szakismeret 9., 10. évfolyamos könyvéből még nem került fel minta az OFI weboldalára. A Magyar Tudományos Akadémia delegáltja azért lépett ki a tankönyvtanácsból, mert szerinte az említett kísérleti könyvek bonyolultak és értelmezhetetlenek a tanulók számára, és már bevált, jobb kiadványokat szorítanak ki a tankönyvpiacról.
Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.