Még a Századvég is bírálta a kormány terveit

Fejetlenség, kapkodás, átgondolatlanság: így kritizálta elemzéseiben a Századvég a kormány néhány programját – derül ki a most nyilvánosságra került akták újabb adagjából. Az iratok – többek között – a nyugdíjakat, a Kliket, a rezsiharcot és a korrupció témáját is érintették.

A nemrégiben – per útján – a vs. hu birtokába került iratokban megfogalmazott kritika azért is meglepő, mert a "baráti" Századvég a nyilvánosság előtt nem szokta bírálni a kormány intézkedéseit.

Az alapítvány most publikált anyagaiban a kormány 2014 előtti rendelkezéseiről készített elemzései olvashatóak. Az anyag többek között a munkahelyvédelmi akciótervet és Matolcsy György akkori nemzetgazdasági miniszter új Baby-boom koncepcióját jellemezte igencsak kedvezőtlenül. Az iratok szerint az akcióterv nem más, mint az akkor már létező Start-program új köntösben, csak még ahhoz képest is átláthatatlanabb és több adminisztrációval jár.

A nyugdíjrendszert is kritizálják: a program legfőbb problémájának azt tartják, hogy közel sem biztos, hogy azok az emberek, akik egész életükben dolgoznak és járulékot fizetnek, kapnak majd nyugdíjat. 

A kormány segélyezési politikáját sem tartják szerencsésnek: az utalványok kiterjesztését és a szociális kártyák szükségességét is megkérdőjelezik, mert azok nem tudják visszaszorítani az uzsora jelenséget – pedig ez lett volna az eredeti céljuk. Az elemzés szerint a kormány intézkedései egyébként is az egyre lejjebb csúszó szegény rétegek helyett a felső társadalmi rétegeknek kedveznek – ezt a tanulmány szerint a Fidesz-szavazók többsége is így látja.

A Századvég a Klik kockázataira már 2012-ben, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ indulása előtt fél évvel is figyelmeztetett. Ha eredményes az intézmény, az komoly erővel bírhat – írják, utalva arra a 160 ezer alkalmazott alkotta homogén rétegre, akik a Klikben dolgoznak. A létesítmény az elemzés szerint „önmagában képes lesz rá, hogy akár a következő országgyűlési választások eredményeit is befolyásolja vagy akár eldöntse."

Az anyag az előzetes választási regisztráció előzetes tájékoztatás nélküli bevezetését is veszélyesnek ítélte, szerintük ugyanis az emberek mindezt úgy élhették volna meg, hogy jogaikban korlátozzák őket. Ezt az ötletet 2013-ban teljesen elvetették.

A nonprofit hátterű rezsicsökkentés kockázatairól többször is figyelmeztette a kormányt a Századvég: "Az energetikai szektor rendkívül tőke- és eszközigényes ágazat, a projektek megtérülési ideje többnyire igen hosszú, ebből következően a negatív üzleti eredményű vállalatok nemcsak, hogy nem fogják fejleszteni összetett műszaki berendezéseiket, de elképzelhető, hogy azok karbantartását, szinten tartását sem fogják kellőképpen ellátni – írják.

A késve átadott ócsai lakópark ügye – amely az eladósodott devizahiteleseknek nyújtott volna lakhatást – a Századvég szerint szintén ártott a kormánynak, csakúgy, mint a család definíciójának megváltoztatása. 2013-ban egészítették ki az Alaptörvény korábbi szövegét („Magyarország védi a házasság intézményét mint férfi és nő között, önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösséget, valamint a családot mint a nemzet fennmaradásának alapját") azzal a korlátozással, hogy „a családi kapcsolat alapja a házasság, illetve a szülő-gyermek viszony".

Az Alkotmánybíróság korábbi állásfoglalására is hivatkozó Századvég-bírálat szerint „a család fogalmának jelentős szűkítésével a jogalkotó nem veszi figyelembe a valós és megváltozott életviszonyokat, azt, hogy folyamatosan növekvő arányban vannak jelen az élettársi kapcsolatban élők, akiket bizonyos esetekben ez a módosítás kizárhat a család fogalmából". A definíció alkotmányos szintre emelésével pedig "olyan kulturális, politikai vitát generált a kormány, amely politikai hátránnyá konvertálódhat."

A korrupció problémáját is érintik az anyagok. 2013 februárjában a cégcsoport a korrupcióellenes stratégiájának hiányosságai miatt bírálta a kormányt. A tanulmány a kritikát közvélemény-kutatási adatokkal is igyekezett alátámasztani, a vizsgálatokban mért 70 százalékos választói elégedetlenséget pedig azért is jogosnak nevezte, mert „az átlagember a korrupció gócpontját nem a hivatali ügyintéző korrumpálhatóságában látja, hanem sokkal inkább a politikai döntéshozatal folyamatában, amire az intézkedéscsomag viszont nem kínált érdemi megoldást".

Ha kíváncsi arra, még mit javasolt a kormánynak a Századvég, korábbi cikkeinket itt találja.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.