Századvég-akták: Orbánék szemben a néppel döntöttek

A hétfői első hírek alapján úgy tűnt, felpumpált terjedelmű kamutanulmányokra költötte a kormány azt a 4,1 milliárd forint közpénzt, amelyért a Századvégtől elemzéseket rendelt, kedden azonban kiderült, hogy a papírok között vannak a kormányzati politizálást ténylegesen segítő anyagok is. Más kérdés, hogy ezek nem feltétlenül szolgáltak közérdeket, a számára fontos ügyekben pedig az Orbán-kormány gyakran a népakarattal szemben döntött.

Orbán a tiszaligeti stadion átadásán. Nem önök kérték
Orbán a tiszaligeti stadion átadásán. Nem önök kérték
Fotó: Fodor Orsolya

Az iratokat kiperlő Vs.hu összeállításából kiolvasható, a Századvég felmérte azt, hogy van-e közönségigény jobboldali bulvárlapra (majd miután kiderült, hogy nincs, Habony Árpád környezete létrehozta a 888.hu-t, a Ripostot és a Lokált, már az indulásnál kitömve állami hirdetésekkel), holott a szórakoztató sajtó felvirágoztatása nem szerepel a kormány alkotmányos feladatai között.

Árulkodók az elvégzett kutatások abból a szempontból is, hogy milyen gondolatok foroghatnak Orbán Viktor fejében. Az intézet véleményeket gyűjtött arról, mit szólnának az emberek a fizetős kórházi ellátáshoz vagy az állami nyugdíj elvételéhez, ha cserébe kevesebb járulékot vonnának tőlük. Ezeket az elképzeléseket a megkérdezettek négyötöde elutasította. A helyben megmaradó közoktatásért és egészségügyi ellátásért többen, nagyjából 40 százaléknyian lennének hajlandók fizetni.

Ha hihetünk a kutatásoknak, nem különösebben népszerű a lakosság körében a nemzeti italboltok ötlete (60 százalékos elutasítottság), a trafikokról pedig az emberek háromnegyede nem hiszi el, hogy kevesebb fiatalkorú dohányzik miattuk.

A megkérdezettek 60 százaléka megtartotta volna a Nemzeti Színház vezetőjének Alföldi Róbertet, és 86 százalék vélte úgy, hogy egy művész megítélése nem függhet „nemzeti elkötelezettségétől". A válaszadók 90 százaléka szerint nem lehet megélni a közmunkásoknak adott 49 ezer forintból, 71 százalék elégedetlen volt a kormány korrupcióellenes aktivitásával, és 56 százalék a stadion­építéseket sem helyesli. 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.