Megszavazták a dohányzás-tilalmat - parlamenti tudósítás percről percre

Egymásra mutogat a kormány és ellenzéke a gyöngyöspatai konfliktus ügyében. A parlamenti többség elfogadta a a dohányzás betiltásáról szóló javaslatot; kiadta a bíróságnak Staudt Gábort, Meggyes Tamást viszont megvédte.

Matolcsy Györgyhöz nyújtották be a legtöbb interpellációt az ellenzéki képviselők a parlament keddi ülésére. Helyette államtitkára válaszolt a megszorításokat bíráló ellenzéki felszólalásokra. Napirend előtt Gyöngyöspatáról folytattak kemény vitát, majd elfogadták a nemdohányzók védelméről szóló törvénymódosítást, amellyel kitiltják a dohányzást a vendéglátóhelyekről és a munkahelyekről. (A dohányzás-tiltásról elfogadott előterjesztést itt olvashatják a parlament honlapján; a szavazások eredményét pedig itt követhetik.)

Tudósításunk percrők percre:

19:10 Óráról órára

A parlamenti ülés lecsengésével, a percről percre tudósításunkat tömbösítettük, összefoglalva a napirend előtti vitákat, az interpellációkat, majd a szavazásokat.

18: 10 Meggyest megvédték, Staudtot kiadták

Két képviselő mentelmi jogáról szavazott a parlament. Meggyes Tamást (Fidesz), Esztergom volt polgármesterét becsületsértésért jelentette fel egy magánszmély, aki szerint Meggyes február 3-án becsületsértő kijelentéseket tett rá és a családjára Az ügyészség szerint nem merült fel közvádas bűncselekmény gyanúja, ez alapján a mentelmi bizottság azt javasolta a parlamentnek, ne függessze fel Meggyes mentelmi jogát (azaz ne adja ki őt a bíróságnak). A parlament ezt jóváhagyta, vagyis nem adták ki Meggyest a bíróságnak. Staudt Gábor (Jobbik) mentelmi jogát viszont felfüggesztették. Ellene pedig egy tavalyi sajtótájékoztatója miatt tett feljelentést Balajti László, a Nemzetbiztonsági Hivatal korábbi főigazgatója. Az ügy előzménye, hogy Staudt fennakadt a C-típusú nemzetbiztonsági ávtilágításon (amit azért folytattak le, mert Staudtot jelölte a Jobbik a parlament nemzetbiztonsági bizottságába). Staudt Gábor vitatta, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelentene, és feljelentette Balajtit. Az ügyészség bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást. Staudt olyan állításokat fogalmazott meg Balajtiról, amelyek miatt most őt jelentették fel rágalmazás miatt. Staudt maga kérte a mentelmi jogának felfüggesztését, de erről a parlament mentelmi bizottságában szavazategyenlőség alakult ki. Ezért a parlament elé került javaslatukban azt indítványozták, hogy ne függesszék fel Staudt mentelmi jogát.

16: 30-17:45 Dohányzás-tilalom, kigiz partnerség

Az interpellációk és kérdések után a parlament a törvényjavaslatok tárgyalásával, szavazásokkal folytatta munkáját. Kimondták az ítéletet a dohányosok felett: kitiltják a dohányzást az éttermekből, kocsmákból, közterekről. (A témáról bővebben itt olvashatnak.) A szavazáson az LMP kivételével egyik frakció sem volt egységes: az LMP-sek támogatták a Fidesz javaslatát, a fideszesek közül Wittner Mária tartózkodott, a KDNP-frakcióból Rubovszky György leszavazta a kormánypárti indítványt. A szocialisták többsége nemmel szavazott, többen tartózkodtak. A jobbikosok többsége igennel voksolt, néhányan tartózkodtak. A szavazás végeredménye: 271 igen, 31 nem, 14 tartózkodás (a teljes szavazási listát itt olvashatják).

A parlamenti szavazások során ratifikáltak még egy EU-kirgiz partnerségi egyezményt, valamint kihirdették a nemzetközi közúti fuvarozást végzők munkájáról szóló európai megállapodást.(Részletekért klikk a parlament honlapjára).

14:10- 15:10 Kacsa, trükk, offshore, bűnbak

Az interpellációk során Szekeres Imre (MSZP) a megszorításokról beszélt, egy kínai közmondást idézve: "Ha valami olyan sárga, mint egy kacsa, úgy totyog, mint egy kacsa, és úgy néz ki, mint egy kacsa, az bizony kacsa." A kormány nevében Cséfalvay Zoltán válaszolt, aki szerint az állam rátelepszik a gazdaságra, a Széll Kálmán tervvel is ezen változtatnak.  Hoffmann Pál (KDNP) szerint trükközött a Gyurcsány-kormány a ppp (állami-magán) beruházásokkal, amelyek rejtett hitelfelvételt jelentetttek. A kormány nevében Fónagy János államtitkár válaszolt, gunyorosan elképzelhetetlennek nevezve, hogy Gyurcsányék ilyesmit tettek volna. A Gyurcsány-kormány ppp-beruházásai szerinte valóban a bedőlés szélén állnak, aminek az adóizetők isszák meg a levét. A gyógyszerészekért aggódott Bartha Szilvia (Jobbik); interpellációja szerint a kormány komoly pénzeket vont ki a területről, ami tömeges elbocsátásokat eredményezhet. A kormány nevében erre is  államtittkár válaszolt, ahogy az előző kérdésekre is (az interpellált miniszter helyett): Halász János államtitkár igyekezett cáfolni a jobbikos félelmeket, mondván szó nincs elbocsátásokról, ahogy szerinte pénz-kivonásról sincs.

Karácsony Gergely (LMP) azt kérdezte, vajon az új alkotmány jelent-e valódi védelmet az offshore cégekkel szemben, vagy csak szómágia? Tipikus fideszes porhintésnek nevezte a kormány offshore-ellenes lépéseit. A kormány nevében válaszoló Rétvári Bencec államtitkár biztosította az LMP-t, a kormány elkötelezett az offshore vállalatokkal szemben. Megemlítette ellenben, hogy az LMP egyik kampány-támogatója, Richard Field nevéhez több, "nem átlátható hátterű"  cég is köthető.

A gazdasági javulás helyett bűnbak-képzést folytat a Fidesz-kormány Horváth András (MSZP) szerint. A nemzeti együttműködés jegyében különböző csoportokat hibáztatnak az ország állapotáért, köztük a  rokkantnyugdíjasokat, akiknek az eddigi négyszáz milliárdos állami támogatását negyedével csökkentik. A kormány nevében válaszoló Cséfalvay Zoltán szerint viszont szükség bűnbakképzésre, mindenki tudja, hogy a szocialisták felelősek az ország bajaiért.

13:40-14:00 Téveszmék, összekacsintás, Gyöngyöspata

Matolcsy György "téveszméiről", avagy a megszorításokról beszélt napirend előtt Scheiring Gábor (LMP). (Gyöngyöspatáról is akart beszélni, de Kövér László nem hagyta, hogy előző felszólalásokra reagáljon. Az LMP véleményét a gyöngyöspatai incidensről itt olvashatják: >>>) Szóvá tette az egészségügyi, oktatási kiadáscsökkentéseket, mert a munkanélküliség növelését fogják eredményezi. Szerinte a Fidez ott folytatja, ahol "ál-baloldali elődje" abbahagyta: kiszolgálják a globális tőkét, magukra hagyják a szegényeket. Azt javasolta a kormánynak, olvassák többet a "régi Matolcsyt", az újat peig cseréljék le, különben ami jön, az tényleg fájni fog". Cséfalvay Zoltán államtitkár erre azt felelte, sem a régi Matolcsyval, sem az újjal nincs semmi probléma; a piaci versenyben pedig szerinte igenis a jobbnak kell győznie, de nem az erősebbnek. 

Az MSZP-s Harangozó Tamás szerint a kormány gazdag-párti, szegényellenes politikája társadalmi katasztrófát fog okozni. A szocialisták szóltak előre, mégsem tett semmit a kormány. Miért kellett megvárni Gyöngyöspatát, Hajdúhadházat, Tiszavasvárit, Szikszót? - kérdezte az ellenzéki képviselő, aki szerint a kormány vagy tétlen, vagy összekacsint a szélsőségesekkel. Erre Kontrát válasza az volt, hogy a szocialistáknak nem szólni kellett volna hanem cselekedni. Ők voltak azok, akik nem tettek semmit nyolc év alatt, sőt, minden rosszabb lett. Arra szólította fel a szocialistákat, "hagyják békén a gyöngyöspataiakat".

13:15-13: 30 Egymásra mutogatás Gyöngyöspata ügyében

A napirend előtti felszólalások fő témája a gyöngyöspatai konfliktus volt. Kocsis Máté (Fidesz) szerint "bizonyos erők" rendetlenséget, káoszt akartak okozni, velük ellentétben a kormány rendet szeretne az országban. "Sem a kisebbség, sem a többség nem terrorizálhat embereket (...), nincsenek első- és másodrangú polgárok, kizárólag magyar állampolgárok vannak". Kocsis felszólított minden pártot és egyesületet, akit illet, hogy fejezzék be az etnikai feszültség gerjesztését. Azzal vádolta az MSZP-t és az LMP-t, hogy az ügyben -az evakuálás "hamis" hírével - körbehazudták a világot, és az ország 'ismételt lejáratására". Válaszában Kontrát Károly belügyi államtitkár azt mondta, gyöngyöspatai látogatásukon a Belügyminisztérium vezetői megállapították, hogy ott rend van. A helyiek nem kérnek szerinte a politikai haszonszerző akciókból; a történtekért ő is az ellenzéket teszi felelőssé. Majd megígérte, hogy munkahelyeket fognak teremteni Gyöngyöspatán.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke felszólalásában megismételte, hogy nyilvános vitára hívja Orbán Viktor miniszterelnököt, majd Gyöngyöspata ürügyén megint elmondta, hogy romlik a közbiztonság, a cigány-magyar együttélés az ország legsúlyosabb problémája; Pintér Sándor körül pedig elfogyott a levegő, ezért le kell mondania Vona szerint. Kontrát Károly válaszában biztosította Vonoát, hogy a magyar EU-elnökség kiemelt feladata a magyar-cigány együttélés kérdésének rendezése. Majd megismételte, senki sem állhat a törvények fölött, aki pedig megszegi, arra a törvény szigora lesújt.

13:10 Megemlékezés Nédori Lászlóról

Az Országgyűlés gyászhírrel kezdte ülését: elhunyt Nádori László volt SZDSZ-es képviselő, róla emlékeztek meg egy perc néma felállással.

Vona Gábor felszólalása a gyöngyöspatai helyzet kapcsán az Országgyűlés plenáris ülésén
Vona Gábor felszólalása a gyöngyöspatai helyzet kapcsán az Országgyűlés plenáris ülésén. 2011.04.26. Fotó: Móricz Simon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.