Másodlagos frissességű Neo FM

Három hét kényszerhallgatás után jövő héten újra szólhat a Bumeráng: a Music FM egy hétre befogadta a Boros-Bochkor páros népszerű műsorát.

A 89,5 Music FM Facebook-oldalán jelentette be, hogy szolidaritásukat kifejezve, augusztus 27-től reggelente mikrofonhoz engedika Neo FM új tulajdonosa miatt ellehetetlenült Bumeráng csapatának. „A rádió nélkül maradt kollégák mellett fejezzük ki szolidaritásunkat, méghozzá nem csak szavakkal, hanem tettekkel is. Amíg az Önindító stábja, Harsányi Levi, Hajdu Steve és Pordán Petra megérdemelt szabadságát tölti, egy hétre meghívjuk stúdiónkba az ország egyik leghallgatottabb és legsikeresebb reggeli show-ját, a Bumerángot”.

Bochkor Gábor jóleső érzésnek nevezte nyilatkozatában, hogy a rádiósok így összetartanak és az is, hogy ha csak rövid időre ugyan, de újra együtt lehetnek a hallgatókkal. „Így legalább alkalmunk lesz méltó módon elbúcsúzni, reméljük, nem hosszú időre”.

Ezzel tehát még messze nem rendeződött sem a Bumeráng, sem az augusztus 6-án felmondott többi neós, sem pedig maga a Neo FM helyzete. A Blikk információja szerint a Bumeráng a TV2-höz igazolhat át, de ezt a tévétársaság cáfolta, mondván nincsenek ilyen terveik, bár „minden bizonnyal érdekes lenne, ha az egyik legnépszerűbb és legprofibb rádiósnak tartott Bochkor Gábor reggeli televíziós műsorban is köszönthetné a közönséget, így nem kizárható, hogy a jövőben napirendre kerül” (Bochkorék egyébként eddig is videóra vették, illetve élőben közvetítették műsorukat a Ustream online közvetítő felületen, BumerángTV-n néven).

A stáb tagjai felmondásuk óta állást keresnek, amit a volt munkáltatójuk ráadásul azzal nehezített meg, hogy a kilépő papírjaikra egy „szándékos károkozásra” figyelmeztető pecsétet ütöttek, azt sugallva, mintha kártérítési eljárás indult volna ellenük). Az új tulajdonos Medveczky Mihály – aki öt forintért vásárolta meg a Neo-t működtető céget – terveiről továbbra sem lehet tudni részleteket; a Neo műsorszolgáltatási szerződésének felmondása óta erről nem nyilatkozott, a stábnak pedig korábban állítólag azt mondta, hogy amerikai befektetőket képvisel, akik jó befektetési lehetőséget látnak a Neo FM-ben, így nem lesznek anyagi problémák. Információnk szerint a dolgozókat továbbra sem fizették ki, ahogy a médiahatóságnak sem törlesztették a cég összesen 770 millió forintos díjtartozását. Egyelőre mindegyik fél kivár, mivel két folyamatban lévő eljárás egyfajta „kegyelmi időszakot”, pár hónapos haladékot ad a rádió számára. A médiahatóság ugyan még júniusban szerződést bontott, de miután a tulajdonos fellebbezett, az ítéletig nem kell végrehajtani a döntést, vagyis addig tovább muzsikálhatnak, bár ezért továbbra is fizetniük kell. A bíróság jövő hétre tűzte ki a per következő tárgyalását.

A korábbi tulajdonos által kezdeményezett csődvédelmi eljárás sem zárult még le, a csődtörvény pedig 120 napos védelmi időszakot ad a rádiónak. A csődvédelmi eljárás révén juthat hozzá több hónapnyi elmaradt béréhez a 26 felmondott rádiós, a médiahatóság pedig a csődvédelmi eljárás keretében próbálja behajtani a 770 millió forintját. Ha a Neo tud fizetni, és megnyeri a pert is, akkor elméletileg tovább sugározhatna, de ha nem egyenlítik ki a számlákat és/vagy a bíróság nem nekik ad igazat, akkor már erősen korlátozottak maradnak a lehetőségeik: a díjak kifizetése nélkül az Antenna Hungária előbb-utóbb lekapcsolja az adást, a felszabaduló frekvenciát pedig a médiahatóság nem köteles újra pályáztatni, de ha meg is tenné, az újabb tenderen egy tetemes köztartozást felhalmozott szolgáltató nem indulhatna a médiatörvény szerint.

A bírósági és a csődvédelmi eljárás tehát együttesen rendezheti – avagy megpecsételheti – a Neo FM sorsát. Addig is, a rádióadónáll félgőzzel, új csapattal próbálják kihúzni, saját műsorokat azóta sem készítettek, rádiós forrásunk szerint a zenék és a közbeiktatott reklámok is „konzervek”, egyedül a híreket frissítik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.