Más találta föl Rogánék találmányát

Évekkel korábban kitalálta és hasznosította is egy magyar cég azt az elektronikus aláírási megoldást, amelyet mostanában Rogán Antal találmányaként emlegetnek, és amelyből a propagandaminiszternek akár jövedelme is származhatott – állítja az Index. A portál az eredeti találmánytulajdonost is megtalálta.
Az AppSol Zrt. már 2011-ben kifejlesztette azt az eljárást, amit most Rogán Antal és feltalálótársai szabadalmaztatni szeretnének – olvasható az Indexen. (Rogánék 2015 nyarán adták be a szabadalmaztatási kérelmüket a genfi székhelyű Szellemi Tulajdon Világszervezetéhez, az eljárás egyelőre még csak ideiglenes oltalom alatt áll. ) Az AppSol öt évvel ezelőtt nemcsak lefejlesztette ezt a technológiát, de azóta értékesítette is. A cég ügyfelei között magyar és külföldi ügyvédi irodák, utazási irodák, szállodák, telefonos cégek, biztosítók, önkormányzatok vannak.

Az AppSol az elektronikus aláírást ötvözte a biometrikus aláírással, így olyan dokumentumok készíthetők, amelyek érintőképernyőn kitölthetők, biometrikusan aláírhatók, tartalmazhatják az aláíró személyi okmányainak fotóját – mindezt a fokozott minősítésű elektronikus aláírással ellátott, időbélyegzett PDF-fájlba ágyazva. Ráadásul az AppSol fejlesztésénél a dokumentumok kiegészíthetők online fizetési megoldásokkal, azaz egy felületen kitölthetők, aláírhatók és kifizethetők. A technológia olyannyira nem új, hogy az AppSol 2012-ben, azaz egy évvel az első verzió kifejlesztése után tovább is fejlesztette azt. Mi több, az első verzió továbbfejlesztéséhez akkor állami támogatást is kapott: nyolcmillió forintot a Széchenyi-programból.

A vállalat vezetőjét a portál arról is megkérdezte, látta-e Rogánék „találmányát". A cégvezető azt mondta: teljesen ugyanarról az eljárásról van szó, mint amit ők öt évvel ezelőtt kifejlesztettek, abban pedig semmi újdonság nincs.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.