galéria megtekintése

Nem is tudtuk, de Rogán Antal titokban feltaláló is

38 komment


Marnitz István

A kabinetminiszter az informatikában alkotott nagyot. Egy digitális aláírással kapcsolatos találmányt jegyez a kormányzati hátszéllel gazdagodó Hunguard tulajdonosaival.

A pénzügyi végzettségű Rogán Antal kabinetminiszterről megtudtuk, hogy egy elektronikus aláírási eljárás feltalálója Csík Balázs és Lengyel Csaba társaságában. Utóbbi két férfi annak a Fidesz által komoly megrendelésekhez segített Hunguard Kft.-nek a látható tulajdonosai, amelynek új, máltai tulajdonosáról keddi számunkban írtunk. Cikkünkhöz az interneten a kifejező „nokiás kamion” álnéven kommentelő olvasónk egy hivatalos, angol nyelvű dokumentumra emlékeztető bejegyzést mellékelt, amely az említett szabadalom tulajdonosairól szólt. (Ezúton is köszönjük, és biztatunk mindenkit a hasonló segítségre.)

Kutatásaink szerint a bejegyzés valós.

A genfi székhelyű Szellemi Tulajdon Világszervezete (World Intellectual Property Organization, ­WIPO) honlapján a hivatalosan közzétett szabadalmi kérelmek között tényleg ott szerepel a lakcíme alapján azonosítható Rogán Antal mint egy digitális aláírási eljárás feltalálója. Ehhez mellékelik a magyar Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalához (SZTNH) 2014-ben benyújtott „eljárás elektronikus állomány digitális aláírására”, illetve a 2015-ben benyújtott „eljárások elektronikus állomány digitális aláírására, valamint autentikálási eljárás” című kérelmet.

 

Rogán és két társa tavaly májusban jelentette be a magyar szabadalmi hatóságnak digitális találmányt. Ekkor a politikus még a Fidesz parlamenti frakcióját vezette. A  szabadalmi hivatalnokok tavaly év végi újdonságkutatásán Rogánék gondolatai elfogadást nyertek. A kormánypárti politikus

se addig, se azóta nem adta semminemű jelét annak, hogy számos politikai megbízatása mellett az informatikai tudományokban is eljutott a feltalálói szintig.

A magyar szabadalmi adatbázis szerint mind ez idáig ez Rogán egyetlen találmánya.

A magyar kérelemben ugyanakkor Rogán neve csak egykori jogosultként jelenik meg. A jogosult – mint arról lapunkat szabadalmi szakértők tájékoztatták – nem feltétlenül egyezik meg a feltalálóval. A feltalálók nevét saját kérésükre nem tüntették fel. Szakértők szerint viszonylag ritka, ha a feltalálók megtiltják nevük megjelenítését, hiszen egy találmány közzététele erkölcsi elismerést is hoz a feltalálónak. Kérdés, ez Rogán esetére is igaz-e. A WIPO honlapján ugyanakkor e találmány nemzetközi kérelmében Rogán egyértelműen megjelenik feltalálóként is.

Rogán Antalnak ez csak az egyik szerepe
Rogán Antalnak ez csak az egyik szerepe
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A jogosult ma már nem Rogán Antal, Csík Balázs és Lengyel Csaba. Februárban ugyanis jogosultságukat eladták a Pozsgai Petra tulajdonában lévő MobilSign Kft.-nek. Igaz, a MobilSign tulajdonosa tavalyelőtt decemberig Csík Balázs és Lengyel Csaba volt.

A találmányt ezt követően, február végén tették közzé a Szabadalmi Közlöny és Védjegyértesítőben. Az jelenleg is hatályos. A Rogánék által feltalált informatikai eljárás így már most oltalom alatt áll. Vagyis jelenleg már csak a jogosult engedélyével alkalmazható.

A csapat összetétele talán több értelmet nyer, ha kissé tágabbra nyitjuk az optikát. Mint arról két éve rendszeresen beszámolunk, piaci vélemények szerint a Fidesz – a kormány és a frakció vállat vállnak vetve – folyamatosan különböző szabálymódosításokkal töri az utat a tanúsítással foglalkozó Hunguard Kft. előtt. 2013-2014-ben a tárcák, illetve a Rogán  vezette frakció szinte egymásra licitáló módosító indítványaival nyerte el végső formáját például a közműcégeket úgynevezett számlaauditra kötelező rendszer. Az érintett társaságok a piaci pletykákat megerősítve szinte száz százalékban a Hunguardot bízták meg az egyenként néhány millió-tízmillió forintos ellenőrzés lefolytatásával. Ezután a kormány a pénzügyi szolgáltatók köré­ben kezdeményezett a közműszolgáltatókéra kísértetiesen hasonlító ellenőrzési rendszert. Ez – a Hun­guard kivételével – a szakma egyöntetű tiltakozását váltotta ki.

Nem nézték, Rogán képes-e rá

A szabadalmi hivatal nem vizsgálja, hogy mely feltaláló milyen mértékben járult hozzá a beadott szabadalom kifejlesztéséhez vagy épp képes-e a fejlesztői munkára – tudtuk meg szakértőktől. Rogán Antal és két társa, mint rendesen, egyharmad-egyharmad arányban birtokolta a találmányt. Ez a benyújtástól számítva forgalomképes jog adható-vehető.

Az amúgy informatikusok alapította, évtizedes múltú Hunguard fő tulajdonosa 2011-től tavalyig Rogán feltalálótársa, a szintén informatikában utazó Csík Balázs volt. Egykori tudósításaink szerint ebbéli minőségében tavaly a 2014-es év kiugró eredménye után közel kétszázmillió forint osztalékot vihetett haza. Az első megkeresésünkre azonnal, utána viszont sokáig sehogy se reagáló tulajdonos tavaly lapunknak írt levelében visszautasította a feltételezést, hogy a Fidesz segítené a Hunguard előmenetelét. Meglátása szerint csupán arról van szó, hogy a párt kellően szigorú szabályokat ír elő. Arról, hogy osztalékát mire fordította, nem nyilatkozott.

Elsőbbségi jog
Elsőbbségi jog

A Hunguardból tavaly vásárolt kisebbségi tulajdont a kabinetminiszter másik feltalálótársa, a szintén szakmabeli Lengyel Csaba. Mint arra nemrég felhívtuk a figyelmet, ez év elején – pont egy újabb, több mint kétszázmilliós osztalékfizetés előtt – az ismeretlen hátterű máltai Javelin kettejüktől megvásárolta a Hunguard nyolcvan százalékát. Csík Balázs és Lengyel Csaba is megőrzött magának 10-10 százalékot.

Javelin Csík Balázst az ügyvezetői poszton is megtartotta. ­Offshore-szakértők a Javelin általunk feltárt teljes tulajdonosi hálózatát a „bizalmi vagyonkezelést” végző ciprusi Kinanis-csoporthoz kötötték. Vagyis valaki – a Javelin végső haszonhúzója - a nyilvánosság elől a Kinanis mögé bújva irányítja a céget és élvezi annak hasznait. A Javelinhez a Hunguard tavalyi tevékenysége nyomán több mint kétszázmillió forint osztalék került.

Az elektronikus aláírás

Az elektronikus aláírás olyan eljárás, amivel egy digitális iratot a egy fajta elektronikus kézjeggyel lát el, ami a külső beavatkozás lehetőségének kizárása mellett egyértelműen azonosítja az aláírót. Mindennek révén az irat hatósági eljárásokban is felhasználható.

Az elmúlt napok során többször is kerestük Rogán Antalt a Miniszterelnöki Kabinetnél, érdeklődve, hogy valamilyen kapcsolatban áll-e a Hunguarddal, annak vezetőivel, netán a Javelinnel. Megkereséseink tegnapig válasz nélkül maradtak. Miután tegnap szembesítettük a tárcát a közösen jegyzett szabadalommal, reagáltak. A Hunguard tevékenységének mély ismeretéről tanúskodó levelükben mindössze arra hívják fel a figyelmet, hogy a szabadalom egy elektronikus aláírásfajtára vonatkozik, a Hunguard azonban nem ilyen tevékenységet végez: a cég ugyanis informatikai biztonsági audittal foglalkozik. Azt is cáfolni próbálták, hogy egyedül a Hunguard volt jogosult az audit elvégzésére. A kabinetminiszter feltalálói oldalára, illetve a Csík Balázsékkal és a Javelinnel kapcsolatos kérdéseinkre nem kaptunk választ. De figyelmeztettek bennünket, hogy „amennyiben azt állítják, hogy Rogán Antal bármilyen kapcsolatban van a Hunguard Kft.-vel, sajtó-helyreigazítási pert kezdeményezünk”.

Távol álljon tőlünk ezt a látszatot kelteni. A Hunguardtól nem érkezett válasz.

A Hunguard-sztori

A rezsiharc farvizén a kormánypárt piacra segített egy céget a közműszolgáltatók auditálására, annak ellenére, hogy erre nem adtak okot korábbi, adatbiztonsággal kapcsolatos események. A Hunguardot lényegében monopolhelyzetbe hozták.  A céget segítő újabb és újabb szabályok megszületésekor a kormánypárt prominensei változatos törvényhozási trükköket vetettek be annak érdekében, hogy ezek minél kisebb feltűnés mellett legyenek elfogadva.  A Hunguard neve ellenére biztosan nem magyar érdekeket véd. Igaz, jelentős profitot termel a vállalkozásra szabott törvények és kormányrendeletek jóvoltából, de azt a fogyasztói árakban a magyar emberek és vállalkozások fizetik meg.  A cég papíron ciprusi magánszemélyek áttételes többségi tulajdonában áll.

Az árbevételét tavaly megháromszorozó, nyereségét megnégyszerező tanúsító cég hasznából több mint kétszázmillió forintot egy, a többséget tavasszal megszerző, ismeretlen máltai cég, a Javelin vitt haza.  A cégben kisebbségi tulajdonos Lengyel Csaba és Csík Balázs, nyolcvan százalék mögött viszont bonyolult céghálózat áll. Szakértők szerint a Hunguard nyeresége nem a megszokott módon, azaz osztalékként jut el a végső haszonhúzókhoz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.