Márciusban kezdődik a volt titokminiszter és társainak pere

Kitűzte a bíróság az első tárgyalási napot a személyes adattal való visszaéléssel vádolt Szilvásy György egykori titokminiszter és három másik politikus ügyében – értesült a Magyar Hírlap.

Március 23-ra tűzte ki az első tárgyalási napot a Pesti Központi Kerületi Bíróság a Szilvásy György volt titokminiszter és társai ellen a lehallgatási botrány kapcsán induló büntetőperben – tudta meg a Magyar Hírlap. Az egykori tárcavezető mellett a vádlottak padján ül majd a volt MSZP-s Tóth Károly, valamint Dávid Ibolya, az MDF volt elnöke és Herényi Károly korábbi frakcióvezető is.

Az egykori minisztert és a többi politikust személyes adattal való visszaéléssel vádolják. Dávid Ibolya 2008 szeptemberében egy sajtótájékoztatón ismertette néhány lehallgatott telefonbeszélgetés leiratát, és azok alapján kijelentette: törvénytelen eszközökkel próbálták meg befolyásolni az MDF-ben a tisztújítást.

Államtitoksértés, személyes adatok jogosulatlan megszerzése és más bűncselekmények miatt a Nemzetbiztonsági Hivatal titkos nyomozást folytatott, majd a szolgálat főigazgatója ismeretlen tettes ellen feljelentést tett. A vélelmezett jogsértéseket az UD Zrt. biztonsági céghez kötötték, amelyet Szilvásy a Fidesszel együttműködő árnyék-titkosszolgálatnak nevezett. A vádak többsége a nyomozás során megalapozatlannak bizonyult.

Dávid Ibolya és Herényi most azért ül majd a vádlottak padján, mert a titkos felderítés során keletkezett, és máig ismeretlen módon a birtokukba került – zömében személyes jellegű beszélgetéseket rögzítő - hangfelvételek leiratát nyilvánosságra hozták.

Szilvásynak azt róják a terhére, hogy a lehallgatott telefonbeszélgetéseket tartalmazó CD-t az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága tagjainak rendelkezésére bocsátotta. Tóth Károly, a testület egykori alelnöke felbujtóként szerepel az ügyben, ő kérte ugyanis a dokumentumok – a grémium egyébként jogosult betekinteni a titkosszolgálati iratokba –, ám a volt minisztert a bizottság döntése alapján szólította fel a felvételek átadására. 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.