Már kampányolnak Falusnak

Távollétében, de lényegében megkezdte a Falus Ferenc melletti kampányt a baloldali ellenzék – annak ellenére, hogy az MSZP csak pénteken hoz végső döntést a volt tiszti főorvos támogatásáról.
Banczik Róbert / Népszabadság

A szocialisták, az Együtt-PM és a Demokratikus Koalíció tárgyalódelegációja hétfőn azt ígérte, hogy szerdán – miután a párttestületek is határoznak róla – bejelentik a fővárosi önkormányzati választásról szóló megállapodásuk részleteit. Így is történt (bár sok újdonság nem maradt, miután még aznap magtudtuk és hírül adtuk, hogy Falus Ferenc lehet a közös főpolgármester-jelölt, koordinált indulás lesz, a kerületeket pedig 6:5:5 arányban osztják el), noha az MSZP budapesti párttanácsa kedden Kunhalmi Ágnes fővárosi elnök ismertetése szerint is mindössze arról döntött, hogy a tervezetet javaslatként a pénteken összeülő küldöttértekezlet elé terjesztik.

Kunhalmi ezt azzal egészítette ki: a párttanács pozitívan fogadta Falus Ferenc személyét. Hangsúlyozta azonban, hogy az MSZP demokratikus párt, és mivel Horváth Csabát tavaly ősszel a küldöttértekezlet választotta a szocialisták főpolgármester-jelöltjévé, érthető, hogy ő is ott akarja ismertetni döntését. Azt nem akarta kommentálni, hogy Horváth állítólag tegnap beletörődött: nem ő lesz a jelölt. Úgy tudjuk, a párttanács ülésén többen felvetették: Horváth – esetleges – visszalépésének csak akkor van értelme, ha cserébe a kerületekben jobb pozíciókat kapnak a szocialisták. Ennek megfelelően a vita nem is Falus Ferenc támogatásáról szólt tegnap, hanem a kerületi helyekről, azok elosztásával ugyanis sok szocialista elégedetlen.

Szigetvári Viktor, az Együtt társelnöke a sajtótájékoztatón azt mondta: bíznak abban, hogy az MSZP is támogatni fogja Falust, ahogy a többi balközép párt megtette. Szerinte a volt tiszti főorvosnak van programja (amit azután ismertetnek, hogy az MSZP is mögé állt, és ő is akkor lép majd a nyilvánosság elé), szervezetirányítási tapasztalata, és alkalmas a fővárosi egészségügyi rendszer javítására. Abban is bizakodó, hogy alig több mint két hónap elég a jelölt „felépítésére".

Szigetvári megismételte: a megállapodásról szóló csomag zárt, nem lehet és nem is érdemes eltérni tőle. Arra a feltételezésre, hogy lehetnek kerületi MSZP-szervezetek, amelyek nem tartják be a megállapodást, úgy válaszolt: nincs okuk ezt feltételezni, de ha így lesz, majd reagálnak rá. Mindamellett nyilvánvaló, hogy a három párt közös sajtótájékoztatója üzenet volt az egyezséget tegnap ellenző MSZP-szervezeteknek.

Molnár Csaba, a DK alelnöke azt mondta: a megállapodással leváltható Tarlós István főpolgármester és sok fideszes kerületi vezető. Elmondta hogy az MSZP a IV., a XI., a XIII., a XVIII., a XIX. és a XX. kerületben, a DK a VII., a X. a XV. és a XXI. kerületben, az Együtt-PM pedig a III., az V., a VI., a IX. és a XIV. kerületben állít polgármesterjelöltet, míg a fennmaradó hét kerületben a választási rendszer miatt egymással szemben is elindulnak.

Közös ellenzéki polgármesterjelöltek a kerületekben

III.: Béres András (Együtt-PM)
IV.: Trippon Norbert (MSZP)
V.: Juhász Péter (Együtt-PM)
VI.: Kiss Róbert (Együtt-PM)
VII.: Farkas Ferenc (DK)
IX.: Gegesy Ferenc (Együtt-PM)
X.: Élő Norbert (DK)
XI.: Molnár Gyula (MSZP)
XIII.: Tóth József (MSZP)
XIV.: Karácsony Gergely (Együtt-PM)
XV.: Hajdu László (DK)
XVII.: Gy. Németh Erzsébet (DK)
XVIII.: Szaniszló Sándor (MSZP)
XIX.: Gajda Péter (MSZP)
XX.: Szabados Ákos (MSZP)
XXI.: Horváth Gyula (DK)

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.