Már gondolkodik a lemondáson a csalásért elítélt fideszes polgármester

Baranyi István az MTI megkeresésére szerdán írásban közölte, mérlegelni fogja Lázár János szavait, és a családjával, illetve a közvetlen környezetével való egyeztetés után hozza meg a végső döntést.
A Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn a parlamentben azonnali kérdésre válaszolva közölte: vizsgálatot rendelt el a pusztaföldvári polgármester ügyében. Kijelentette, az a polgármester, akit költségvetési csalásért ítéltek el, az méltatlan hivatala betöltésére, és le kell mondania.

A NOL korábban azt írta, Baranyi István, a Békés megyei Pusztaföldvár fideszes polgármestere nem mond le posztjáról, és azt sem ismeri el, hogy posztja a törvény erejénél fogva megszűnt azáltal, hogy a Gyulai Törvényszék költségvetési csalásban találta bűnösnek, és jogerősen kétmillió forint pénzbüntetésre ítélte. A portál szerint a község vezetője 2009-ben vegyes tüzelésű kazánt építtetett be a helyi iskolába, amely egy szakvélemény szerint 4,5 millió forintot ért, miközben a település 12 millió forintot nyert el a fejlesztésre a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökségtől, amelyet az ki is fizetett az önkormányzat számára.

Baranyi az MTI megkeresésére közölte: a Gyulai Törvényszék a jogerős ítéletet távollétében hirdette ki, a határozatot még nem foglalta írásba. „Az eljárás során mind én, mind képviselőtársaim vitattuk a bűnösségünket és jóhiszemű eljárásunkat hangsúlyoztuk" – írta. Közölte: a jogerős ügydöntő határozattal szemben felülvizsgálati indítványt terjeszt elő a Kúriához. A polgármester cáfolta a NOL állítását, miszerint a kormánymegbízottnak, illetve a választókerületi elnöknek korábban felajánlotta volna a polgármesteri tisztségről való lemondást.

Kedden képviselő-testületi ülést tartottak a településen, amelyen Lipták Péter jegyző közölte, várják a törvényszék által írásba foglalt ítéletet, amelynek kézhezvétele után a kormányhivatal hivatalos álláspontjának megfelelően járnak el, azaz rendkívüli ülést hívnak össze.

A Békés Megyei Kormányhivatal korábban azt közölte, akkor van joga eljárni a pusztaföldvári polgármester büntetőügyével kapcsolatosan, ha a helyi képviselő-testület nem kezdeményezi a törvényszéknél a méltatlanság kimondását, vagy ha jogszabálysértő határozatot hoz. Megjegyezték: amennyiben a 2015. február 26-án született jogerős másodfokú ítéletben nem letöltendő szabadságvesztés szerepel, az nem alapozza meg a méltatlanság fennállását.

Az MTI megkeresésére a Gyulai Törvényszék azt írta: pénzbüntetés kiszabása mellett a bíróságnak közügyektől eltiltás mellékbüntetés alkalmazására nincs jogszabályi lehetősége.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.