Már biztosan akadálypálya lesz a népszavazás Nyugaton dolgozó magyaroknak

Teljes az egyetértés az ellenzéki pártok között abban, hogy baj van a választási rendszerrel, mert a kettős állampolgárok levélben szavazhatnak, míg azok, akik külföldön dolgoznak vagy tanulnak, csak a külképviseleteken voksolhatnak. Kérdéses azonban, hogy az októberi kvótareferendum előtt lehet-e erre megoldást találni.

 

Ötpárti egyeztetést kezdeményez hétfőre a Jobbik a külföldön élő magyarok szavazásának könnyítése érdekében – tette közzé a Hír TV. Bencsik János, a párt nemzetpolitikai kabinetének alelnöke szerint amennyiben sikeresnek bizonyul a pártok közti egyeztetés, augusztus 18-án rendkívüli parlamenti ülésen módosítanák a választási eljárási törvényt, annak érdekében, hogy a külföldön tartózkodó magyarok is szavazhassanak levélben.

A Jobbik szerint a jelenlegi rendszer diszkriminatív. „Frankfurtból több mint négyszáz kilométert kell utazni ahhoz, hogy valaki a legközelebbi külképviseleten leadja a szavazatát, ehhez egy magyarországi születésű állampolgárnak szabadnapot kell kivennie, másrészt nyolcszáz kilométert kell oda-vissza utaznia, harmadrészt fizetnie kell az ezzel járó utazási költségeket, és rosszabb esetben akár egy hosszú sort is ki kell állnia, eközben pedig délvidéki vagy erdélyi barátja, kollégája, akivel egy albérletben vagy egy munkásszállón él, kényelmesen házhoz rendelve a kitöltve, postára adva kényelmesen tud szavazni" – állítja Bencsik János, a Jobbik nemzetpolitikai kabinetének alelnöke.

Elsőként a Népszabadság vetette fel: bajosabb lesz Londonból vagy Brüsszelből üzenni Brüsszelnek, mint Erdélyből. Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára erre reagálva kifejtette: nincs alapvetően szándék arra, hogy a választójogot megváltoztassák, de ha az országgyűlési pártok is egyetértenek abban, hogy elfogadjanak bizonyos technikai módosításokat – bár ebben még nincsen döntés –, erre sor kerülhet, amennyiben a választási iroda azt kezdeményezi.

A kvótanépszavazás előtt – mivel már egy kiírt referendumról van szó – nincs esély a külképviseleti szavazás módjának megváltoztatására a választási iroda vezetője szerint. Pálffy Ilona erről azután nyilatkozott, hogy a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár nem zárt ki egy technikai változtatást. Bár Tuzson Bence a választási irodától várná a javaslatot a módosításra, az NVI elnöke a Hír TV-ben kifejtette: ők nem kezdeményezhetik a levélszavazást, mert az nem technikai változtatás.

A Liberálisok különben már nem elégednének meg a levélben való szavazással, azt szeretnék, ha – észt mintára – Magyarországon is bevezetnék az elektronikus választási rendszert. Ezzel megközelítőleg hatszázezer, Magyarországon született, de külföldön élő magyar állampolgár számára könnyítenék meg a voksolást.

Az LMP pedig azt követeli: a kormány ne tegyen különbséget magyar és magyar között. „Javasoljuk azt, hogy az a levélszavazás, ami a kettős állampolgároknak a joga, az a joga legyen meg a Nyugat-Európában dolgozó magyar állampolgároknak is" – mondta ezzel kapcsolatban korábban Ungár Péter, az LMP külpolitikai szakszóvivője.

Az MSZP álláspontja pedig az, hogy „az egyenlő választójog biztosítása alapvető kötelessége lenne a magyar államnak". Ujhelyi István, a párt alelnöke szerint ha fennmarad az alkotmányellenes különbségtétel, az csak megerősíti az MSZP álláspontját, hogy a referendumon nem szabad részt venni

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.