galéria megtekintése

Leválasztják a népszavazásról a nyugaton dolgozókat

87 komment


Bita Dániel

A parlamenti választásokon még találtak érvet a külföldön dolgozó magyarok és a határon túliak megkülönböztetésére. Ez már nem áll.

Bajosabb lesz Londonból vagy Brüsszelből üzenni Brüsszelnek, mint Erdélyből. Az október 2-i kvótanépszavazáson ugyanazok a szabályok érvényesek ugyanis, amelyek a parlamenti választáson: míg a főként a szomszédos országokban élő kettős állampolgárok levélben is voksolhatnak, addig a több százezer, magyarországi lakcímmel rendelkező, ám külföldön tanuló vagy dolgozó polgár csak a külképviseleteken. A nagyvárosokban élőknek ez csak sorban állást jelent, azoknak viszont, akik olyan helyen laknak, ahol nincs követség vagy konzulátus, általában nem keveset utazniuk­ is kell, ha szavazni akarnak. Az amerikai kontinensen és Ausztráliában akár több ezer kilométert is.

Hosszú sor vár 2014-ben Londonban voksolásra a magyar követség előtt
Hosszú sor vár 2014-ben Londonban voksolásra a magyar követség előtt
Kollányi Péter / MTI

A megkülönböztetést sokan a parlamenti választások alkalmával is igazságtalannak tartották. A panaszokat azonban az Emberi Jogok Európai Bírósága és az Alkotmánybíróság is elutasította. A strasbourgi bíróság arra hivatkozott: mivel a két csoport szavazati joga eltér (a határon túliak csak a pártlisták közül választhatnak, míg a hazai lakcímmel rendelkező, de külföldön boldoguló állampolgárok az egyéni jelöltek közül is), elfogadható, hogy a voksolási lehetőségeik is különböznek.

 

A betelepítési kvóta elleni népszavazásra viszont nem alkalmazható ez az érv: egyetlen szavazólap lesz, egy kérdéssel – hangsúlyozza Ujhelyi István, az MSZP alelnöke. Az európai parlamenti képviselő szerint bár az egyenlő választójog a parlamenti választáson is sérült, a referendum esetében ez vitán felül így van, hiszen a kormány kérdésére mindenki csak igennel vagy nemmel szavazhat, függetlenül attól, hogy van-e magyarországi címe.

A szocialista politikus Patyi Andrástól, a Nemzeti Választási Bizottság elnökétől kért tájékoztatást, mit tett azért, hogy garantálja az egyenlő választójogot, a jelenlegi megoldás ugyanis szerinte másodrangú állampolgárrá minősíti a külföldön dolgozókat.

A válasz nem volt reménykeltő: Patyi jelezte, hogy az NVB csupán jogalkalmazó, és mindössze beszámolási kötelezettsége van az Országgyűlés előtt. Majd visszautasította, hogy a jelenlegi gyakorlat alkotmánysértő lenne, mondván, az Alkotmánybíróság döntése alapján az állam többféleképpen biztosíthatja a szavazati jog gyakorlását.

Az AB idén áprilisi határozata valóban ezt tartalmazza, és hozzáteszi: a magyarországi lakcím alapot ad a különbségtételre. A külföldön dolgozók akár haza is utazhatnak a szavazás napján, s mivel „a Magyarországon állandó lakóhellyel rendelkező választópolgárok kapcsolata az állammal közvetlenebb és erősebb, tőlük elvárható, hogy szavazataikat személyesen, akár a külképviseleteken adják le”. Ez a furcsa érvelés viszont azt a kérdést veti fel: a gyengébb kapcsolat miért eredményez ugyanolyan szavazati jogot?

Ujhelyi István szerint a Fidesz a törvénytelen kampányolás és a gyűlöletkeltés mellett az alkotmánysértéstől sem riad vissza a népszavazás sikere érdekében. „Az egyenlő választójog biztosítása alapvető kötelessége lenne a magyar államnak. Ha fennmarad az alkotmányellenes különbségtétel, és a választási szervek nem garantálják az egyenlő és szabad választás lehetőségét, az csak megerősíti az MSZP álláspontját, hogy a referendumon nem szabad részt venni” – nyilatkozta Ujhelyi, aki korábban petíciót indított az azonos választási szabályok kikényszerítéséért.

A 2013 májusában hatályba lépett választási eljárási törvény rövid ideig a hazai lakcímmel bíró, de külföldön tartózkodó választók felvételét is lehetővé tette a levélben szavazók névjegyzékébe. Másfél hónap elteltével azonban a parlament módosította a jogszabályt, azóta csak a hazai lakcímmel nem rendelkezők kérhetik ezt.

Nem mindenki tudja majd elmondani, hogy mit üzenne
Nem mindenki tudja majd elmondani, hogy mit üzenne
Földi Imre / Népszabadság

Az Alkotmánybírósághoz egy Ipswichben, a londoni magyar nagykövetségtől 137 kilométerre élő panaszos fordult még 2013 októberében, jóval az országgyűlési választás előtt, a testület azonban csak idén áprilisban utasította el beadványát.

Az indítványozó arra hivatkozott: az alaptörvény nem teszi lehetővé, hogy a külföldön tartózkodók között a lakcímük alapján tegyenek különbséget. Az AB 8:5 arányban másképp döntött. A határozathoz különvéleményt fűző Stumpf István úgy ítélte meg, hiba, hogy a bírák többsége a szavazás módját mellékes, technikai körülménynek minősíti. Azt írta: „Meg vagyok győződve arról, hogy a választási eljárási törvény indokolatlanul korlátozza a magyarországi lakcímmel rendelkező, a szavazás napján külföldön tartózkodó választójogosultak választójogát, vagyis diszkriminálja őket.” Az AB hivatkozott a strasbourgi bíróság döntésére is, amely főként a szavazati jog különbözőségéből vezette le érvelését. Mint említettük, ez az érv most nem érvényes.

Technikai nehézséget már a parlamenti választás alkalmával sem okozott volna a külföldön dolgozók levélszavazása. Árulkodó, hogy 128 ezer kettős állampolgár voksolt így, döntően a szomszédos országokból, míg a külképviseleteken mind­össze 24 ezren szavaztak. Vagyis a minden becslés alapján több százezer külföldön dolgozó, tanuló magyar többségét sikerült távol tartani a választástól.

 Gyaníthatóan így lesz ez a kvótanépszavazáson is.

Ellenzéki aggodalmak a névjegyzék miatt

A 2014-es országgyűlési választáson a 128 ezer levélszavazat 95,5 százalékát a Fideszre adták, ilyen arányban támogatták a kormányoldalt a szavazati jogukkal élő – e tekintetben a kisebbséghez tartozó – határon túli kettős állampolgárok. Mostanra elérte a 800 ezret a könnyített honosítással állampolgárságot szerzők száma, közülük eddig 259 ezren kérték felvételüket a névjegyzékbe. Csak ez utóbbiakat veszik számításba az érvényességi küszöb megállapításához szükséges összes választásra jogosult számának meghatározásánál. 2014 áprilisában a regisztráltak 66 százaléka választott. Azoknak, akik a parlamenti választásra regisztráltak, nem kell ezt újra megtenniük. Így ellenzéki aggodalmak szerint az azóta elhunytak címére is érkezhet boríték, ami csalásokra ad lehetőséget. A levélcsomagok postázását augusztus 20. után kezdik, és azoknak október 1-jén éjfélig kell postán visszaérkezniük a választási irodához, de szeptember 17-től a külképviseleteken is leadhatók.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.