Már nagyon várják, hogy Orbán begyújtsa a rakétákat

Egy évvel a hírhedt „illiberális demokráciáról" szóló eszmefuttatás után hatalmas várakozás előzi meg Orbán Viktor mai előadását a tusnádfürdői Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor zárónapján.

Az elmúlt napokban többen találgatták, vajon mit fog mondani a miniszterelnök. Az Index azt írta, Orbán „most is be fogja gyújtani a rakétákat", és egy olyan beszédet fog tartani, amely hónapokra meghatározhatja a politikai közbeszédet itthon, és a Magyarországról szóló külföldi diskurzust is befolyásolhatja. Igaz, a portál forrása csak valószínűsítette, hogy Orbán „az európai civilizáció jövőjéről fog beszélni", ami a kormányfő szerint összefügg „korunk legfontosabb sorskérdésével, a migrációval".

Orbán a tavalyi tusnádfürdői beszéde közben. Innováció, de inkább csak botrány
Orbán a tavalyi tusnádfürdői beszéde közben. Innováció, de inkább csak botrány
Beliczay László / MTI

Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára egy blogbejegyzésbenmn azt jósolta, hogy ha a miniszterelnök az európai civilizáció jövőjéről beszél majd, akkor nyilván az elmúlt hónapok tanulságaiból fog kiindulni. – A menekültügy, bevándorlás, társadalmi integráció ügye is néhány hónap alatt Európa fő témájává vált – mutatott rá, meglebegtetve, hogy a témával kapcsolatban a miniszterelnök olyan megoldással áll majd elő Tusnádfürdőn, amely „kegyetlen botrány" után „a politikai megoldások nemzetközi példatárában az általánosan elfogadott innovatív módszerek kategóriájába" kerülhet, nem először.

Egy éve Orbán messzire visszhangzó botrányt váltott ki, amikor Tusnádfürdőn meghirdette az illiberális államot. A szófordulatot sokféleképpen értelmezték, de a magyar kormányfő lényegében a válságból feltápászkodni képtelen Nyugat, valamint a gyors gazdasági növekedést felmutató féldiktatúrák szembeállításával bizonygatta, hogy nem feltétlenül a liberális demokrácia a követendő modell a fejlődni akaró államok számára.

Nem mintha Orbán korábban visszafogta volna magát. Évről évre jellemző, hogy meredek kijelentésekkel örvendezteti meg erdélyi rajongóit Tusnádfürdőn. 2012-ben arról beszélt, hogy a Nyugat kevésbé eredményes a válságkezelésben, mint Közép-Európa, illetve a tömegek helyett az elvekre és intézményekre épülő politika zsákutcába jutott.

A következő években is visszatért beszédeiben a hanyatló Nyugatra és a gyengélkedő európai civilizációra, amely állítása szerint irigységből vegzálja az egyre sikeresebb magyar kormányt. Ennek a gondolatmenetnek a betetőzése volt az illiberális állam felvázolása a tavalyi, 25. bálványosi szabadegyetemen. Ilyen előzmények után a nyugati kancelláriákon külön figyelmeztetés nélkül is alighanem jegyzetfüzettel a kézben várják a szombat 10 órát.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.