Májustól harmadannyian

A Belügyminisztérium szerint semmi nem változik a közmunka-programban. Csak az így foglalkoztatottak száma csökken drasztikusan.

A Belügyminisztérium tagadja, hogy kevesebb lenne májustól a közmunkás: szerdai lapszámunkban polgármesterek panaszkodtak a létszámkeretük megkurtításáról. A tárca erre másnap úgy reagált, hogy a „Start-munkaprogram” kiemelt előirányzata 2014-re 183,8 milliárd forintos támogatási keretösszeget állapított meg, míg ez az összeg tavaly 179,9 milliárd volt.

A mezőgazdasági programokat március 1-jével, minden más programot legkorábban május 1-jével indíthatnak a közfoglalkoztatók.

A Belügyminisztérium adatai szerint a mezőgazdasági programok 33 ezer közmunkással indultak el, a május elsejével kezdődő téli- és egyéb értékteremtő, valamint helyi sajátosságokra épülő programelemek pedig a beérkezett igények alapján közel 29 500 embernek adnak majd közmunkát.

– A beérkezett igények feldolgozása, szükség esetén újratervezése, miniszteri döntésre történő előkészítése jelenleg folyamatban van – tették hozzá. Az országos közfoglalkoztatási programok szintén május 1-jével indulnak, ebbe 44 069 főt vonnak be. A hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás is 2014. május 1-jével indulhat meg, amelyhez a forrást biztosítjuk – írták, ebben az esetben azonban nem tudni, hány fővel számolnak.

Mindezek azonban nem cáfolják az általunk megkérdezett polgármesterek állítását, jelesül azt, hogy a választások után mégiscsak drasztikusan csökkenni látszik a felvehető közmunkások létszáma.

A tárca közleménye is leszögezi: a 2014. április 7. és 2014. április 13. közötti időtartamban a közfoglalkoztatottak létszáma 231 705 fő volt, amely már tartalmazza a 2014 márciusában indult kistérségi startmunka mintaprogramok mezőgazdasági elemében részvevők – 33 ezer fő – létszámadatait is. A téli közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó képzésekbe pedig emellett 2014. április 11-ig 99 524 főt vontak be.

Akárhogy számoljuk, ez áprilisban 331 ezer 229 közfoglalkoztatottat jelent. Ha pedig összeadjuk a május elsejével induló programok résztvevőinek a belügyi tárca által megadott létszámát – ideszámolva a márciusban kezdő, de májusban is vélhetően továbbdolgozó mezőgazdasági munkásokat is –, akkor egészen pontosan 106 ezer 569 főt kapunk. Ez pedig nagyjából harmada annak a létszámnak, amely a választások előtt közmunkaprogramokban vett részt.

– A 2014. évi programok tervezésénél továbbra is elsődleges szempont az értékteremtés, továbbá hogy azok az egyén és a köz javát szolgálják, megvalósításuk javítsa a település összképét, segítse a társadalom hátrányos helyzetű rétegeinek munkához jutását, a gazdasági és infrastrukturális szempontból elmaradott térségek fejlesztését. A közfoglalkoztatási programok kiemelt célja továbbra is az, hogy azon személyek munkához jutását segítse elő, akiknek erre szociális rászorultságuk vagy a lakókörnyezetük adottságai miatt csak szűk körben nyílik lehetőség, valamint, hogy megakadályozza a munkájukat újonnan elveszített álláskeresőknek a munka világától való végleges elszakadását. A közfoglalkoztatás tehát nem cél, hanem eszköz az elsődleges munkaerőpiacra történő belépéshez – fogalmazott közleményében a Belügyminisztérium.

Kiss Ambrus, a Policy Agenda közpolitikai elemező intézet igazgatója ezzel kapcsolatban lapunknak korábban kifejtette: a tavalyi 387 ezer közfoglalkoztatottból 17 ezren helyezkedtek el egy hónapon belül a nyílt munkaerőpiacon: tehát mindössze a teljes létszám 4,3 százaléka volt képes ugródeszkának használni a közmunkát.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.