galéria megtekintése

Pénz híján feleannyi közmunkás?

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 17. számában
jelent meg.

Tudósítóinktól
Népszabadság

Úgy tűnik, a közmunkaprogramot a választás előtt csúcsra járatták – most viszont sorra zárják el az ilyen irányú csapokat a vidéki településeken. Hivatalos és konkrét válaszokat a munkaügyi központok nem adnak, vagy ha mégis, akkor a jövőre vonatkozó információk teli vannak bizonytalanságokkal.

Az általunk megkérdezett polgármesterek arról számoltak be: legalább ötven százalékkal csökkenteniük kell a programban dolgozók számát a következő hónapokban.

"Hivatalosan nem jelentette be a kormány, hogy elfogyott a pénz, de látjuk, hogy ez a helyzet"

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vizsolyban például áprilisban még százhárom közmunkást tartottak nyilván – többségük a kompetenciaoktatásban vett részt –, májusra azonban már csak huszonöt emberrel számolhat a polgármester. Bihi Miklós elmondta: két programra, ravatalozó építésére és a katolikus templom életveszélyessé vált kerítésének felújítására adtak be közmunkaigényt májustól decemberig összesen 25 emberre. Később azt a választ kapták a munkaügyi központtól, hogy egye lőre csak tízzel kalkuláljanak, velük is csak szeptemberig.

 

„Ezek az utasítások telefonon jönnek, ügyintézők egyeztetnek egymás között, így nyoma csak annak van, hogy az önkormányzat egyre kevesebb létszámra dolgozza ki a közmunkaprogramot. Hivatalosan nem jelentette be a kormány, hogy elfogyott a pénz, de látjuk, hogy ez a helyzet. Családok maradnak bevétel nélkül, most tologatjuk az asztalon a papírokat, hogy kit hívjunk be májustól, s kinek mondjuk azt, nincs tovább” – mondta a településvezető.

A templom felújítására nem csak Bezedeken lenne szükség - Teknős Miklós / Népszabadság

Munkaértekezletre gyűltek össze néhány napja a mezőcsáti kistérség polgármesterei, ahol szintén több településvezető panaszkodott arra: a felére kell csökkenteni a közmunkások számát. Miskolcondr. Simon Gábor MSZP-s önkormányzati képviselő kérdésünkre azt mondta: a választás előtt felhívta egy ismerőse azzal, hogy mivel a közmunkát a Fidesztől kapja, rá szavaz. Néhány napja ugyanez az ember azt közölte, májustól már nincs munkája.

Baranya megyében a munkaügyi központ adatai szerint jelenleg 10 138-an vannak közfoglalkoztatásban. Ebből 3544-en május 1-je után is dolgozhatnak, legkésőbb 2015. február 28-ig. További 4857 személy foglalkoztatására a munkaügyi központ felterjesztése már megtörtént, a Belügyminisztérium döntése a következő napokban, hetekben várható.

Terveik szerint így összesen 8459 ember foglalkoztatása valósulhat meg május 1-jétől a megyében. Ehhez a létszámhoz adódhat még hozzá a későbbiekben a szociális startmunka mintaprogramokban és a hosszabb idejű hagyományos közfoglalkoztatásban alkalmazottak száma. Ez utóbbi programok esetében a döntés-előkészítés még nem kezdődött meg – kaptuk a hivatalos választ.

Teknős Miklós / Népszabadság

Győr-Moson-Sopron megyében az országos átlaghoz képest kifejezetten jó a helyzet: itt három százalék alatti a munkanélküliségi ráta, s a foglalkoztatottak között a közmunkások aránya nem túl jelentős. Többnyire piaci munkahelyeken keresik kenyerüket az emberek, főként a feldolgozóipar, a járműipar és az ahhoz kapcsolódó tevékenység segíti a foglalkoztatást. Vámosszabadiban például csak hét közmunkást foglalkoztatnak. Ők különböző átképzéseken vettek részt, attól várják, hogy munkát találnak.

Réti Csaba polgármester elmondta: azt még nem tudják, hogy április vége után milyen közmunkaprogramok indulnak, mennyi pénz jut rájuk, mert egyelőre csak a kulturális közmunkásuk további foglalkoztatására kaptak ígéretet. A megye több településének vezetői is azt hallották, hogy a jövőben várhatóan főleg napi hatórás közmunkaprogramokra lesz csak lehetőség a pénz hiány miatt.

Vidéken egyébként már több polgármester is arról beszél: a parlamenti választásig kifeszítette, az önkormányzati voksolásig talán még fenntartja a kormány a közmunkaprogramok egy részét, mert nem akar értékes szavazatokat veszíteni. Azután egyes programokra lesz pénz, másokra meg nem – azt, hogy melyikre jut, attól teszik függővé, hogy mely pályázat számít „értékteremtőnek”, s melyiket nem tartják annak az illetékesek.

Megkérdeztük a Belügyminisztériumot, van-e alapjuk a félelmeknek, de lapzártánkig nem kaptunk választ.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.