Május végén zárulhat az első Portik-per

Május 19-én, 24-én és 26-án tárgyalja másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla a Prisztás-gyilkosságot – tudta meg a Nol.hu ügyészségi forrásokból.

Ha semmi nem jön közbe, május 26-án megszülethet az első jogerős ítélet a ’90-es évek több leszámolásos gyilkosságával összefüggésbe hozott és részben meg is vádolt Portik Tamás ügyében.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a Prisztás József meggyilkolásával felbujtóként megvádolt P. Tamás és a Prisztást a vádhatóság szerint ténylegesen kivégző H. István mellett az ügy harmadrendű vádlottját, F. Ferencet is rács mögé küldené – áll az elsőfokú ítélettel szemben benyújtott fellebbezésükben.

F. Ferenc volt az, aki a bűntény helyszínére csalta Prisztást, azonban az elsőfokú bíróság az első és a megismételt eljárásban is felmentette, mondván: nem tudta, hogy Portikék végezni akarnak Prisztással. Az ügyészség szerint viszont nagyon is tisztában volt vele, miután szem- és fültanúja volt Prisztás és Portik veszekedésének, amikor is Portik halálosan megfenyegette riválisát.

Mindez még 1996-ban történt. A történtek után „az alvilág bankárjának” keresztelt Lakatos András, azaz Kisbandi egy takarékszövetkezet felállításához gyűjtött tőkét az éjszakában ismert tehetős nehézfiúktól. Prisztás százmillió, Portik két tételben 130 millió forinttal szállt be az üzletbe. Lakatos három értékes budai ingatlant ajánlott fel nekik fedezet gyanánt.

Csakhogy mindkettőjüknek ugyanazt a hármat.

Miután a rendőrség közbelépésére Lakatos nem kapta meg a pénzintézet alapításához szükséges engedélyeket, eltűnt. Prisztás és Portik pedig egymásnak estek. Prisztás mindhárom ingatlant magának akarta, és ennek érdekében azonnal meg is tette a szükséges lépéseket. Portik, akinek akkor még messze nem volt akkora tekintélye az éjszakában, mint Prisztásnak, a vád szerint ekkor határozta el, hogy végez vele.

F. Ferenc volt a csali. Ő tartozott Prisztásnak, és adóssága fejében egy III. kerületi önkormányzati lakás bérleti jogát ajánlotta fel, amit hitelezője el is fogadott. 1996. november 1-én a bérleti jog átruházását intézték volna a III. kerületi Ladik utcában, amikor H. István lelőtte Prisztást. F. Ferenc a vád szerint később rövid időn belül több, egymásnak jelentősen ellentmondó vallomást tett, amivel félrevitte a rendőrségi nyomozást.

Az ügyészség ennek bizonyítékaként értékelte, hogy F. Ferenc a gyilkosság után megtarthatta az amúgy adóssága fejében Prisztást illető lakást, sőt az adósságát sem kérte tőle többé senki, és a történtek után még évekig kapott havi félmillió forintot a hallgatásáért.

Első fokon nem jogerősen Portikot 10, H. Istvánt kilenc év fegyházra büntette a Fővárosi Törvényszék. Közben Portik ellen még tart egy másik per is, amelyben az Aranykéz utcai robbantás megrendelésével vádolják. Ezeken kívül még több olyan tizenöt-húsz évvel ezelőtt elkövetett gyilkossági ügyben vallottak rá egykori bűntársak, barátok, üzlettársak, amelyeknek a nyomozását az utóbbi években indította újra a rendőrség.

Rettegnek a magyar fiatalok az életre szóló bukástól

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.