Ma távollétükkel tiltakoznak a diákok, a szülők

A közoktatás állapotával elégedetlen szülők és diákok ma azzal tiltakoznak a kormány politikája ellen, hogy a tanulók egy része nem megy iskolába. „Ne engedd a gyerekedet 2016. február 29-én iskolába! Három nap hiányzást igazolhat a szülő, legyen ez az első figyelmeztetés! Fogjunk össze, így a gyerekek felügyelete is megoldható aznapra, és láthatóvá válik az is, hogy mi, szülők, szeretnénk-e a változást!" – ezzel a felhívással indította el egy kétgyermekes édesanya, a szegedi Puskás Krisztina a „Nem leszek suliban" elnevezésű facebookos csoportot. Rövid időn belül közel harmincezren jelezték, csatlakoznak az akcióhoz.

A humán tárca csúcsvezetése: Palkovics László, Sipos Imre, Balog Zoltán miniszter és Rétvári Bence
A humán tárca csúcsvezetése: Palkovics László, Sipos Imre, Balog Zoltán miniszter és Rétvári Bence
Szabó Miklós

Közben „beindult" az ellengépezet is, ám úgy tűnik, csak olaj a tűzre minden olyan szándék, amely megpróbálja csökkenteni a hétfői, „szökőnapi" akció súlyát. Mezőcsáton az egyik helyi önkormányzati képviselő, a fideszes Vaskó Ferenc egyesével próbálta elszedegetni a diákoktól azokat a szórólapokat, amelyeken a szülők a hétfői akcióhoz való csatlakozásra buzdítanak.

Több iskolából pedig azt jelezték, hogy az igazgatók levélben figyelmeztették őket: ha nem is nagyon mennek be gyerekek a suliba február 29-én, az órákat meg kell tartani, s a hiányzásokat „le kell papírozni". Indoklásként csatolták az Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelésért Felelős Helyettes Államtitkárságának levelét, amelyben arra kérik az iskolafenntartó Klik tankerületi igazgatóit és az iskolaigazgatókat, hogy mindenképp tartsák meg az órákat, nem lehet rendkívüli szünetet hirdetni. A levél elején az azt jegyző Sipos Imre helyettes államtitkár azt írja, a médiából hallottak a hétfői kezdeményezésről. Puskás Krisztina szerint Sipos levele megerősíti, hogy nem kell senkinek sem félnie, sem a szülőknek, sem a diákoknak, sem a tanároknak és az iskolaigazgatóknak sem.

Vasárnap megszólalt az oktatásért felelős államtitkár is. Palkovics László nyílt levele szerint káros és megosztó, az iskolai élet nyugalmát megzavaró akció a hétfőre meghirdetett szülősztrájk. Palkovics László arra figyelmeztet, hogy a „Nem leszek suliban" felhívás nem szolgálja sem a gyerekek, sem a közoktatás átalakításának érdekét.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.